Novartis ve Gilead'ın kanser ilacındaki çekişmesi..

haftanin-hikayesi-novartis-ve-gileadin-kanser-ilacindaki-cekismesi

Yescarta ve Kymriah, CAR-T terapisine dayanan iki kanser ilacı..


05 Kasım 2017 20:24

Önceki gün ajanslar önemli bir ilaç haberi geçti. ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA), kanser tedavisinde kullanılması için "Yescarta" isimli ilaca onay verdiği bildiriliyordu.

Yescarta, kanser hücrelerini tanımlamak ve yok etmek için vücudun bağışıklık sistemini yenileyen yenilikçi bir teknolojiyi temel alıyor. İlaç geleneksel tedaviden sonra nükseden ve tedaviye dayanıklı büyük B hücreli lenfomalı yetişkin hastaların tedavisi için onaylandı.

Yescarta, CAR-T terapisine dayanıyor. Hematolojik kanser tedavisinde, hastanın kendi T hücrelerinde kanser hücrelerini aramak ve yok etmek üzere tasarlanmış yeni bir teknoloji olan CAR-T terapisi, her hasta için özel olarak üretiliyor.

Şalom Gazetesine göre, CAR-T terapisini Weizmann Enstitüsü ve Tel Aviv Sourasky Tıp Merkezinde İsrailli araştırmacılar geliştirdi. Bu terapiye dayanan ilacı da İsrailli-Amerikalı Profesör Arie Belldegrun tarafından 2009 yılında kurulan Kite Pharma isimli firma üretti.

Ama bakın ne oldu.. İlaç devi Kaliforniya merkezli Gilead Sciences, bu yılın ağustos ayında Kite Pharma’yı 12 milyar dolara satın alıverdi.

Şimdi burada durup derin bir nefes almak lazım. İlaç devi Gilead, ilaç devi olmayan ancak yeni bir kanser ilacı üretebilen Kite Pharma'yı 12 milyar dolara satın alıyor..! Telaffuz edilen rakamlara bakın siz..!

Bu arada yeri geldi, ilacın fiyatını da söyleyelim. Gilead, her bir hastaya sadece bir kez uygulanacak olan Yescarta'nın liste fiyatının 373.000 $ olacağını açıkladı. İsterseniz Türk Lirasına çevirin. Dolar an itibariyle 3.8890 TL.

Hikaye bu noktadan itibaren biriz daha ilginçleşiyor.

Bir başka ilaç devi Novartis geçtiğimiz Ağustos ayında CAR-T olarak bilinen kanser tedavisi türü için, yani aynı alandaki bir kanser ilacı için, FDA'dan ilk onayı almıştı.. Her ikisi de CAR-T temelli. İlacının adı "Kymriah", fiyatı ise 475.000 $ olarak açıklanmıştı.

Rekabete, çekişmeye bakın; ilki 475.000 $, arkasından gelen 373.000 $. Bu arada Novartis bir açıklama yaparak, hastaların tedaviye bir ay içinde yanıt vermeleri halinde Kymriah için ücret talep edeceğini söyledi. Ancak Gilead deyim yerindeyse, bu topa girmedi..

Acaba bu fiyatlarla bu ilaçlar satılabilir mi? Michael Yee isimli analist, Yescarta'nın 2018'de 250 milyon dolara kadar satış yapabileceğini söylüyor..

https://www.reuters.com/article/us-gilead-sciences-fda/fda-approves-gilead-cancer-gene-therapy-price-set-at-373000-idUSKBN1CN35H

http://www.salom.com.tr/haber-104778-Israilin_cigir_acan_kanser_ilaci_onay_aldi.html


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz