"Fitoterapiyi önce hekimler ciddiye almalı.."

fitoterapiyi-once-hekimler-ciddiye-almali

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı'nın Fitoterapi konusunda yaptığı açıklama.


05 Nisan 2019 16:48

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, fitoterapiyi özellikle hekimlerin ciddiye alması gerektiğini ve fitoterapide kanıta dayalı yaklaşımın benimsemesi gerektiğini söyledi.

Doğal kaynaklı ilaçlar üzerine 25 yıldır çalışan Prof. Dr. Orhan, Fitoterapi’nin hafife alındığını ve bitkinin sadece çay yapılıp içilmesinin yanlış bir algı olduğunu ifade ederek;

"Bu konuda ehil olan kişilerin konuşması ve tedaviyi uygulaması gerekiyor. Bunlar da hekimler. Ama biz yazılı ve görsel medyada yansımasını bu şekilde görmüyoruz. Bu konu ile ilgili hekimler ve eczacılarda konuşuyor ama daha çok bu alanda eğitimi olmayan ve popülist yaklaşan kişilerin ekranlardan yansıdığını görüyoruz." dedi.

Kanıta dayalı yaklaşım..

Sağlık Bakanlığının resmi tanımında fitoterapi için hekim ve eczacı iş birliğinde yapılması gereken ve kanıta dayalı bilimsel bir tedavi yöntemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Orhan,

“Bütün dünyada kanıta dayalı tıp yaklaşımı var. Fitoterapi neden bundan ayrı kalsın. Fitoterapide de kanıta dayalı yaklaşımı benimsemek zorundayız.” dedi.

Fitoterapinin koruyucu bir tedavi şekli olduğunu, bir mucize sunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Orhan genellikle basit rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığını belirtti. Prof. Dr. Orhan bitkisel ilaçların özelliklerine ilişkin olarak;

“Avrupa İlaç Ajansı da bitkisel ürünler ile ilgili iki kategori geliştirdi. Bir tanesi Bitkisel İlaç diğeri de yeni açılan Geleneksel, Bitkisel Tıbbi Ürün. Bu kategorileri Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı da benimsedi. Biz de şu an iki kategoriyi kullanıyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı 100’ün üzerinde ilaç var.” açıklamasında bulundu. 

Yanlış bilgilendirmeler önlenmeli

 Mucizevi olduğu söylenen birçok bitkinin konuşulduğunu, medyada konuşulduğunu, sağlıklı bilgi aktarımı için bu tip programlarda davet edilen uzmanın denetlenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Orhan,

“Eczacı çıkıp hukuk meselesinde yorum yapamazsa bu konuda da ehli olmayan bir kişinin yorum yapmaması gerekir. Bu işte ehli olmayan kişilerin ekrana çıkmasını bir şekilde engellemek lazım. Burada ayrımı halkın yapması tabi ki zor olabilir. RTÜK gibi bir devlet organının bu duruma el atması lazım.

En önemli paydaş hekimler..

Fitoterapinin en önemli paydaşı hekimler. Ondan sonra da eczacılar. Hekimler bu konuyu çok iyi bilirse, tedavi protokollerine doğal preparatları da eklerlerse reçetelerlerse  eczaneye dönüşler olacaktır.

Eczacı da bilgisini kullanarak insanlara daha fazla yardım etme şansı bulacaktır. Dolayısıyla fitoterapi konusunda hekim ve eczacı iş birliğinin çok önemli olduğunu toplum sağlığı açısından bir kere daha vurgulamak isterim.” dedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz