"İlaçta bu yapı sürdürülemez..!"

ilacta-bu-yapi-surdurulemez

Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut'un açıklamaları.


10 Mayıs 2018 13:32

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, döviz kurunun geldiği seviyenin en çok ilaç sektörünü zorladığını belirterek, ithal ilaçların piyasada bulunamayacağı dönemin yaklaştığına dikkati çekti. Barut, "İlacı ithal edenler zarar etmeye ne kadar dayanabilir. Bu yapı sürdürülemez." dedi.

Yokluk tehlikesine doğru..

Dün yatırım hamlesini açıklamak üzere basın mensupları ile bir araya gelen Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, “Kurdan en çok etkilenen bir inşaat, bir de ilaç. Kur sektörü zorluyor. Biz fedakarlığa devam ederiz, ama ithal ilaçlarda bir süre sonra yokluklar başlayabilir” dedi.

Türkiye’de piyasada satılan ilaçların halen yüzde 55’i ithal. Özellikle biyoteknoloji, göz ve kanser ilaçlarında piyasada ilaç sıkıntısı oluşması tehlikesi var. Nezih Barut, bazı göz ilaçlarında bunun başladığını söyledi.

Barut, kârlılıkta bugünden daha kötü bir döneme tanık olmadığını vurgulayarak, “Biz bu işi sevdiğimiz için yapıyoruz. 3. nesil sanayiciyiz, ülkemize karşı sorumluluğumuzu cesaretle yerine getiriyoruz. Ancak ilacı ithal edenler zarar etmeye ne kadar dayanabilir. Bu yapı sürdürülemez” ifadelerini kullandı.

SGK iskontosu tartışmaya açılıyor

İlaç sektöründe fiyatlama 1 euro 2.68 TL üzerinden hesaplanıyor. Bunun üzerine SGK bir de iskonto uygulatıyor. Nezih Barut, kurun geldiği bu seviyenin şirketlerin kârını erittiğini, Abdi İbrahim’in global ligdeki pozisyonunu da ilk 100’ün gerisine düşürdüğünü anlattı. Barut, ilaçta yokluklar başlarsa enflasyonu etkileyeceği için ilaç fiyatlarını artırma değil, ama SGK’nın iskonto oranında bir düşüş yoluna gidilebileceğini belirtti.

"Karların düşmesi Ar-Ge yatırımlarını etkiler"

Kurun şirket karlarını eritmesi en çok Ar-Ge ve yeni teknoloji yatırımlarını etkileyecek. Barut bu ortamda Kore modeline geçilerek, yatırıma baştan sonra teşvik uygulanmasının etkili olacağını söyledi. Barut, “Kore’de kamu bu işi yapabilecek birkaç şirketi seçip onlara fabrikanın kurulması aşamasından itibaren teşvik desteği verdi, sektör hızla büyüdü.

Türkiye artık kendi molekülünü üretmeli. Bizim de hayalimiz bu. ABD’de bir start-up’a ortak olduk, ciromuzun yüzde 6’sını Ar-Ge’ye ayırıyoruz” dedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz