Hayatını kaybeden Ara Güler bir eczacının oğluydu..

hayatini-kaybeden-ara-guler-bir-eczacinin-ogluydu

Hayatını kaybeden ünlü fotoğrafçı Ara Güler bir eczacının oğluydu.


18 Ekim 2018 10:53

Türkiye'nin en büyük fotoğrafçılarından birisi olan 90 yaşındaki Ara Güler, dün akşam 23.20 de hayatını kaybetti. 1961'de Birleşik Krallık'ta yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımlamıştı. Winston Churchill'den,Picasso'ya; Salvador Dali'den Alfred Hitchcock'a kadar pek çok ünlünün fotoğrafını çeken Güler, bir eczacının oğluydu.

Babası eczacıydı..

Ara Güler, 16 Ağustos 1928'de İstanbul Beyoğlu'nda doğdu. Varlıklı bir Ermeni ailesinde dünyaya gelen Güler'in tam adı Aram Güleryan'dır. Annesinin adı Verjin'dir. Babası eczacı Dajad Bey'dir.

Dajad Bey'in ilk işyeri, Hacopulo Han 16 numarada Panosyan'la birlikte açtığı ecza deposudur. Sonraları Hacopulo Han 38 numarada açtığı eczanesini bir acil yardım servisi gibi işleten Dajad Bey burada yaralılara pansuman, kırık-çıkık, ilk yardım gibi işlemler yaptı.

Ara Güler, 1951 yılında Kuruçeşmedeki Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışıan Güler, aynı zamanda Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti. Çünkü yönetmen veya oyun yazarı olmak istiyordu. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğrenim görüyordu. Ancak o, gazeteci olmaya karar verdi.

Ünlü dergilerin muhabirliğini yaptı

1953’te Paris Magnum Ajansı'na muhabir oldu. Ardından 1954 yılında Hayat Dergisi’nde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı. 1958’de ise Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinde fotoğraf muhabirliği yaptı.

1958'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevlerini üstlendi. 1961'de askerlik görevini tamamladı ve Hayat Dergisi'nde fotograf bölüm şefliği yaptı. İngiltere'de yayımlanan Photography Annual antalojisi Ara Güler’i dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl içerisinde ASMP'ye (Amerikan Dergi Fotografçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.

Yavuz zırhlısının belgeselini çekti

Ara Güler yönetmenliğini ve senaryosunu üstlendiği bir belgesel film çekti. "Kahramanın sonu" (1975) isimli bu belgeselde Türk donanma gemisi olan Yavuz zırhlısının tarihini ve daha sonra nasıl yok edildiğini anlattı.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz