İlacın terkibi değişince kriz çıktı..

ilacin-terkibi-degisince-kriz-cikti-levothyroxine-skandali-buyuyor

Fransa'da sağlık krizine yol açan Levothyroxine etken maddeli ilaç..


03 Şubat 2018 17:22

Geçtiğimiz yıl Levothyroxine etken maddeli ilacın terkibinde yapılan değişiklikten sonra ortaya çıkan yan etkiler Fransa'yı karıştırdı. İlaç hipotiroit hastalarının kullandığı bir ilaç.

Olaylar zinciri geçen yılın mart ayında ilacın formülünün değişmesiyle başladı. Eylül ayında ise Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, tiroit hastalıklarının tedavisinde sentetik tiroit hormonu olarak kullanılan "Levothyrox" adlı ilacın, ülkede 9 bin hastada çeşitli yan etkilere yol açtığının belirlendiğini açıkladı. Haberi o tarihte bizde de yayınlanmıştı.

Buzyn, RTL radyo kanalına yaptığı açıklamada, Levothyrox kullanan 3 milyon kişi üzerinde yapılan araştırmalarda, ilacın kramp, baş ağrısı, saç kaybı, uyku hali gibi bazı yan etkilerinin tespit edildiğini açıklamış ve ilacın formülünün Mart 2017'de değiştiğini anımsatarak,  yan etkilerin çoğunun, hastanın alacağı dozun yeni formüle göre ayarlanmayışından kaynaklandığını söylemişti.

Derken olaylar gelişmeye, işin rengi değişmeye başladı; ilacın yeni formülünden sonra vuku bulan 19 ölümde (şimdilik resmen bağ kurulamayan) şüpheye kadar.

Hastalar 76 bin imzalı bir dilekçeyle ilacın yeni formülüne karşı örgütlenmeye geçti..

Habertürk Gazetesi yazarı Umur Talu önceki gün köşesini bu konuya ayırdı. Olayların perde arkasını Talu'dan öğrendik.

Umur Talu'nun yazısı şöyle;

İlaç, benzerleri gibi “levothyroxine” etkin maddesini içeriyor; firmanın verdiği yeni adıyla “levothrox”.

Eski terkipteki “laktoz”un etkin maddeyi dalgalandırdığından kalkılıp onun yerine “manitol” konduktan sonra “sağlık krizi” patlıyor.

Çok sayıda hasta yan etkilerden şikâyetçi olmaya başlıyor...

İlacın yeni formülüne karşı hastalar örgütleniyor...

76 bin imzalı bir dilekçe çıkıyor...

İlacı kullanan sinema oyuncusu Anny Duperey gibi ünlüler, “Bu bir utançtır” diyerek kamuoyu önünde büyük tepki koyuyor...

Yürüyüşler düzenleniyor...

Davalar açılıyor...

Devlet bir “kırmızı telefon hattı” tesis ediyor...

Piyasanın, sağlığın ticariliğinin öte yanında “demokrasi ve hak arama”nın türlü çeşitli mekanizmaları anında ortaya çıkıyor.

Devletin “İlaç Güvenliği Ajansı”, bakan, hükümet hesap vermek, parlamento soruşturma yapmak zorunda kalıyor.

Ve önce bir mahkeme, şirketi, eski formülünden yeterli sayıda kutuyu temin edip dağıtmaya mahkûm ediyor: Gecikilen her gün için hasta başına 10 bin Euro cezayla!

Firma alelacele eski formülle 200 bin kutuyu Fransa’ya getiriyor...

Ancak davalar durmuyor. Toulouse mahkemesindeki karardan sonra, Lyon, Marsilya ve başka yerlerde mahkemelere koşuyor hastalar.

Ölümlerden sorumlu

Elbette herkesin aklında bu skandal var. 40 yıl devrede olan, ama daha 15’inci yılında “ölümcül” olduğu anlaşılan, kalp damar hastalıkları ve tansiyon tetikleyerek bin ila 2 bin ölümden sorumlu olduğu anlaşılan; davaları hâlâ süren diğer rezaletler.

O günlerde, hatta daha sonra, yasaklanmasına rağmen Türkiye’de satıldığı iddia edilmiş, ancak ruhsata rağmen ilacın piyasaya çıkmadığı söylenmişti.

Bilmiyorum, yakınlarınızda tiroit hastası var mı? Haşimato? Benim var mesela. “Levothyrox” maddesi başka markalarda da bulunuyor elbette. Ama bunları genellikle “rafta” bulamıyorsunuz; bir şekilde temin ederken insafsızların aşırı para talebiyle karşılaşma ihtimali hep mevcut.

“Levothyroxin”in yeni formülü herhalde Türkiye açısından da dikkat çekici olmalı. Önceki gün, “ciddi yan etkiden şikâyet oranı” nın yüzde 1’in altında olduğu, “yan etkilerin eski formüldekinden çok farklı olmadığı ama araştırmaların sürdüğü” açıklandı. Bu açıklama da hasta örgütlerinden büyük tepki aldı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz