Kanserde ilaç verme yöntemi değişiyor..

kanserde-ilac-verme-yontemi-degisiyor

Doç. Ömer Yılmaz, kanserde artık mutasyona göre ilaç verileceğini söyledi.


19 Haziran 2017 23:09

MIT Öğretim Üyesi Doç. Ömer Yılmaz, “Şimdiye kadar kanserine göre ilaçlar verilirdi. Şimdi o değişiyor, artık mutasyona göre ilaç vermeye başlıyoruz” dedi.

Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) kendi adıyla açılan laboratuvarda bağırsak kanseri üzerine yürüttüğü çalışmalarla "Dünyayı Değiştirecek 37 Bilim adamı" arasında gösterilen Doç. Dr. Ömer Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen "Moleküler Patoloji Günü" adlı bilimsel etkinliğe konuk oldu.

Kanser tedavisinde uygulanmaya başlanan "yeni nesil dizileme" yöntemiyle ilgili bilgi veren Yılmaz, kemoterapi ilaçlarının yan etkilerine karşı bilim dünyasının "hedefe yönelik ilaç" çalışmalarına ağırlık verdiğini ifade etti.

Genetik hataların etkisi

Genetik hataların son 30 yıldır kansere yol açan en büyük nedenlerden biri olduğuna işaret eden Yılmaz, geçmişte gen mutasyonlarına tek tek bakıldığını ancak yeni nesil dizileme teknolojisiyle işlemlerin hızlandığını ve maliyetinin düştüğünü kaydetti ve şöyle devam etti;

"Hangi hastaya hangi ilacı vereceğiz' sorunumuz var. Hem ilaç şirketlerinde, hem akademisyenlerde hem de onkologlarda. Bunun en iyi yolu yeni nesil dizileme yöntemlerini kullanmak.

Artık yöntem değişiyor

Eskiden kanser hastasından örnek alınır, patolog anatomik teşhis yapar, onkolog da kanser çeşidine göre uygulama yapardı. Kanserine göre ilaçlar verilirdi. Şimdi o değişiyor. Şimdi mutasyona göre vermeye başlıyoruz. Belli mutasyon bulunduğunda o mutasyona karşı ilaç verilecek.

Bu yöntemin hasta için önemi, en uygun tedavi olması; devlet için faydası da maliyetleri düşürmesi. Bir test yaparak doğru hastayı doğru ilaçla buluşturduğumuz zaman en etkili ve hesaplı yöntem olacak."

Yatırım yapılırsa 5 yılda sonuç alınır

Yöntemin henüz tüm kanser çeşitlerinde uygulanamadığını, bilimsel gelişmelerin yanında doktorların eğitiminin de önem kazandığını dile getiren Doç. Yılmaz, Türkiye'de bu konuya yatırım yapılması halinde 5 sene sonrası için netice alınabileceğini ifade etti.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz