Ordu Eczacı Odasına gelen yazı..

il-saglik-mudurlugu-ordu-eczaci-odasina-2014-tarihli-yaziyi-hatirlatti

İşletme belgesi ile ilgili Ordu Eczacı Odası'na gelen 2014 tarihli yazı.


14 Ekim 2017 21:42

Gıda takviyesi satan eczanelerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenmesi ve bu eczanelerden işletme belgesi istenmesi konusunda katedilen yol, eczaneler tarafından bakıldığında, ünlü deyimle "bir arpa boyu" misali..

Takviye edici gıda ürünü satan eczanelere, işletme belgesi olmaması nedeniyle kesilen cezaların iptali için eczacılar davalar açtılar, bu davalar kazanıldı. Çeşitli Eczacı Odaları uygulamanın haksız olduğu gerekçesiyle çok sayıda dava açtılar. Bu davalar da kazanıldı.

Dahası Danıştay'a gidildi. Danıştay uygulamanın iptaline karar verdi. Ne var ki bütün bunlar yokmuş gibi Tarım Bakanlığı uygulamasına devam etmekte ısrarlı.

Ordu Eczacı Odası'na gelen yazı

Ordu Eczacı Odasının önceki gün yayınladığı duyuruya göre, İl Sağlık Müdürlüğü Odaya konu ile ilgili bir yazı gönderdi.

Yazıda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu; takviye edici gıda satışı yapan eczanelere, Tarım Bakanlığı tarafından yapılacak denetimlerin İl Sağlık Müdürlüğü'nün görevlendireceği eczacı veya doktorla birlikte yapılması gerektiğini anlatıyordu.

İlginç olan şu ki, yazı 3 yıl önceye ait; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderdiği bir yazı ve Kurumun o tarihteki Başkanı Dr. Saim Kerman imzasını taşıyor.

Bununla birlikte..

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderdiği, Kurumun 2014 yılındaki Başkanı Dr. Saim Kerman imzalı bu yazıda önce;

".. Bu nedenle 6197 sayılı Kanun ve bağlı Yönetmelik gereğince kamusal bir nitelik ve önemi haiz olan, aynı zamanda takviye edici gıda satışı yapan eczanelerin Kurumumuz dışında herhangi bir kurum ya da kuruluştan kayıt ve onay belgesi almasına gerek olmadığı," ifadeleri kullanılıyor, ancak bir sonraki paragrafta;

"Bununla birlikte takviye edici gıdaların gözetim ve denetimi hususunda yetki tarafınıza ait olduğu cihetle, bu ürünleri satmak isteyen eczanelerin de mevzuat gereği herhangi bir ücret talep edilmeden tarafınıza beyanname ile işletme kayıtlarını yaptırmalarının uygun olacağı," deniliyor.

Yazıda son olarak; "...takviye edici gıda satışı yapan eczanelerin denetiminin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilecek eczacı veya doktorla birlikte yapılması hususunda bilginizi ve gereğini arz ederim." deniliyor.   

Anlaşılan o ki, bu yazıyı 3 yıl sonra İl Sağlık Müdürlüğü kanalıyla Ordu Eczacı Odasına gönderen Bakanlık, geçen 3 yıl içindeki tüm gelişmelere ve mahkeme kararlarına karşın henüz aynı görüşünü muhafaza ediyor.

Kaynak için tıklayınız

TITCK'nın 2014 tarihli yazısı için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz