"İlaç kooperatiflerinin önü kesiliyor.."

ilac-kooperatiflerinin-onu-kesiliyor

Döviz kurunun artışı ilaç pazarında yeni uygulamaları gündeme getirdi.


05 Ekim 2018 17:07

Mersin Güney Ecza Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Bir, ilaç kooperatiflerinin karşılaştıkları çifte standartlardan dolayı önünün kesildiğini söyledi. Mersinhaberci.com'a ilaç sanayi ve ecza ılk konusunda açıklamalar yapan Bir, kooperatifler konusunda şöyle konuştu;

"Kooperatiflere çifte standart uygulanıyor.."

Özel ilaç depolarının peşin ıskontolarında bir yükselme olmamasına rağmen vadeleri geri çekmesine tepki gösteren Bir, eczacıların mağdur olmaması için peşin ıskontolarına ilişkin bir düzenleme hazırlığı yaptıklarını ifade etti.

İmkânları ölçüsünde eczacıların yanında olmaya çalıştıklarını ifade eden Bir, sektörde kendilerine karşı bir çifte standart uygulandığını kaydederek şunları söyledi:

“Kooperatifler ile özel depoların şartları sermaye anlamında da davranış anlamında da eşit değil. Örneğin bir kriz geliyor hiçbir teminat ile çalışmayan şirketler bile kooperatiflerden teminat mektubu istiyor. Bunları biz veriyoruz sorun olmuyor ama aynı belgeleri özel depolardan istemiyorlar. Ayrıca genel anlamda da bir sigortalama modası var.

Biz şimdi adamların bu uygulamalarından dolayı büyüme hedeflerimizi durdurduk. Hâlbuki Güney Ecza Kooperatifi, rüzgârı da arkasına almış bir şekilde yüzde 50 – 60 seviyelerinde büyüme oranlarını yakalayabilirdi.

Ama karşılaştığımız çifte standartlardan dolayı önümüz kesiliyor. Diğer taraftan uygulamalara baktığınızda zamlar geliyor ama bizimle çalışan arkadaşlarımızı mağdur etmemek için mal kesintisi yapmıyoruz. Şubat ayında ekranda hangi stoku açıklamışsak sezon içinde bunları üyelerimize aktarıyoruz.”

"İlaç sanayi iade almamak için çalışıyor"

Ekonomik kriz sonucunda ilaç sanayisi ile ilişkilerin hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Bir, hem örgütsel hem de ekonomik anlamda kuvvetli olan Türkiye Eczacılar Birliği’nin gücünü bir avantaja çevrilmesi gerektiğini kaydetti. Bir,

“Bizim sanayi ile ilişkilerimizi daha çok çeşitlendirmemiz ve çoğaltıcı olmamız lazım. İlaç iadelerinin bir kısmını aşağı çekmek ile ilgili devamlı olarak bir hareket içindeler. Böyle bir rekabet ortamında birden bire bunları indirme şansları yok ama yavaş yavaş bu hamleye başladılar. Bizim gücümüzle bunlara bir fren getiriyor olmamız lazım”

Kredi kullanımı ve vadeler..

Eczacıların vade ve kredi kullanımına her zamankinden daha çok dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Bir, ilaç depoların vadeleri düşürme ihtimalinin ağır mali sorunlar yaratacağına dikkat çekerek şu uyarıları yaptı:

“İkinci olarak bizi bekleyen büyük tehlikeyi şuanda hissetmiyoruz. Çünkü ilaçları Ocak ayında alıyoruz Nisan’da çekimizi yazıp ödemelerimizi yapıyoruz. Buraya baktığımızda depolarda, kooperatiflerde eczacıları 12 – 13 gün eczacıları finanse edebiliyorlar ama 90 gün altı ürünlerde oranlar yüzde 30’lara gelmiş durumda. Örneğin Güney Ecza Kooperatifi’nin cirosu 60 milyon ise bunun yüzde 30’una baktığımda 18 milyon olarak ortaya çıkıyor. Bunun 3 milyonu mor reçeteler olduğuna göre biz 15 milyon lira kredi kullanıyoruz.

Bu böyle gidiyor ama bu oranlar böyle 35 - 40’lara çıkmaya başladığında ayrı bir sıkıntı ortaya çıkacak. Depolar SGK vadesinden döner ve her ürünü kendi vadesine göre tahsil edeceğim diyebilir. Bu durum yaşanırsa eczacıya ayrı bir mali yük getirilir. Faizlerin yüzde 3 olduğu bir ortamda da bu mali yükle eczacının mücadele etmesi kolay değildir.”

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz