İsviçre'de eczacılar jenerik ilaç için ek ücret talep ediyor.

isvicrede-eczacilar-jenerik-ilac-icin-ek-ucret-talep-ediyor

İsviçre'de jenerik ilaç veren eczacının fiyat farkından pay alması gerektiği savunuluyor.


15 Nisan 2018 20:29

İsviçre'den haberler veren pusulaswiss.ch sitesi, ülkede uygulama alanı bulunan bir ilaç, eczacılık konusu hakkında ilginç bir haber yayınladı.

Haberde, İsviçre eczacılar birliği Pharmasuisse ile sağlık sigortaları arasında yapılan bir sözleşmeye göre eczacılar orijinal ilaç ile jenerik ilaç arasındaki fiyat farkının yüzde 40’ını talep edebildiği anlatılıyor.

Pusulaswiss.ch sitesinin haberi şöyle;                

Bir müşteri aldığı jenerik ilaç için faturada fazladan 20 Frank kesildiğini tespit etti. Fiyatların denetiminden sorumlu kuruma göre ise bir yanlışlık görülmedi.

Eczane söz konusu ek ücreti, jenerik ilaç yazmanın getirdiği ekstra maliyet ile sebeplendirdi. Gerçekten de sağlık sigortaları ile eczacılar birliği Pharmasuisse arasındaki toplu iş sözleşmesinde buna yönelik bir ücret kararlaştırıldı. Buna göre eczacılar orijinal ilaç ile jenerik ilaç arasındaki fiyat farkının yüzde 40’ını talep edebilir.

Orijinale talep azalıyor

Pharmasuisse’ye göre eczacılar orijinal ilaç yerine daha uygun fiyatlı olan generic ilacı vermeyi tercih ediyor. 2017 yılında bu 436.000 defa gerçekleşti. Jenerik ilacın yazılmasıyla elde edilen tasarruf çoğu durumda ek ücretten çok daha fazla.

Sözcü Rahel Rohrer şu ifadede bulundu: ‘’Bu düzenleme sayesinde hastaların kendi paylarına düşen ödeme azalmakta ve sağlık alanında maliyetler düştüğü için sigortalılar fayda elde etmekte.’’

Fiyat denetiminden sorumlu Stefan Meierhans’a göre ek ücret alınması iyi, çünkü bu sayede eczacılar generic ilaç tavsiye etmeye teşvik edilmekte.

Sistem etraflıca düşünülmemiş

Tüketici Koruma Vakfı çalışanı Ivo Meli’ye göre ise ek ücretli bu sistem;

"Etraflıca düşünülmemiş ve daha yüksek prim ödemelerine karşı jenerik ilaç satışının teşvik edilmesi ilk başta mantıklı gelse de, 20 Frank’ın üstünde bir ek ücret talep edilmesi kabul edilemez."

Meli, bunun yanı sıra kronik hastaların da düşünülmesi gerektiğini, bu ek ücretin yalnızca bir kereye mahsus olması gerektiğini savunarak;

"Eczacıların, orijinal ve jeneric ilaçlardan aynı kazancı elde etmeleri gerekir, ilaç satışı fiyata bağlı olmamalıdır." dedi.

Mali; "Doktorlar da bu konuda etkili olabilir, yalnızca etkin maddeyi yazabilir veya reçetenin üzerine, ilacın jeneric versiyonunun da alınabileceğini belirtebilirler." dedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz