Kan ürünleri ihalesini alan firma MAXICELLS A.Ş.'mi ?

kan-urunleri-ihalesini-alan-firma-maxicells-a-s-mi

Çolak'ın gündeme taşıdığı firmanın MAXICELLS A.Ş olduğu iddia edildi.


06 Eylül 2019 09:20

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkan Erdoğan Çolak'ın önceki gün düzenlenen basın toplantısında işaret ettiği; kandan üretilen ilaçların işlenmesi ihalesini almasına karşın yükümlülüklerini yerine getirmediği kaydedilen şirketin, Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a ait MAXICELLS A.Ş olduğu iddia edildi.

Birgün Gazetesinden Burcu Cansu'nun haberine göre, Sağlık Bakanlığı, SGK ve Türk Kızılay'ı tarafından yürütülen "Plazma Fraksinasyonu Projesi" çerçevesinde birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kandaki plazmadan elde edilen ürünlerin temini için açılan ihaleye, 18 şirket teklif verdi. Türkiye’de işlenerek dışa bağımlılığın sona ermesi ve daha ucuza temin edilmesi için yapılan ihale 2017 yılında 12 yıllığına Murat Sancak’a ait MAXICELLS A.Ş’ye verildi.

"İhale şartları yerine getirilmedi"

Türk Kızılayı’nın toplayacağı kanlardan Türkiye’de ilaç üretilmesi ve bunların SGK’ye satılmasını öngören projenin hâlâ hayata geçmediği ileri sürüldü.

Önceki gün düzenlenen basın toplantısında TEB Başkanı Çolak, ihale sözleşmesinin imzalandığı 2017 yılı rakamlarıyla kamu maliyesine 15 milyar katkı sağlayacağı açıklanan proje ile ilgili olarak çarpıcı sorular sordu..

Çolak, "2014 yılında, bir ihale açılıp yerelleşme hedefi doğrultusunda dört farklı gruptaki kan ürünleri, Sağlık Bakanlığı tarafından bir firmaya vermişti. İhale esaslarına göre işlemesi planlanan senaryo da şöyleydi: Kızılay’ın Türkiye’de topladığı kan plazmaları işlenecek ve kan ürünleri artık Türkiye’de üretilecek.

Ancak gelinen noktada söz konusu firma yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Yani ihale şartlarına uymayarak ülke ekonomisi, kamu yararı ve halk sağlığını ilgilendiren son derece önemli olan yerli ilaç üretimi ile ilgili atması gereken adımları atmıyor. Bu ürünler Çin –Almanya hattında birtakım yabancı şirketler tarafından üretiliyor, yasaya aykırı bir şekilde, adeta alım garantisi varmışçasına eczaneleri de devreden çıkartıp tekelleşme yoluna gidiliyor.

Gördüğünüz üzere ortada şeffaflıktan uzak, amacının ne olduğu bilinmeyen bir durum söz konusu. Ve bu karanlık elbette pek çok soru işaretini beraberinde getiriyor. Türk Eczacıları Birliği olarak ivedilikle cevap beklediğimiz soruları ilgililere yöneltmek istiyoruz" diyerek, şu soruları sormuştu:

Cevap bekleyen sorular

Öncelikle bu firmaya neler vaat edildi ve sözleşme kaç yıllığına yapıldı?

Bunun karşılığında firma neler vaat etti?

Kızılay kendi görevini yerine getirdi mi? Kan topladı mı, yurtdışına gönderdi mi? Yoksa Kızılay sürecin dışında mı bırakıldı?

İhale aşamasında öne sürülen yerlileşme koşulu gerçekleştirildi mi? Gerçekleştiyse hangi ölçüde gerçekleşti?

Üretilen plazmalar yerli plazma mı? Değilse hangi ülkeden temin edildi?

Söz konusu firma en başta yapması gerektiği gibi üretim merkezini açtı mı ya da bununla ilgili herhangi bir girişimde bulundu mu?

Üretim merkezini açmadıysa; yerli bir firmanın hâlihazırda ürettiği kan ürünlerinin ruhsatını kendi üzerine alarak SGK aracılığı ile hastanelere dağıtımını gerçekleştirdi mi?

Ve elbette bahsi geçen firma hangisi, bu firma hangi parametreler doğrultusunda seçildi?

Söz konusu firmaya alım güvencesi verildi mi? Verildiyse bu güvence kaç yıllığına verildi?

Alım güvencesinin tek bir firmaya verilmesi ile ilaç alanında bir tekel yaratılmış olunmayacak mı?

Eğer bir tekel yaratılırsa bunun adı kamunun özel sektöre kaynak aktarması değil midir?

Tek firmaya kaynak sağlanması ve alanda tek başına olmasına izin verilmesine karşı, bizi Rekabet Kurumu’na şikâyet edenlerin diyeceği bir söz var mı?

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz