Bölgelerarası Toplantıda neler konuşuldu..

kahramanmaras-eczaci-odasi-bolgelerarasi-toplanti-raporunu-acikladi

41. Dönem 2. Bölgelerarası Toplantısında konuşulanların raporu açıklandı.


24 Aralık 2018 10:40

Kahramanmaraş Eczacı Odası, 13 – 15 Aralık 2018 tarihlerinde Kocaeli’de gerçekleştirilen Türk Eczacıları Birliği 41. Dönem 2. Bölgelerarası Toplantısına ilişkin bir toplantı raporu yayınladı.

Toplantı raporunda, toplantıda konuşan konuşmalarından konu başlıkları veya özetleri sunuldu.

Kahramanmaraş Eczacı Odası'nın raporu şöyle:

Açılış konuşması Ecz. Erdoğan Çolak

Dünyanın neoliberalizm akımının etkisinde olması. Fransadaki Macron-Sarı yelekliler eylemi. Küresel krizin-ekolojik sorunlarla koordineli olması ve kar odaklı dünya düzeni. GSS primlerden değil vergilerden karşılanılması gerekir. İlaçların geri ödemesi para odaklı değiş, sağlık odaklı olmalı. 1. Basamak ödemeleri kaldırılmalı. Türkiye’de 22 milyon kişi bir ve birden fazla kronik hastalığa sahip. Bu toplantıdan 2 gün önce istanbul'daki sektör konseyinde TEB olarak görüşmeler yapıldı. Malum ilaç firmasının tavrının (Bayer) firmaları teşvik etmek amaçlı OTC’nin tamamını eczanelerin dışına çıkarma hevesidir. Üreticiler %47.3 lük bir zam talep ediyor. Genel problemlerimizi ortadan kaldırmak için 2 çözümümüz var; 1- Kooperatiflerden faydalanmak 2- Protokolde yeni kazanımlar elde etmek.

Örgüt disiplininden ayrılmamalıyız. Meslek politikalarında birlik olmalıyız. Hiçbir oda karşı açıklama yapamaz.

Torba yasayla Yurt Dışı İlaçlarından 3 yıl içerisinde ruhsat başvurusu yapmayanların iptal edilmesi. Bu sayede eczanelere %5 ekstra gelir elde ettik. İthal ilacın özel sektöre aktarımını iptal ettik. Yardımcı Eczacılıkla ilgili Türkiye genelinde 1840 boş yer var %70 i Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da. Dekanlar konseyinin açıkladığı lisansörlük kavramına karşıyız, yeterlilik sınavı kabul edilemez.

TEB Merkez heyetinin çalışma raporunun sunumu Ecz.Arman Üney

TEB Merkez Heyeti Çalışma Raporu sunuldu.

Malatya Eczacı Odası Tahir Özelçi

Yardımcı eczacılık konusunda ‘’Değirmen yanmış biz şakşakı arıyoruz’’ diyerek daha büyük problemlerimizin olduğundan bahsetti. Sahadaki eczacının sorunları örneğin enj,strip,kesintiler, sağlık müdürlüğünün denetim cezaları vb. kısa vadede çözülmesi gerekiyor. Orta vadede ilaç fiyat politikasının düzenlenmesi ve meslek hakkının alınması. Mutlaka yasalarımızın güncellenmesi gerekliliği. Depoların eczacıları mağdur etmesi. Son olarak ‘’Ahlaktan önce sevgiyi bulması lazım insanın’’ dedi.

Samsun Eczacı Odası Onur Ferhat Karacan

Toplantılardaki gala eğlencesi konusunda tasarrufa gidilmesi gerekir. Ayrışmaya götürecek kongre, toplantılar için davetliler konusunda daha dikkatli olunmalı. şikayetlerin meslek örgütünün dışında yapamayız. Kan ürünlerinden muayene ücretlerinin çıkartılması gerekir. Evde bakım hismetlerinin güncellenmesi gerekir. Renkli reçeteli ilaçların eczacı önerisiyle verilmesinden bahsetti.

Uşak Eczacı Odası Oğuz Kaan Şahin

Yardımcı eczacılık eczane ekonomilerinin iyileştirilmesiyle uygulanabilir. Çölyak hastalarının besinleriyle ilgili üretim projesi yapıyoruz. Meslek siyaseti, mesleğin önüne geçmemeli

Mardin Eczacı Odası Uğur Elik

Fakülte sayısı çok fazla ve azaltılması gerekiyor, kılavuzun aciliyetle çıkması gerekiyor öneri olarak 2013 girişlilerin gecikmeden dolayı mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor. Ciro sıralamasına göre yardımcı eczacı alımının yapılması gerekiyor. İtiraz komisyonu ile video konferans ile görüşme yapılması 300 TL'lik bir kesinti için Ankara'ya gidip gelme maliyetinin çok fazla olması.

TEB eski Başkanı Mehmet Domaç

"Ya bir yol bulacağız, ya bir yol açacağız" Hannibal'ın bu sözüyle meslek sorunlarımıza çözüm aramalıyız. Yapay zekanın gelişmesiyle geleneksel mesleklerin bitme tehlikesi altında olacak. Dekanlar, akademisyenler yardımcı eczacılık kalksın diye uğraşıyorlar Boğaziçi üniversitesi kimya bölümünde ilaç üretiliyor 150 yıllık fakültemiz var halen bir ilaç üretimi yapamıyoruz fakültelerde.

Dünyada 80 milyar Euro Ar-Ge'ye ayrılıyor. İlk 10 Ar-Ge şirketi 5 i ilaçla ilgili. Bulunduğumuz çağda veriyi kontrol edenler siyasete yöne verecek. İlgi tüccarlığının had safhada olduğu bir düzende yaşıyoruz. Reçete kontrol ünitesi kurduk zamanında iki odanın itirazı sonucu kapatıldı eğer o ünite devam etseydi sektörde bizden habersiz kimse adım atamazdı.

Bir işi neden yaptığını bilmeyen insanlardan korkun. Nitelikli sağlık hizmeti nitelikli elemanlarla olur yardımcı eczacılık bu yüzden çok önemlidir. Z kuşağıyla karşı karşıyayız buna göre yeni mezunlara yaklaşmalıyız. Yardımcı eczacılık torba yasada kaldırılmak istenirken dekanlar görüşünü kopyala yapıştır tekniğiyle yasaya koymaya çalıştılar komisyonda buna itiraz ettik.

Kontenjanların azaltılması, fakültelerin birleştirilmesi, ilaç enstitüleri haline getirilmesi gerekiyor. Mesleki yeterlilik, TEB'in görevinde Dekanlar Konseyinin böyle bir görevi yok. İlaç alım-satım kararını değiştireceğiz. Türkiye'de 2017 yılı ilaç pazarı 6 milyar dolar GSMH'ya oranı %0.5. Gelişmiş ülkelerde bu oran %2 lerde, bu şekilde devam ederse Türkiye yüksek teknoloji yatırımı alamaz.

Türkiye'de 2 bin eczacını istihdamı için 500 milyon $ yatırım gerek. hali hazırda eczanelerimizde bu istihdamı yardımcı eczacılık sayesinde yapabiliriz bunu siyasi iradeye iyi anlatmamız gerekiyor. Eczane ekonomilerini düzenleyerek çok daha cüzi miktara bu sağlanabilir. Örgütlenme o topraklardan çıkar, devrim ithal edilemez. Çağdaş olmanın tek yolu bilimsel olmaktır.

Kahramanmaraş Eczacı Odası Bahtiyar Murat Aras

Yardımcı Eczacılıkla ilgili erken kalkan Meclise gidiyor ve bu yasa kaldırılsın diyor, kimsenin fikri alınmadan birileri bu kampanyayı başlatabiliyor. Bizim aslında ilk yapmamız gereken bu birlik çatısı altında artık bu siyasi hesaplaşma, karşı tarafa gol atma şeklinde görüşlerden bir an önce uzaklaşarak eczacıların temel problemleri üzerinden güç birliği yapmamızdır.

Buradan soruyorum bugün hükümete karşı olup herhangi bir pozisyonda olan insanlar eczacılık lehine ne başarmıştır, hükümete yakın gözüküp TEB'i sürekli eleştirenler eczacılık alanında ne başarmıştır. Bence ikisi de sıfır, neden? Çünkü bu yapıdan bir şey çıkmaz. Kendi meslek örgütümüzün yönetiminin güçsüzleştirerek eczacılık mesleğini için kazanımlar elde etmesini düşünemeyiz.

Yardımcı eczacılık konusu da bugün tek başına neredeyse bizim birliğimizi sallamaya başladı. Temelindeki en büyük argüman şu bu yasa 2014te yürürlüğe giriyor o günden bu yana buna lehte ve aleyhte görüş belirten kimse bunu paydaşlarına düzgün anlatmıyor. Ekonomik kriz sürecinde en büyük dayanağımız ecza kooperatifleriydi bizi bu süreçte desteklediler mi? Hayır. TEB kendi imkanlarını sunarak kooperatiflerin batmamasına yönelik çok önemli katkı sağlamasına rağmen o kooperatif battı.

Bu süreçte kooperatiflerden yeterli desteği göremedik. Eczacı kendi kooperatiflerinden bu desteği alamadığından dolayı sahada TEB'e karşı çok büyük bir antipati var. Bana göre ben başından beri söylüyorum TEB ilacın her alanında etkin ve belirleyici olmalıdır, eczacının bütün ekonomik kazanımlarını, sıkıntılarını düşünerek onun yanında yer almalıdır.

TEB çatısı altında ve kontrolünde bu kooperatif sistemi yeniden değerlendirilmeli bana göre de her bölge eczacı odasının denetiminde cep depolar oluşturmak ve bunun üst birliğinin TEB tarafından kontrol edilmesini düşünmemiz lazım. Çünkü depoların kendi başına aldığı kararlarla, ilaç firmalarının aldığı bu kararlarla zaten bizim belirleyici bir konumumuz olmuyor, kimse bize bir şey sormuyor ama eczacımızın sorunlarını da görmezden gelemeyiz. Artık etkin adımlar atmalıyız.

GEK Başkanı Tarkan Bir

5. kademe 200 TL olan limitin güncellenmesi gerekiyor. Çalıştığımız Sigortalama şirketleri, büyümenin sermaye yeterliliğiyle olması gerektiği önerisinde buluyor. 2016-2017 arasında % 42lik bir büyüme gösterdik, sigorta şirketi özsermaye artırmamız gerektiğini söyledi. Bu yüzden 2018 de hızlı hareket edemedik edemiyoruz. 2019 yılında üyelerimize 2018 den daha iyi şartlar vereceğiz

Osmaniye Eczacı Odası Zeki Özgen

Depoların vadeleri geri çekmesiyle eczacı sahada mağduriyet yaşıyor. Yardımcı eczacı konusunda KOSGEB ve SGK primi prangasından kurtulmalıyız. Rehber Eczanem Programı meslek hakkına giden yolda güzel bir çalışma. Üretime daha çok teşvikte bulunmalıyız. "İnsan evrende bedeni kadar değil yüreği kadar yer kaplar"

Kırklareli Eczacı Odası Çelikcan Polat

Yardımcı eczacılık konusu meslek örgütümüzdeki kovalent bağları yıprattı. YÖK ve Sağlık Bakanlığı varken TEB'i hedef tahtasına koymak odaların diğer seçime mi yatırımı? Ekonomik kriz 2019'un ilk 4 ayında dalga dalga geliyor.TSK er reçetelerinden fiyat farkının kaldırılması gerekiyor. SGK ile yapılacak ek protokolde iskonto oranlarının güncellenmesi, ciro sınırının güncellenmesi ve ay sonunda fatura sonlandırmadaki hatalardan dolayı fatura sonlandırma iptal tuşunun getirilmesini istiyoruz.

Erzurum Eczacı Odası Hakan Özcan

2012 yılında TEBin yaptığı çalışmayla eczacının 54 çalışma alanı belirlendi fakat Sağlık Bakanlığı görmezden geldi. TEB olarak Kurumlarla yetersiz ilişkiler kuruyoruz, siyasi görüşümüzü meslek örgütüne yansıtmamalıyız.

Tekirdağ Eczacı Odası Tolga Mumcu

Meslek örgütüne eczacıların inancı kalmamış durumda, sahada maddi zorluktaki eczacı kendi kabuğuna çekilmiş halde. Fason üretimi millileşme sanıyoruz maalesef. Yardımcı eczacılı konusunda TEB kimseye kendini doğru anlatamadı. Ne kamuoyuna ne hükümete gerekli baskı yapılamadı. Kooperatifler yangından kurtarılacak ilk şeydir, kaosta sağılacak ilk yapılar değildir.

Çorum Eczacı Odası Senem Aksoy

Sağlık müdürlüğüyle eşdeğer ilaç projesi yapmalıyız. Ocak ayından itibaren plastik poşetlerden ücret alınmasından dolayı tek tip eczane poşeti tasarlanmalı. KOSGEB ve İşkur ile görüşülerek eczane ekonomilerine katkı sağlanmalı

Bursa Eczacı Odası Okan Şahin

2019 yılı global ticaret savaşlarının yaşanacağı bir yıl olacak bizim gibi gelişmekte olan ülkeler ilk başta etkilenecek. Euro kuru mutlaka güncellenmeli. İlaçta KDV mutlaka düşürülmeli (%1). İlaca ayrılan bütçe her geçen yıl eczanelerden özel hastanelere doğru akıyor. Hizmet bedeli güncellenmeli. Yardımcı eczacı çalıştırılmasına kaynak olarak eczane iskontolarının kaldırılması gerekiyor.

Gaziantep Eczacı Odası İrfan Demirci

Örgütsel davranış değerlerinin yeniden yapılandırılması gerekiyor. Birlikte yönetememe kültürü gelişiyor maalesef. Örgüt disiplininde üsluba dikkat etmeliyiz. Dernekler, sendikalar çıkar ilişkisine dayalı kuruluşlardır. Yardımcı eczacılık istihdam temelli mi kalite temelli mi?

Eczane başına eczacı sayıları İtalya 3.2, Hırvatistan 3.11, Fransa 2.5, Yunanistan 3.3

Manisa Eczacı Odası Devrim Bali

2019 yılı depoların fırsatçılık yılı olarak geçecek. Kamuda çalışan eczacı sayısı 2631, toplam kontenjan 3089 gerekli atamalar yapılsa bile yine istihdam problemi olacak. Kamuda eczacılar ek ödeme adaletsizliği yaşıyor, idari birimlerde görev alamıyor. Veteriner ilaç Pazar 1.5 milyar TL buraya da girmeliyiz. Örgüt içi bülten ve faaliyet raporu hazırlayarak odalar arası koordinasyonu sağlamalıyız.

Hatay Eczacı Odası Sedat İlkin Aközcam

Reçetelerde etken madde yazımına geçilmeli.

Van Eczacı Odası Fikret Baransel

Yardımcı eczacılıkla eczanelerin kalitesini artıracağız. 7 tane şehir hastanesi 8 ayda tüm ilaca ayrılan tüm para kadar harcama yaptı.

Elazığ Eczacı Odası Mehmet Ulaş Güler

Yardımlaşma sandığındaki faiz oranları çok yüksek acilen düşürülmesi gerekiyor.

Batman Eczacı Odası Adnan Bayhan

Yardımcı Eczacılık uygulaması bir yıl ertelenmeli. En çok satılan ilk 50 ilacın üretimi ve ruhsatının alımının TEB tarafından yapılması gerekir. Yardımcı Eczacı alan eczanelerin icmal ve protokol sözleşme ücretlerinde indirim yaptık. Valilikle ortak üretim projesi yapıyoruz.

Trabzon Eczacı Odası Halit Hezkıl

Nezaketin söylemlerde olması gerekiyor. Her oda yöneticisi yardımcı eczacı alsın. Yardımcı eczacılık anayasaya aykırı, çalıştırma zorunluluğu diye bir şey yok.

Antalya Eczacı Odası Mehmet Ertekin

Oda olarak 5.3.5 ile ilgili durdurma kararı alındı.

Osmaniye Eczacı Odası Zeynep Sönmez

Depolar peşin çalışanlar için iskonto oranlarını artırmadı. Oda olarak fuara katılmayacağız. SGK iskontoları SGK satışı üzerinden belirlenmelidir. Medula - SUT entegrasyonu yapılmalı.

Zonguldak Eczacı Odası Ayşegül Kara

Toplu alımın zincir eczacılığa kapı açtığından dolayı yasaklanması gerekiyor.

İstanbul Eczacı Odası Cenap Sarıalioğlu

İlaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi gerekiyor. Tahmini zam oranı % 20-25 arası olacak. 4-5. kademedeki ilaçların sayısı azaltılmalı barem güncellemesi olmalı. Sahte reçetelerin sorumluluğu eczacıdan alınmalı. Bugünden mezun uzman eczacılar içinde çalışmanın yapılması gerekiyor. (EUS kadrolarının yapılandırılması). ( İEO’nın aldığı hukuki kararların içeriğinden bahsedildi.)

Ankara Eczacı Odası Süleyman Güneş

SGK mama kodları birleştirilmelidir. Hasta alt bezi fiyat güncellemesi yapılmalı. Tüm eczanelerin tek tip otomasyon programı kullanmalı. Medula'nın 3 kutu ödediği Lyrica gibi ilaçların renkli reçete sistemine girdiğimizde hiç ödememesi sorunu var. Eczacı ismini eczacıların dışında kullanan sektör paydaşlarına dava açtık. Meslek içi ödülleri bir firma veya oluşumun değil sadece TEB’in vermesi gerekir. (2012 yılındaki Antalya genel kurur karalarına atıfta bulundu). Yardımcı eczacılık yasası değerini yitirmiş kadük bir yasa oldu.

Adana Eczacı Odası Ersun Özkan

İlaçların %55 i ithal ilaç yerli ilaçların da neredeyse tamamının etken maddesi ithal. Murat Başkanın önerisini önemsiyoruz TEB'in dahil olduğu tek çatı kooperatifle dağıtım kanalı sorunun çözülmesi. Şehir hastanelerinin etrafındaki eczanelerin sorunları ve Şehir hastane kampüslerinin içine eczane açılmasının engellenmesi. TEB tüzüğünün güncellenmesi gerekiyor. Hastanelerin SGKya fatura keserken evrak göndermemesi, eczanelerin her ay bu çileyi çekmesi sorununun çözülmesi gerekiyor.

Sivas Eczacı Odası Süha Yazıcı

Mesleğimiz için Ar-Ge çalıştayı yapılmalı. Qr kod ile eczanelerin navigasyondan ulaşımının kolaylaştırılmasını sağladık.

Şanlıurfa Eczacı Odası

5.3.10’un mantıksızlığı

Edirne Eczacı Odası Cenk Kes

Enflasyonun % 24lerde olduğu bir dönemde bile halen fiyat düşüşünün yaşanmaması lazım.

TEB Merkez Heyeti Mehmet Emin Beyaz

Güncel dünya ve Türkiye siyasetiyle ilgili görüşlerini bildirdi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz