İzmirli eczacı Kanada'da gyrocopter eğitmeni oldu..

havacilik-tutkusu-izmirli-eczaciyi-kanadada-gyrocopter-egitmeni-yapti

İzmir Alaçatı'lı eczacının Kanada'da gyrocopter eğitmenliğine uzanan öyküsü..


25 Ağustos 2018 16:58

Havacılık tutkusundan vazgeçmeyen İzmir, Alaçatı'lı eczacı Hakan Çetinkaya, sonunda gyrocopter eğitmeni oldu.

Çocukluk hayali olan pilotluk için askeri okul sınavlarına giren,  başarılı olmasına rağmen boy ölçülerinin yeterli olmaması nedeniyle okula  giremeyen Hakan Çetinkaya, uçma tutkusundan vazgeçmedi.

Eczacılık eğitimi süresince havacılıkla yakından ilgilenmeye devam eden,  Çetinkaya, eczacı olduktan sonra dünyada hızla yaygınlaşan gyrocopter ile tanıştı.  "Ultralight tipi döner kanatlı hava aracı" olarak tanımlanan gyrocopter için  İspanya'da eğitim aldı.

Kanada'dan davet aldı

Gyrocopter pilotluğunda amatörlükten profesyonelliğe adım atan ve  Türkiye'de eğitmenlik yapan birkaç kişiden biri olan Çetinkaya, Gelişmekte Olan  Hava Sporları Federasyonu Gyrocopter Branş Başkanlığı görevini de bir süre  yürüttü.

Çetinkaya, gyrocopter ile bin 800 saat uçuş tecrübesine ulaşmasıyla  yurt dışında da tanınır hale geldi.

Kanada'da bulunan Airpro Gyro Uçuş Okulundan davet alan Çetinkaya,  uluslararası eğitmenlik için sınava girerek başarılı oldu ve uçuş eğitmeni  lisansını aldı. Türkiye'nin yanı sıra Kanada'da da gyrocopter eğitimleri vermeye hak  kazanan Çetinkaya, bu ülkedeki uçuş tutkunlarına ders vermeye başladı.

"Uçak ile helikopter arası"

Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gyrocopterin uçakla  helikopter arası kabiliyetlere sahip, güvenli ve eğlenceli bir araç olduğunu,  daha çok sportif amaçla kullanıldığını, özellikle de Avrupa'da yaygın olduğunu  belirten Çetinkaya, şöyle devam etti;

"Uçmak çocukluk hayalimdi. Fırsat bulduğumda uçmak için seçtiğim araç  da gyrocopter oldu. Başka bir hayalim uçuş sırasında fotoğraf çekmekti, bir  sonraki hayalim bu fotoğrafları kitaba dönüştürmek oldu. Öğretmen olmayı istedim.  Bu hava aracıyla uçuş eğitmeni oldum. Birçok insana uçmayı öğrettim.

Hep bir  başka hedef koydum. Davet üzerine 2 yıldır Kanada'ya gidip geliyorum. Orada pilot  lisansı almak kolay bir şey değil. Tecrübeli pilot arayışındaydılar, benim uçuş  tecrübeme sahip birinin yetişmesi ciddi bir maliyetti. Benim merakım orada kıymet  gördü. Kanada'nın kurallarına uygun olarak öğretmenlik sınavlarından geçtim ve  uçuş eğitmeni oldum."

"Çocukken de astronot olmak istiyordum"

Kanada'da lisansını alan ilk Türk gyrocopter eğitmeni olmanın mutluluk  verici olduğunu dile getiren Çetinkaya, "Çok küçükken astronot olmak istiyordum,  sonra pilot olabilme hayaliyle askeri okul sınavlarına girdim, o zaman boyum  tutmadı. Yıllar sonra amatör olarak başladığım uçuş yolculuğunda Türkiye ve  Kanada'da eğitmen olmanın gururunu yaşıyorum. İnsanlık için belki küçük ama benim  için büyük bir adım." dedi.

Gyrocopterin Kanada'da hızla yaygınlaşan bir tutku olduğunu, özellikle  40-70 yaş arası zengin Kanadalılar arasında bu sporun trend haline geldiğini  aktaran Çetinkaya;

"Bu hava aracı için önce disiplin kazanmak gerekiyor. Sıradan biri dahi eğitim aşamalarından geçtiği takdirde bu aracı uçurabilir" dedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz