Kanser ilacı, "Keytruda" nın çıkmazı..

kanser-ilaci-keytruda-nin-cikmazi

SGK, "Keytruda" isimli kanser ilacını geri ödeme listesine almakta ağır davranıyor.


04 Mart 2018 21:47

Yeni dönem kanser ilaçlarının ödenmesi ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. Son yıllarda kanser hastalığının çeşitli türlerinin tedavisinde yararlı olduğu belirtilen bir kısım ilaç FDA tarafından onaylandı. Bu ilaçlar çoğu zaman hastaların son çaresi niteliğinde. Buna çaresizliğin son durağı da diyebilirsiniz.

İlaçlar Türkiye'deki doktorlar tarafından da reçetelendiriliyor. Sağlık Bakanlığı bunların bazılarının Türk Eczacıları Birliği (TEB) üzerinden yurt dışından teminine izin de veriyor. Ancak konu ilacın bedelinin Sosyal Güvenli Kurumu (SGK) tarafından ödenmesine gelince işler çatallaşıyor. SGK bu ilaçları geri ödeme listesine almakta eli ağır davranıyor.  

Kampanyaya katılanlar 100 bin kişiye yaklaştı

"Pembrolizumab" etken maddeli "Keytruda 100mg" son zamanlarda kanser hastalarının geri ödeme listesine aldırmak için çaba sarf ettikleri ilaçlardan adı sıkça duyulanı. Bugün Sözcü gazetesinde yine bu konuda bir trajedinin haberi vardı. Change.org'da açılan Keytruda'nın SGK ödemesine alınmasını isteyen kampanyanın katılımı ise bugün itibariyle 98 bin kişiyi geçti.

Change.org'daki kampanya sayfasında belirtildiğine göre bu ilacı TEB üzerinden getirtmenin kutu fiyatı 10.344 TL. Hasta başına yıllık maliyeti ise 362.040 TL olarak hesaplanmış.

Keytruda, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) Aktif Ürünler Listesine 20.09.2016 tarihinde alındı. Change.org'daki tanıtım sayfasında bu ilacın geri ödeme listesine alınmasını bekleyen 300 kişi olduğu belirtiliyor. Gerçek sayı ise bilinmiyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz