"İş ilaç kullanmayan kalmasına döndü"

is-ilac-kullanmayan-kalmasina-dondu

Psikiyatrist Dr. Mutluhan İzmir'in gereksiz ilaç kullanımı konulu konuşması.


04 Mart 2018 14:04

CNN Türk'de, Gündem Özel'de konuşan Psikiyatrist Dr. Mutluhan İzmir, ilaca karşı olmanın bir hekime yakışmayacağını belirterek; "Ancak bugünlerde durum, 'hastalığa ilaç' değil de 'ilaç kullanmayan kalmasın' a geldi. İlaç kelimesinin kökeni Yunanca'da 'farmakon'dan gelir. Bir diğer anlamı da 'zehir'dir. Eğer ilaç yerinde ve doğru kullanılmazsa hastaya zehir verilmiş olur" dedi.

Psikiyatrist Dr. Mutluhan İzmir'in konuşması özetle şöyle:

"İlaca karşı olmak bir hekime yakışmayacak bir şey. Ben kesinlikle ilaca karşı olamam, ben bir hekimim ama ilacı doğru yerde kullanmak lazım. Biz kitlelerin salgınlarla yeryüzünden silindiği bir geçmişten geliyoruz. Salgın hastalıklar bugün ortalıktan kalktıysa, insanlar daha uzun yaşlara kadar yaşıyorlarsa, tabi ki bunda aşıların ve ilaçların çok büyük etkisi var.

"Bunda bir gariplik var"

Ama bugün olay hastalığa ilaç yerine sanki ilaç kullanmayan kimse kalmasın gibi bir noktaya gelmeye başladı. Yani şimdi bakıyorsunuz, ben psikiyatristim çevremde birçok antidepresan kullanan insan görüyorum. Ya da onun dışında başka bir nedenle başka ilaçlar kullanıyorlar.

Çevremizde yediden yetmişe ilaç kullanmayan bir insan bulmak çok zor hale geldi. Şimdi bunda bir gariplik var. Ben buna itiraz ediyorum.

"Hekimler bu nedenle var.."

Benim ilaç tedavilerine, aşılara saygım çok büyük ancak  ilacı yerinde kullanmadığımızda bir zehir vermiş oluyoruz. Zaten hekimler bu nedenle var.

Yoksa biz algoritmalar kurarız, bilgisayara yükleriz, insanlar girer. Bu algoritmalar sonucunda bilgisayar insanlara önerilerde bulunur, şu ilacı kullanırsan iyi olur diye. Bu niye yok ta hekimleri 6 yıl eğitiyoruz, 5 sene uzmanlık eğitimi veriyoruz. İlacı doğru yerde kullanmayı seçsin, doğru insana versin.."

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz