İzlemeye tabi reçetelerin renkli reçete sistemine kaydı..

izlemeye-tabi-recetelerin-renkli-recete-sistemine-kayit-kilavuzu

İzlemeye tabi reçetelerin renkli reçete sistemine kayıt kılavuzu yayınlandı..


03 Şubat 2018 12:57

Eczacı Odaları "Normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tabi ilaç reçetelerinin renkli reçete sistemine eczacılar tarafından kaydına ilişkin kılavuz" yayınlamaya başladılar.

Gaziantep Eczacı Odası tarafından yayınlanan klavuz şöyle:

NORMAL REÇETE İLE VERİLMESİ GEREKEN İZLEMEYE TABİ İLAÇ REÇETELERİNİN RENKLİ REÇETE SİSTEMİNE ECZACILAR TARAFINDAN KAYDINA İLİŞKİN KILAVUZ

1.  AMAÇ

Normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçların kötüye kullanımlarını önlemek amacıyla bahsi geçen ilaçların reçetelerinin eczacılar tarafından renkli reçete sistemine kaydedilmesi gerekmektedir. Bu dokümanın amacı konuyla ilgili izlenecek adımları ve kullanım şeklini anlatmaktır.

2.  RENKLİ REÇETE SİSTEMİNE KAYDEDİLMESİ GEREKEN NORMAL REÇETE İLE VERİLMESİ GEREKEN İZLEMEYE TABİ İLAÇ REÇETELERİ

Sosyal güvenlik provizyon sistemlerinden onay alınarak karşılanan veya özel sigortalar kapsamında karşılanan, İlaç Takip Sistemi’ne satış bildirimi yapılan reçeteler renkli reçete sistemine ayrıca kaydedilmeyecektir. Herhangi bir reçete çıktısı, fotokopisi vb. suret alınarak saklanmasına gerek bulunmamaktadır.

Bunların haricinde olan ve hastalar tarafından ödemesi yapılacak olan normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tabi ilaç reçetelerinin renkli reçete sistemine eczacılar tarafından kaydedilmesi gerekmektedir.

Yapılması gereken işlemlere ilişkin özet bilgi aşağıda yer almaktadır:

Reçete Türü Reçetenin Karşılanma Durumu   Yapılacak İşlemler
Elektronik Reçete SGK veya özel sigorta kapsamında   Yok
       
Matbu Reçete SGK veya özel sigorta kapsamında   Yok
       
Elektronik Reçete Ödemesi    hasta   tarafından   yapılan (Ücreti mukabilinde hasta tarafından alınan)   Renkli reçete sistemine kaydedilerek, elektronik reçete çıktısının 5 yıl süreyle saklanması
       
Matbu Reçete Ödemesi    hasta   tarafından   yapılan (Ücreti mukabilinde hasta tarafından alınan)   Renkli reçete sistemine kaydedilerek, matbu reçete aslının 5 yıl süreyle saklanması

3.  RENKLİ REÇETE SİSTEMİNE GİRİŞ

Eczacılar tarafından Kullanıcı Türü seçilerek, Kullanıcı Adı ve Şifre ile sisteme giriş yapılması gerekmektedir.

Normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tabi ilaç reçetesi kaydı için sol menüde yer alan “Reçete Giriş” ekranından “Yeni Reçete Oluştur” bölümüne geçilerek ilgili tüm kısımların doldurulması ve reçetenin sisteme kaydedilmesi

Reçete sisteme kaydedildikten sonra ekranda yer alan “Elden Satış Yap” butonuna tıklanması ve sisteme kaydedilen reçetedeki ilaçların İlaç Takip Sistemine bildirimi yapılarak reçetenin “Tamamlandı” konumuna getirilmesi

Söz konusu ilaçların hastaya, renkli reçete sistemine kaydedildikten sonra verilmesi hususuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

4.  REÇETELERİN SAKLANMASI

Hastalar tarafından ödemesi yapılacak olan normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tabi ilaç reçete basılı nüshası asıllarının ve sosyal güvenlik provizyon sistemi üzerinden yazılan elektronik reçetelerin çıktılarının 5 yıl süreyle eczaneler tarafından saklanması gerekmektedir.

Normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçlar için renkli reçete sisteminden alınan aylık listenin İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.

5.  NORMAL REÇETE İLE VERİLMESİ GEREKEN İZLEMEYE TABİ İLAÇ LİSTESİ

Normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tabi ilaçların güncel listesine Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu resmi web sayfasından, aşağıda yer alan link üzerinden ulaşılabilmektedir.

http://titck.gov.tr/Ilac/UyusturucuvePsikotrop

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz