Gözlükçülerde "+5 TL" meselesi..

gozlukculerde-5-tl-meselesi

Eczacı-gözlükçü Taylan Küçüker'in yerli malı belgesine ilişkin yazısı.


11 Mayıs 2018 13:55

Gözlükçülük dünyasının tanınan isimlerinden Taylan Küçüker, gözlükçülerin pratik bir sorunu ile ilgili, "Gözlükçüler bazı yerli malı çerçevelerde +5 TL'yi neden eksik alıyor" başlığıyla bilgilendirici bir yazı kaleme aldı. Sunuyoruz.

Eczacı Gözlükçü Taylan Küçüker'in yazısı şöyle;

GÖZLÜKÇÜLER BAZI YERLİ MALI ÇERÇEVELERDE +5 TL ‘Yİ NEDEN EKSİK ALIYOR?

Sağlık Uygulama Tebliği ile yerli çerçeve bedeli ile ilgili düzenleme ile Yerli Malı Tebliği (SGM 2014/35)’ne uygun olarak yerli malı belgesi almış görmeye yardımcı tıbbi malzemelerden. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB)’nda yerli malı olduğuna ilişkin bilginin olması şartıyla GZ.11110 SUT Kodlu “Çerçeve” alan tanımı ile yer alan görmeye yardımcı tıbbi malzemenin fiyatı 5 TL artırılarak ödenir. Hükmü yer almaktadır.

Bu uygulama ile +5 TL artırılmış fiyatlarla ödemeleri almaya başladık. Süreç içerisinde yerli ürün olmasına rağmen, bazı yerli malı çerçevelerde +5 TL eksik ödenmeye başladı. TİTUBB Optik Web servisinde firma tarafından Excel’le toplu seri lot girişinde Ürünün seri lot numaraları için beyan edilen üretim tarihinde Yerli Mali Belgesi onaylı ve geçerlilik süresi dolmamış ise ürünün YM belgesi olduğunu gösteren geliştirmeyi 20.07.2017 tarihinde sisteme yayınladı.

Bu geliştirmeden önce sadece ürüne bağlı onaylı YM belgesi olup olmadığına bakılıyordu. SGK, TUBİTAK ve TİTCK’nın katıldığı toplantı sonrasında alınan karar doğrultusunda yukarıda anlatılan geliştirme yapıldığını için bu iş kuralına uyan ürünler yerli malı belgesinden faydalanmaktadır.

Dolayısıyla, Yerli çerçeve üreticisi, sanayi odasından, yaklaşık 2.000 TL masrafla bir yıl süreli yerli malı belgesi alması ve bunu ÜTS ye tanımlaması gerekiyor. ÜTS ye bildirdiği süre içersin de aktif geçerli yerli ürün belgesi tarihi aralığında ürettiği ürünler için +5 TL ilave ile hakkediş alıyor. Bu tarihten önce ya da süresi dolmuş yerli ürün belgesi olduğunda +5 TL yi eksik ödüyor.

Başka bir ifade ile Medula optik provizyon sistemine yerli malı bir çerçeve girdiğinizde ÜTS de geçerli bir yerli malı belgesi var mı? diye sorguluyor.

Buna bağlı olarak +5 eksik ya da +5 TL ilave ile ödeme hakkedişini sonlandırıyor. Çerçeve üretim tarihi yıl, ay, gün olarak yazılıdır. 3 Ekim 2017 üretim tarihi, 171003 olarak yazılmaktadır.

Meslektaşlarımız, yerli malı çerçeve aldıklarında, kuralına uyan aktif geçerlilik süresi dolmamış yerli ürün belgesi tarihleri aralığında üretilmiş karekod istemeleri önemlidir. Yerli çerçeve üreticilerimizin de bu konuya dikkat etmeleri gerekmektedir.

Çerçeve karekodu okutulduğunda tüketiciye verme bildirimi yapılıp yapılamayacağı hakkında bilgi alınmaktadır.

ÜTS de geçerli bir yerli malı belgesi olup olmadığı hakkında bilgiyi ise reçete girişi yapıp yerli malı belgesi kontrol edilerek siliniyor.

ÜTS üzerinden geçerli yerli malı belgesi kontrolü yapacak bir düzenleme yapılması uygulamaları daha kolay hale getirecektir.

Taylan KÜÇÜKER Eczacı Gözlükçü


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz