"İlaç kalıntısı olduğu için, gümrük kapılarından dönen ürünler ne oluyor?"

ilac-kalintisi-oldugu-icin-gumruk-kapilarindan-donen-urunler-ne-oluyor

Gıda ürünlerinin ilaçlanmasıyla ilgili örnek veren Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen, antibiyotikli sütün arınma süresinin 10 gün olduğunu ve 10 gün o sütün tüketime yollanmaması gerektiğini söyledi.


17 Mart 2018 18:42

İhraç edilmek istenilen tarımsal ürünlerin geri çevrilme sebebinin ilaç kalıntıları olduğunu vurgulayan Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen, gıda ürünleri üzerindeki ilaç kalıntılarının kanserojen olduğuna dikkat çekti ve daha sonra ilginç bir soru sordu. Soru şuydu; "Gümrük kapılarından dönen ürünler ne oluyor?"

İlaçlama olacak ama nasıl?

Başkan Şen, "Tarımsal ürünlerde ilaçlama olmayacak diye bir şey yoktur, ama ilaçlamanın arınma sürelerini dikkatli uygulamak lazım. İyi tarım uygulamasını yapmamız lazım. Örneğin yurt dışına satılmak için gönderilip geri dönen sebzeler ilaç kalıntısından dolayı dönüyor. Arınma süresine uymuyor. İnsanların sağlığı ile oynanmamalı.

Vatandaşlar bu tür şeyleri alırken anlayamazlar. Senin malın yurt dışına kapıdan döneceğine halden dönmüş olsa daha iyi olur. Yurt dışından döndüğünde itibar kaybında oluyor. Bir dönem pamukta uygulanan böcek ilacı kalıntısı domateste çıkmıştı. Bunlar kanserojen. Bunların denetimlerinin ciddi bir şekilde yapılması gerekiyor. En önemli şey insan sağlığıdır" dedi.

"İlaç kalıntıları sorun olacak.."

İlaçlanmış ürünlerin dikkatli bir şekilde arındırılmamasının insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade eden Başkan Şen,

"Gerçekçi konuşmak gerekirse tarımda ilaçsız bir tarım mümkün değil. Muhakkak ilaçlama olacak. Bir sürü etken var ama önemli olan sağlık. Madem bu kadar imkansızlıklar içerisindeyiz burada yapabileceğimiz tek bir şey var. Bunların insan sağlığını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde arınması lazım. Yoksa hem sağlığımızla hem de toprağımızla oynamış oluruz. Bu konuda herkese görev düşüyor.

"Sütün arınma süresi 10 gün"

Örnek vermek gerekirse mesela antibiyotikli sütün arınma süresi 10 gündür. 10 gün o sütün tüketime yollanmaması gerekiyor.

Gümrük kapılarından dönen ürünler ne oluyor? Demek ki biz tüketiyoruz bunları.

İleride bu ilaç kalıntıları toprağımızda ve insanlarımızda sağlık açısından sorun olacak. Önlem alınması lazım" diye konuştu.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz