İlaç ihalesinde rekabet, 480 milyon liralık tasarruf getirdi..

ihalede-rekabet-ilac-aliminda-480-milyon-liralik-tasarruf-getirdi

Yerli ilaç firmaları ihalelerde yaşananlar konusunda Bakanlığa ayrıntılı rapor verdi.


17 Haziran 2019 16:42

Sağlık Bakanlığı’nın geçen yıl kanser ilaçlarında iki yıl süreli ihaleye çıkmasının tasarruf getirdiği, ancak bu durumun yerli üreticiyi olumsuz etkilediği belirtildi.

İki yıl süreli alım kararının yaklaşık 480 milyon lira tasarruf sağladığı ifade edilirken, belirlenen süre boyunca ihale açılmayacak olmasının yatırım yapan yerli firmaları finansal açıdan zor duruma düşürdüğü kaydedildi.

Yerli firmalar rapor gönderdiler

Biyoteknolojik ilaç üretimi bir süre önce stratejik teşvik yatırım alanına alınarak özel teşviklerle desteklenmeye başladı. Bunun üzerine yerli ilaç firmaları da yatırımlarını biyoteknolojik ilaç üretimine kaydırdı. Bu arada yerli firmalar üretimini yapacakları iki biyoteknolojik ilacın ithalatına başladılar. Bu ilaçların “Bedeli ödenecek ilaçlar listesine” ve “Hastanelerce Temini Zorunlu Kemoterapi İlaçları Listesi”ne alınması ile Türkiye’de tekel durumunda olan bazı yabancı firmalarla yerli firmaların rekabeti gündeme geldi. Rekabetin ilaç alımında 480 milyon liralık bir tasarruf sağladığı ileri sürüldü.

Yerli ilaç firmalarının geçen hafta ilgili bakanlıklara sunduğu raporda;

Türkiye’de biyobenzer ilaç üretimini hedefleyen yerli firmaların kurdukları fabrikaların üretime hiç başlayamadan kapanmak zorunda kalacağına dikkat çekilerek;

“Bazı ilaç sektörü temsilcilerinin ürünlerinde bu denli yüksek bir fiyat indirimi yapmasının, önce ithal suretiyle temin edilmeye başlanan, daha sonra da Türkiye’de üretimi için sözleşme yapılarak fabrika yatırımlarına girişen yerli firmaların kanser ilaçlarını Türkiye’de üretemez hale getirilmesinin amaçlandığı düşünülmektedir” denildi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz