Göç idaresi yorgunu yokuşa sürüyor..

goc-idaresi-yorgunu-yokusa-suruyor

Suriyeli sığınmacıların reçete bedellerinin ödenme süresi 180 güne vurdu.


01 Haziran 2019 20:41

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Suriyeli sığınmacıların reçete bedellerinin ödenmesinde karar mercii olan Göç İdaresinin, eczacıların vergi borcu durumunu vergi dairelerinden sorgulamak yerine, eczacılardan her ay vergi borcu yazısı istemeye ve bu yazı gelmeden de ödeme yapmamaya başlamasının ödemelerde ciddi anlamda gecikmelere yol açtığına ilişkin bir duyuru yaptı.

Duyuruda; “SGK her ay bu işlemi otomatik olarak yapıyor. Yapılan bu işlem için ayrıca belge istenmesi Anayasamızdaki angarya yasağına aykırıdır. Reçete geri ödeme süresinin fatura teslim tarihinden itibaren en çok 90 gün olması gerekmektedir." denildi.

TEİS'in duyurusu şöyle;

Suriyeli sığınmacıların reçete bedellerinin ödenmesi için istenen “vergi borcu yoktur” yazısı nedeniyle eczacılar ciddi sorun yaşıyor. İstenen yazının gecikmesi nedeniyle ödeme süreleri bazı bölgelerde 180 güne kadar uzamış durumda. Eczacılar bu duruma artık bir dur denilmesini istiyor.

Mevcut düzenden SGK eczacılara her ay ödemelerini yaparken vergi dairesinden borç durumunu sorgulayıp, eczacıların ödemesini ona göre yapıyor, vergi borcu olanların borcunu kesip vergi dairesine aktarımını sağlıyor.  Ancak Göç İdaresi Genel Müdürlüğü sanki böyle bir uygulama yokmuş gibi eczanelerden her ay vergi borcu yazısı istemeye ve bu yazı gelmeden de ödeme yapmamaya başladı. Bu durum  eczacılara yapılan ödemelerin ciddi anlamda gecikmesine neden oluyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Suriyeli sığınmacıların reçetelerini karşılayan eczanelerin Medula Provizyon sistemi üzerinden işlemlerini yaptığını, Medula sisteminin ise sadece SGK protokolünü imzalamış eczaneler tarafından kullanılabildiğini söyledi.

Saydan,”SGK zaten eczanelere her ay ödemelerini yaparken vergi dairelerinden borç durumlarını sorgulayıp, eğer borç varsa yapılacak ödemeden mahsup ederek kalan tutarı eczanelere ödüyor” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“SGK her ay bu işlemi otomatik olarak yapıyor. Yapılan bu işlem için ayrıca belge istenmesi Anayasamızdaki angarya yasağına aykırıdır. Reçete geri ödeme süresinin fatura teslim tarihinden itibaren en çok 90 gün olması gerekmektedir. 180 güne varan ödeme sürelerine göre eczacıların Suriyeli sığınmacıların reçetelerini vermeleri mümkün olmayacaktır.

Zira Suriyeli sığınmacıların ilaç ihtiyaçlarını karşılayan, faturalarını kesen eczacılar, ‘vergi borcu yoktur’ yazısı istenmesinden kaynaklı ödemelerini alamadıkları için hizmet veremez duruma geldi.

Yetkililerden bir an evvel gereksiz yere belge isteyen uygulamaları kaldırmalarını, geciken reçete bedellerinin eczacılara ödenmesini sağlamalarını ve soruna basiretli bir çözüm üretilmesini istiyoruz. Aksi halde bu uygulama yüzünden Suriyeli Sığınmacıların reçetelerini karşılamamız mümkün olmayacaktır. Eczacıları borç batağına sokmadan gerekli düzenlemelerin kurum tarafından bir an evvel yapılmasını talep ediyoruz.”

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz