İlaç firmalarına ödeme tarihi belli oldu..

ilac-firmalarina-odeme-tarihi-belli-oldu

Bakan Ağbal, üniversitelerin firmalara olan borç ödemeleri konusunda açıklama yaptı.


18 Haziran 2018 18:29

Üniversitelerin ilaç firmalarına olan birikmiş borçlarının ödeme takvimi belli oldu.Üniversitelerin borçlarının ödenmesine yönelik çalışma hakkında bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2.9 milyar liralık borcun iskonto ile 2.5 milyar liraya düşürüldüğünü, kamunun 400 milyon lira iskonto aldığını söyledi.

Bakan Ağbal, 27 Haziran’da Maliye Bakanlığı’nın üniversitelere 2.5 milyar lirayı aktaracağını, 28 Haziran tarihinde de ilaç firmalarının hesaplarına alacaklarının geçeceğini bildirdi.

400 milyonluk iskonto

Ağbal bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, üniversitelerin ilaç firmaları ve medikal şirketlere olan borçları konusunda gerekli yasal düzenlemenin yapıldığını belirterek, 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla Maliye Bakanlığı’nca üniversite hastanelerinin borçlarının üstlenildiğini söyledi.

Üniversite hastanelerinin 3.8 milyar lira borcu olduğunu kaydeden Ağbal, “Düzenlemeyi yaptıktan sonra ilaç firmaları ve medikal şirketler üniversitelere müracaat etti. Müracaat süresi tamamlandı. Bu kapsamda 2.9 milyar liralık bir borcu ödeme imkânını sağlamış olduk.

Üniversiteler bütün firma taleplerini bize bildirdiler. 2.9 milyar liralık bu alacağı iskonto ederek ödeyeceğiz. Firmaların üniversitelerden olan 2.9 milyar alacağına karşılık biz 2.5 milyar lira ödeyeceğiz. Yani bu uygulama sonucunda kamu 400 milyon lira bir erken ödeme iskontosu almış oldu” dedi.

İlk sırada Hacettepe

En çok borcu olan 6 üniversitenin Hacettepe, Ege, İstanbul Tıp Fakültesi yani Çapa Tıp Fakültesi, Ankara, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi olarak sıralayan Ağbal, Hacettepe Üniversitesi’nin 335 milyon liralık borcu için 312 milyon liralık müracaat yapıldığını söyledi.

Hacettepe’nin 312 milyon liralık borcuna karşılık 37 milyon lira iskonto alındığını anlatan Ağbal, 275 milyon lira ödeme yapılacağını bildirdi. İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nin 306 milyon liralık borcu için 250 milyon liralık müracaat alındığını, iskontodan sonra 212 milyon lira ödeme yapılacağını anlatan Ağbal, “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başvuru oranı çok yüksek.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde kapsama giren borç tutarı 233 milyon. Müracaat 223 milyon, yüzde 96. Aldığımız iskonto 24 milyon lira ve yapacağımız ödeme 199 milyon lira” dedi.

Ağırlık tıbbi malzemede

Ağbal, 2.9 milyar liralık başvurunun 2 milyar lirasının tıbbi malzeme firmalarının müracaatı olduğunu belirterek, 900 milyon lira alacağın da ilaç firmalarının müracaatlarından geldiğini ifade etti.

Ağbal, “Diğer taraftan üniversitelere mal tedarik eden ilaç firmaları ile medikal şirketler de alacaklarını tahsil edip işçilere, piyasaya, bankalara olan ödemelerini yapma imkânına kavuşacaklar” dedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz