İlaç sanayinin ham madde kaynağı, orman ürünleri iyi yolda..!

ilac-sanayinin-ham-madde-kaynagi-orman-urunleri-iyi-yolda

Bu alandaki üretim, 2016'da üretim yüzde 23 artarak 429 bin ton oldu.


10 Haziran 2017 15:27

İlaç ham maddesinden, kozmetiğe kadar çok geniş bir yelpazede kullanılan, içinde endemik bitkilerin de yer aldığı ilaç dışı orman ürünlerindeki üretim istikrarlı olarak artıyor.

2010’da 131 bin ton olan bu alandaki üretim miktarı, 2015’te 350 bin tona yükseldi. 2016 yılında ise belirlenen 400 bin ton hedefi aşılarak 429 bin ton üretim gerçekleşti. Odun dışı orman ürünleri üretimi geçen yıl yüzde 23 arttı.

11 bin çeşit bitki..

Türkiye’de 3 bin 649’u endemik, 11 bin 466 tabii bitki türü bulunduğunu ve bu bitki çeşitliliğinin ekonomik açıdan en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiği söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada bu alanda en büyük pasta payına Çin’in sahip olduğunu bildirdi.

Türkiye olarak son zamanlarda bu alanda büyük bir çıkış yaşandığının altını çizen Eroğlu, bu pastadan alınması gereken payı artırmak için çalışacaklarını kaydetti.

4 bin bitkisel ilaç

Bakan Eroğlu, ormanlardan odun dışında elde edilen ürünlerin bütün dünyada gelişen bir sektör haline geldiğini ifade ederek;

“Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre, çeşitli maksatlarla kullanılan bitki sayısı 20 bin civarındadır. Bunlardan 4 bini bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır." dedi..

Geçen yıl 220 milyon TL

Odun dışı orman üretimi Türkiye’de bulunan yaklaşık 7 milyon orman köylüsü için önemli bir gelir kapısı oldu. Geçen yıl üretimi yapılan 429 bin tonluk üretimden orman köylüsüne 220 milyon lira gelir aktarıldı.

Ayrıca, 2016 yılı sonu itibariyle yapılan toplam 1.4 milyon hektar alanda 210 farklı türe ait odun dışı orman ürününün envanter ve planlama çalışması bu yıl da devam edecek.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz