İlacın fiyatı; 2 liraya düşünce yok, 7 liraya çıkınca çok..!

ilacin-fiyati-2-liraya-dusunce-yok-7-liraya-cikinca-cok

Konya Eczacı Odası Başkanı, Cemil Karakap'ın ilaç fiyatlarıyla ilgili açıklaması.


02 Ekim 2017 12:57

Konya Eczacılar Oda Başkanı Cemil Karakap, ilaç fiyatlarıyla ilgili piyasanın içinden bazı ilginç örnekler verdi. Konya Hakimiyet Gazetesinden Nagihan Çapkın'a konuşan Karakap, fiyat düşüşlerine hiçbir zaman karşı çıkmadıklarını vurguladı. Karakap;

“Her şeyin bir piyasa değeri var. Bu değer karşılığında değerinin altında bir fiyat verirseniz bu ilacın ya da herhangi bir maddenin yapılacak işleme göre bunun piyasada arzını bulma şansınız söz konusu olmayacak. Ya da kalitesizini, etkisiz olanını bulma şansınız olacak. Bizim hep söylediğimiz buydu tamam fiyatlar düşsün, ülkemizin bütçesine katkı sunulsun ama bir taraftan da ilaç çok stratejik bir ürün bunun yokluğu halinde çok ciddi tramvalarla, vakalarla karşılaşma durumumuz söz konusu olur.”dedi.

Kalp kapağı romatizmasında kullanılan ilaç..

Cemil Karakap, geriye bakıldığında bir takım ilaçların bulunamadığı, hastaların ilaca ulaşamadığı ile ilgili bir çok vaka ile karşılaştıklarının altını çizdi. Kalp kapağı romatizması ilacından örnek veren Karakap sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Örneğin bir iğne var kalp kapağı romatizmasında kullanılan bir ilaç. Bu ilacın fiyatı bir buçuk 2 liraya düştükten sonra ilaç yoka girdi. Ciddi bir sorun oldu. Tabi bu arada hükümet tarafından firmaya bir takım baskılar uygulandı firma da savunmasını ham madde aldığı yerdeki fabrikada bir sorun olduğu için üretim yapamadıklarını söyledi. Tabi ki olayın boyutu bu değil.

Bu süre içinde bu ürün iki sefer zam aldı. 5 liraya çıktı sonra da 7 liraya çıktığı zaman ilaç piyasaya geldi. Piyasadaki hareketi doğru analiz etmek gerekiyor. Halk sağlığı açısından çok önemli stratejik öneme sahip bir üründür ilaç.”

Yeni nesil ilaçlarda sıkıntı..

Karakap, “Bazı firmalar artık yeni çıkan yeni nesil ilaçları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı fiyat politikasından dolayı Türkiye’ye vermemeye başladılar. Avrupa’da Amerika’da kullanılan ilaçlar Türkiye’de fiyatından dolayı alınmadığından Türkiye’ye girmemeye başladı.

Hastaya ilacı hemen ulaştırmak, anında hastaya teslim etmek gibi bir durum söz konusu olmadığından dolayı ciddi sorunlar yaşadık. Şu anda bu sorunlar çözülmüş durumda değil.” ifadelerini kullandı.

"Değerinin altında satılınca yoka giriyor"

Karakap, “Biz ilaçlar zamlansın, pahalı ilaçlar alım derdinde değiliz. Bizim tek derdimiz halk sağlığını ön planda ve güncel tutmak. İlaçların değerlerinin altında piyasaya sunulmasından dolayı ilaçlar yoka girmeye başladı. Fiyat düşüşlerinin arkasında ilaç firmalarının biz eczacılara uyguladığı bir takım iskontolar vardı onları da kaldırdılar. Hükümet ilaç firmalarına fiyat düşürün anlamında baskı yaptığı sürece firmalarda bize verdiği iskontoları teker teker kaldırdılar. Eczacılar ekonomik olarak yük altındalar. Konya Eczacı Odası 61 yıl önce kurulmuş bir meslek örgütü. Bizim 61 yıl içerisinde şu ana kadar çalışmayan eczacı sayımız şu anki kadar artmamıştı. 958 tane üyemiz oldu bunun yüzde 10’u çalışmayan eczacımız var.” sözleriyle ifadelerini sonlandırdı

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz