Formalin tartışması: "Acaba kanser yapar mı?"

formalin-tartismasi-acaba-kanser-yapar-mi

Sayıştay'ın raporu, şeker üretiminde kullanılan "formalin" in etkilerini gündeme getirdi.


22 Şubat 2018 11:15

Türkiye Şeker Fabrikaları raporu hazırlayan Sayıştay, şeker pancarına çürümemesi için katılan ve zehirli bir kimyasal olan "formalin"in aşırı miktarda konulduğunu belirleyince bir tartışma çıktı.

Formalin nedir, formalin nelere yol açar? Formalin kanser riskini artırır mı?

Şeker üretiminde formalin kullanımına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Nevzat Artık, istenmeyen mikroorganizmaların oluşmasını engellediği için şeker üretiminde formalinin kullanılması gerektiğini söyledi.

Formalinin, şeker üretimi ve arıtımında kullanıldığını belirten Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, "Formalin, hakkında şu bilgileri verdi:

Kullanılması gereklidir ama..

"Formalin istenmeyen mikroorganizmaların gıda maddesini bozmasını engeller, o yüzden kullanılması gereklidir. Ancak 10 tona 2 kilogram yani 0.0002 miligram kilogram düzeyinde olmalıdır. Aksi takdirde hem ürünün kalitesini bozar hem de insan sağlığı açısından risk oluşturur" dedi.

DHA'nın haberine göre; usulüne uygun kullanılmazsa Formalin'in sağlık problemi oluşturacağını kaydeden Prof. Dr. Artık, 'Bütün şekerlerde Formaldehit (Formalin) vardır' diyemeyiz. Denetimler çok sıkı yapılıyor, gıda işletmelerinde şeker fabrikalarının kendi iç denetiminde bunlar kontrol ediliyor. Ben çok fazla problem olduğunu düşünmüyorum. Kimse kafasına göre bu bileşeni eliyle atamaz" şeklinde konuştu.

"Üretimde olabilecek bozulmaları engeller"

Denetimlerin çok sıkı bir şekilde yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Artık, "Formalin tarım ve tıp alanında özellikle mantar yetiştiriciliğinde ve şeker fabrikalarında kullanır ve legaldir illegal bir şey değildir.

Şeker üretiminde parçalanmış, rendelenmiş şeker pancarı eğer sıcaklık çok uygun olursa istenmeyen mikroorganizma faaliyete geçer ve fermantasyon oluşur yani o anda alkol ortaya çıkar. Bunu engellemek için genelde 10 tona 2 kilogram yani 0.0002 miligram kilogram düzeyinde Formalin kullanılır.

Şerbet üretiminde oluşabilecek bozulmalar engellenmiş olur, tüm dünya teknolojisinde bu vardır, kullanılması gerekir, usulünce kullanılmalıdır" diye konuştu.

"Kontrollü kullanılır"

Şeker fabrikalarında Formalinin kontrollü kullanılması için talimatlar olduğunu ve çalışan mühendislerin bunun kontrolünü yapma zorunlu olduğunu aktaran Prof. Dr. Artık, aksi takdirde zehire dönüşebilir.

Formalin kimya alanında çok kullanılan bir madde. Formaldehit'i genellikle sterilizasyon yani mikroorganizmaların öldürülmesi amacıyla kullanıyoruz. Formalin çözeltisi durdukça Paraformaldehit denen başka bir yapıya dönüşmektedir" ifadelerini kullandı.

Nefroloji / İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Veysel Kıdır:

"Formalin, kimyada yaygın olarak kullanılan, sterilizasyon ve koruma amaçlı olarak tıp, tarım, hayvancılık, ilaç sanayinde, ahşap yapı malzemeleri imalatında ve reçine imalatında kullanılan formaldehitin sulu çözeltisidir. Renksiz ve keskin kokuludur.

Formaldehid, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından insanlarda kanserojen olan maddeler sınıfında yer almıştır. Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI)'nin yaptığı epidemiyolojik, vaka-kontrollü ve kohort çalışmalarında, formaldehide maruz kalan işçilerde (anatomistler ve cenaze endüstrisinde çalışanlarda) normal sağlıklı bireylere göre miyeloid lösemi ve lenf kanserlerinin daha fazla görüldüğü bildirilmiştir.

Bu risk maruz kalma süresi ve düzeyi ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca birkaç vaka-kontrollü çalışmada formaldehid maruziyeti ile burun-boğaz kanserleri arasında ilişki bulunmuştur."

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz