İlaçta kamu iskonto oranı düşürülüyor..

ilacta-kamu-iskonto-orani-dusuruluyor

TİTCK Başkanı Gürsöz, düzenlemenin çok yakında yayınlanacağını açıkladı.


13 Mayıs 2018 14:39

İlaçta kamu iskontosunda yeni bir düzenlemenin eli kulağında. Yapılan düzenleme birkaç gün içinde Resmi Gazete'de yayınlanacak.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz, ilaçlara uygulanan kamu iskontosunda 2.5 puan indirime gidileceğini, sıfır iskonto veren düşük fiyatlı ürünlere de seyyanen yüzde 2.5 zam yapılacağını söyledi.

Reuters'a yaptığı değerlendirmede Gürsöz, piyasayı yakından izlediklerini ve şu anda kur kaynaklı herhangi bir tedarik sorunu yaşanmadığını belirterek;

"Firmalarımız böyle bir durumda bize gelip diyorlar ki, 'Biz fiyat nedeniyle artık bu ürünü getirmekte zorlanabiliriz.' O zaman diyoruz ki tedbir alalım. Fiyat değerlendirme komisyonumuzun gündemine hemen alıyoruz... Komisyon değerlendiriyor, rakam gerçekten de sürdürülebilir bir rakam değilse o ilaca özel fiyat artışları yapabiliyoruz. Sıkıntısı olan zaten bize başvuruyor. Ancak şu anda bir sıkıntı gözükmüyor" diye konuştu.

İskontolarda düzenleme

Buna karşın, ilaçlarda uygulanan kamu iskontolarında bir değişikliğe gidileceğini belirten Gürsöz, düzenlemenin birkaç gün içinde Resmi Gazete'de yayımlanacağını söyledi.

Gürsöz, "Resmi Gazete'de yayımı için bekliyoruz. Birkaç gün içinde yayımlanacak. İskontolarda 2.5 puan indirim yapılacak. Sıfır iskonto veren düşük fiyatlı ürünlere de seyyanen yüzde 2.5 zam yapılacak" diye konuştu.

Hükümet, kamunun sağlık harcamalarını kontrol altına alabilmek için ilaç fiyatlarının belirlenmesinde uyguladığı "referans fiyat" ve "kur sabitleme" sistemlerinin yanı sıra, kamunun ilaç alımlarında ilave iskontolar uygulanması yoluna gidiyor.

Buna göre; bir ilacın, belirlenen AB üyesi ülkelerdeki en düşük resmi depocuya satış fiyatı, "referans fiyat" olarak nitelendiriliyor. Referans fiyatın belirlenmesi sonrasında bu fiyatlar da tekrar baremlere göre ilave ıskontoya tabi tutuluyor. Fiyat belirlenirken baz alınan Euro kuru da belli bir seviyede sabitleniyor.

Ancak hammadde başta olmak üzere maliyetleri güncel kur üzerinden olan ilaç üreticileri, sabitlenen kur seviyesi ve ilave iskontolar nedeniyle kâr marjlarında zaman sıkıntı yaşayabiliyorlar.

İlaç pazarında durum

Türkiye ilaç pazarı 2017 yılı itibarıyla 24 milyar liranın üzerinde büyüklüğe sahip. Pazarın 14 milyar liraya yakın bir kısmını ise ithal ilaçlar oluşturuyor. Türkiye ilaç pazarında kamu, yüzde 95'in üzerinde bir payla en büyük alıcı konumunda. Hükümetin yapacağı ilaç ödemeleri için her yıl euro kurunu sene başında sabitlemesi nedeniyle, firmalar kur artışlarını sene içinde ilaç fiyatına yansıtamıyor. Bu da, özellikle ithalata bağlı bazı ilaçların temininde zaman zaman sıkıntı yaşanmasına neden olabiliyor.

Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırmasında kullanılacak 1 euro değeri, 2018 yılı için 2.6934 lira olarak belirlenmişti. Güncel euro/TL kuru ise 5.1 seviyesinde bulunurken; hükümetin uyguladığı kur seviyesi, güncel kurun yüzde 50 civarı altında bulunuyor. İlaç ödemelerinde euro değerinin 2.6934 lira olarak uygulanmaya başladığı tarih olan 19 Şubat'ta 4.65 olan euro/TL bugün itibariyla yüzde 9'a yakın artış kaydetti.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz