Harran'daki kazıda 9 asırlık ilaç şişesi bulundu..

harrandaki-kazida-9-asirlik-ilac-sisesi-bulundu

Harran'daki kazı alanında 9 asırlık, topraktan yapılma ilaç şişesi bulundu.


14 Şubat 2019 18:16

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde  bulunan, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden Harran Ören Yeri'ndeki kazı  alanında, Orta Çağ döneminden kalma, 9 asırlık, topraktan yapılma ve üzerinde  bugün tıbbın simgesi olan birbirine dolanmış iki yılanın bulunduğu ilaç şişesi  ortaya çıkarıldı.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı  Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm  Bakanlığının finansmanı, yerel yönetimlerin de desteğiyle tarihi ören yerindeki  kazıların, aralıklarla 70 yıldır sürdüğünü hatırlattı.

Antik bulgulara göre, Harran'ın, tarih boyunca önemli bir tıp merkezi olarak kabul edildiğine dikkati çeken Önal, geçen yıl bin yıllık miskçi dükkanı  bulunan bölgede, bu yıl da tıp bilimini ilgilendiren çok önemli bir bulguya  rastladıklarını kaydetti.

12. yüzyıldan kalma..

Önal, kazılarda Orta Çağ döneminden kalma 9 asırlık bir ilaç şişesi  çıkarıldığını ifade ederek;

"Şişenin bulunduğu tabaka, milattan sonra 12. yüzyıla  aittir. O da Zengiler dönemine rast geliyor. Bu eser, günümüzden yaklaşık 9 asır  öncesine dayanıyor. Dolayısıyla burada ilaç üretildiği ve bu şişelere konularak  oradan satıldığı sonucuna ulaştık. Hem imalathanesi hem de satış yeri olması  açısından oldukça önemlidir." diye konuştu.

Yaklaşık 15 santim boyundaki silindir gövdeli kabın dış yüzeyinin,  birbirine dolanmış ağızları açık yılan kabartmalarıyla süslü olduğunu vurgulayan  Önal, yılanın, arkeolojide ölümsüzlüğü temsil ettiğini, bu figürün  Selçuklular'daki şifahanelerin yanı sıra Mısır ve Yunan sanatında da şifa ve  tıbbın sembolü olarak kullanıldığına dikkati çekti.

Kabın pişmiş topraktan yapıldığını ifade eden Önal, kabın ağzındaki  küçük deliğin de sıvının dökülmemesi için bir tıpayla kapatıldığının tahmin  edildiğini söyledi. Önal, Tunç Çağı'nda MÖ 3 binli yıllarda Harran'ın, bulunduğu  coğrafyaya tıp hizmeti veren bir merkez olduğunu, tıptaki öneminin çivi yazılı  tabletlerde bile geçtiğini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

Harran bir tıp merkeziydi

"Harran, Tunç Çağı'ndan itibaren çevre illere dahi hizmet veren bir tıp merkezi konumundadır. Emeviler Dönemi'nde İskenderiye'den tıp okulu Harran'a getirilmiştir. İbn-i Cübeyir, Harran'da iki hastanenin bulunduğundan bahsediyor.  Dolayısıyla ticaretin merkezi Harran, tıpla ve bilimle de yakın ilişkilidir.  Bunun için buluntular, Harran'ın İslam ve Türk eserleri olarak önemli bir merkez  olduğunu gösteriyor.

MS 8. yüzyılın ilk çeyreğinde Tıp Bölümü'nün, Emevi halifesi  Ömer Bin Abdulaziz tarafından İskenderiye'den Harran'a getirildiği biliniyor.  İbn-i Şeddad, Harran'da 4 okulun varlığından, İbn-i Cübeyir de Harran'da 2  hastane olduğunu belirtiyor."

9 asırlık ilaç şişesi, Göbeklitepe'den çıkarılan eserlerin de yer  aldığı, "Türkiye'nin en büyük müzesi" unvanına sahip Şanlıurfa Müze Kompleksi'nde  sergilenmeye hazırlanıyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz