Dermokozmetik üreticileri ile eczacıların büyük pazarlığı..!

ilac-disi-saglik-urunu-ve-dermokozmetik-ureticileri-ile-eczacilarin-buyuk-pazarligi

İEO Başkanı Sarıalioğu ile yaptığımız röportajın 2. bölümü ile devam ediyoruz.


20 Eylül 2017 10:11

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu ile yaptığımız röportaja, bugün ikinci bölümü ile devam ediyoruz.

Röportajın bu bölümünde Sarıalioğlu, her biri ayrı önemde üç büyük haber verdi.

İlki eczacıların büyük derdi muvazaa üzerine. Sarıalioğlu yönetiminde geçen dönem İstanbul'da, 27'si girişim halinde tam 69 muvazaa vakasının engellendiğini söyledi.

Diğeri eczacılık fakültelerine standart getirecek taslak, ki Bakanlığa sunulmak üzere.

Ve en önemlisi eczacıların ilaç dışı sağlık ürünü ve dermokozmetik alanlarında üretim yapan firmalarla yapacağı büyük pazarlık..!

İşte Sarıalioğlu'nun ağzından ayrıntılar;

Faaliyetlerinizi açıkladığınız yazınızda "muvazaa ile mücadelede tarih yazdık" gibi çok ciddi bir iddianız var. Ruhsat iptali ve engellemeler hakkında sayılar veriyorsunuz. Muvazaa konusu eczacı kamuoyunun çok hassas olduğu bir konu. Bu nedenle biraz ayrıntı alabilir miyiz?

Görevde olduğumuz 2 yıl içinde, muvazaalı olduğu tespit edilen 42 eczanenin ruhsatının iptal edilmesini sağladık.Başvuru sırasında yapılan araştırmalar ile 27 muvazaalı eczane açma girişimini de engelledik. Bu rakamlar, bu alanda ulaşılmış ortalamaların çok üstündedir. Bize ulaşan tüm vakaları sonuçlandırdığımızı söyleyebilirim. Bu konudaki kararlılığımız önümüzdeki dönem de sürecektir.

Muvazaalı eczane tespitinde yöntem nedir?

Bu konuda bir Eczacı Odasının harekete geçebilmesi için, en önemli çıkış noktası muvazaalı olduğundan kuşkulanılan eczaneler hakkında, eczacılardan, kurumlardan veya halktan bir şikayet intikal etmesidir. Böyle bir şikayet geldiğinde, bölge eczacılarından, bölge temsilcilerinden ve denetçi eczacılardan alınan detaylı araştırma sonuçları, onur kurulu ve yönetim kurulu tarafından ciddiyetle değerlendirilir.

Açıklamalarınızda Eczacılık Fakültelerine standart getirme çalışmalarından söz ediyorsunuz? Burada standart derken neyi kastediyorsunuz?

Eczacılık Fakülteleri Dekanlarından oluşan, Dekanlar Konseyinin çalışmalarına biz de katıldık.Birlikte bazı çalışmalar yapıldı. Amaç eczacılık fakültesi enflasyonuna bir dur demek ve hepsini belli bir standartta buluşturmaktı.Üzerinde mutabakat sağlanan, bizim de Eczacı Odası olarak uygun bulduğumuz bir taslak hazırlandı, ilgili Bakanlığa gönderilmek üzere. 

Bu taslakta yeni açılacak fakülteler için belirli temel kriterler tanımlandı. Örneğin belli sayıda eczacı öğretim üyesi zorunluluğu getiriliyor.

Yani belli sayıda akademisyen zorunluluğu olacak, bir alt sınır getirilecek.

Akademisyen kelimesiyle tanımlamak eksik kalıyor, çünkü o zaman veteriner hekim öğretim üyesi ile açıyorlar. Doğru tanım ve getirilecek zorunluluk, "Eczacı öğretim üyesi" olacak. Yine belli sayıda ve nitelikte derslik olması gerekiyor.

Açılmış olan üniversiteleri de kapsayacak mı bu standart kurallar?

Evet kapsayacak. Mevcut eczacılık fakültelerine de,belirlenen standartlara uymaları için bir geçiş süresi tanınacak. Bu süre sonunda istenen kriterlere uymayan fakülteler için bazı yaptırımlar uygulanacak, örneğin kontenjanları düşürülecek.

Hedeflerinizden bir diğerinin de, ilaç dışı sağlık ürünleri ve dermokozmetik firmalarıyla ortak projeler üretmek olduğundan söz ediliyor. Bu ilginç bir konu gibi duruyor, nasıl projeler yapmayı düşünüyorsunuz?

Konunun özü, ana fikri ilaç dışı ürünlerin eczane içinde kalmasını sağlamaktır.

Yaşadıklarımız bize gösterdi ki, ilaç dışı sağlık ürünü ve dermokozmetik alanlarında üretim yapan bazı firmalar, ürünlerini pazarlamaya başladıklarında, eczanelerin halk üzerindeki güvenilirliğini kullanmak için önce eczanelere geliyorlar.

Eczaneler aracılığıyla, ürünlerine güven sağladıktan sonra, eczane dışında bir kısım tematik mağazalar ve internet üzerinden de satış yapmaya başlıyorlar. Bunun adı açıkça eczacının güvenilirliğini kullanmaktır. Bunu önleyeceğiz.

Projeniz nedir bu konudaki?

Eczanede ürünü olan firmalara, birini tercih edin diyeceğiz. Ürününüzü eczane rafında görmek istiyorsanız, diğer marketlerde ve internette yer alamazsınız; yok eğer bu satış kanallarında olmak istiyorsanız, o zaman 25.000 eczanenin desteğinden mahrum kalırsınız.

Özetle, firmalara sadece eczanelerde yer alın, yok yer almayacaksanız da sizlere destek olmayacağız diyeceğiz.Eczaneyi tercih eden firmalar ile birlikte yürüyeceğiz.

Diyelim ki bir firma eczaneyi tercih edeceğini söyledi, ya sözünde durmazsa?

Sözleşme imzalayacağız firmalarla ve sözleşmeye uyulmaması halinde bir takım yaptırımları olacak.

Cuma günü (22.09.2017) röportajın üçüncü ve son bölümü; eczacı ve etik... 

Röportajın 1. bölümüne dönmek için tıklayınız

Röportajın sonraki bölümüne geçmek için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz