Kanserde ilaç rotası artık değişiyor..

kanserde-ilac-rotasi-degisiyor

Kemoterapi uygulamalarında artık genetik analizlere göre ilaç seçimi dönemine girildi.


07 Nisan 2018 15:16

Kanser tedavisinde, yalnızca genetik tetkik sonucun bağlı olarak tedavilerin uygulanabileceği döneme geçiliyor. Böylece o hastada kullanılacak ilaç kombinasyonu tümörün genetik yapısına göre seçilecek.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Turhal, günümüzde yalnızca genetik tetkik sonucuna bağlı olarak tedavilerin uygulanabileceği döneme gelindiğini belirterek;

“Riskli yerdeyse mikroskopla bakıp onun üzerinde boyamalar yaparak, ona göre kemoterapi uygulaması yapıyorduk. Yenilerde genetik analizlerine bakıyoruz. Genetik analizler üzerinden çıkan sonuçlara göre uygun hedefe uygun moleküler tedavileri veriyoruz. Bugün ise yalnızca genetik tetkik sonucun bağlı olarak tedavilerin uygulanabileceği döneme geldik” dedi.

Hastalığın türü, görüldüğü organ yerine genetik yapısına göre verilecek  

“Gün gelecek bu hastalıklara organ üzerinden isim vermeyeceğimizi, bunlara genetik değişikliklerin üzerinden isim vereceğimizi söylüyorduk ve o gün geldi” diyen Prof. Dr. Turhal, yeni tedavi yöntemlerinin ipuçları hakkında şunları söylüyor:

“Gen üzerinden ilk defa Amerikan İlaç Dairesi bir ilacı onayladı. Bu yeni ve önemli bir gelişme. Hedefe yönelik bu tedaviyle, pek çok farklı organdan kaynaklanan tümörde kontrolsüz tümör büyümesine yol açan sinyaller bloke edildi. Hatta ilerlemiş kanser evrelerinde de etkili oldu.

Hem erişkin hem çocuk hastalardaki tümörlerde, meme, kalın bağırsak, akciğer, safra yolu, pankreas, bağ dokusu, tiroit kanserlerinde bu ilaç uygun genetik özellik varsa kullanılabiliyor. Bilimsel verileri de paylaşacak olursak, 17 farklı kansere sahip 50 hastanın katıldığı bir çalışmanın verilerine göre, hastaların yüzde 38’i bu tedaviye yanıt verdi ve tümörü küçüldü. Ayrıca tedavinin 12’inci ayında, hastaların yüzde 79’unda bu olumlu yanıt devam etti. Yan etkisi, kemoterapiye kıyasla çok hafif.”

"TRK" nın önemi

Kısaltması TRK olan ‘Tirozin Reseptör Kinaz’ adı verilen füzyon geninin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Turhal,

“TRK neden bu kadar önemli? Çünkü, bazı kanser hücrelerinde TRK geni başka genlerle birleşip kanser hücrelerine sürekli büyüme ve çoğalma sinyali gönderiyordu. Yani kanserin yayılma hızı bir anda artıyordu. Çünkü artık bu artış durdurulabiliyor. 2013 yılında Colorado ve Harvard üniversitelerinden iki araştırmacının saptadığı TRK füzyon genine yönelik bir ilaç geliştirildi. Hedefe yönelik bu tedavi Amerikan İlaç Dairesi tarafından ilk defa bir kanserin başladığı organa değil de tümörün var olan genetik özelliğine göre onaylanan bir ilaç oldu” diyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz