FDA'dan onayı alınan egzama ilacının beklenmedik etkisi..

fdadan-onayi-alinan-egzama-ilacinin-beklenmedik-etkisi

“Dupilumab” etken maddeli ilacın egzama tedavisi dışında beklenmedik etkisi..


14 Ekim 2018 15:23

Farklı amaçlar için geliştirilen ilaçların, zaman zaman uygulamada beklenmedik alanlarda yararlı olduğu görülebiliyor.  Bu konuda eczacılık dünyasında şaşırtıcı örnekler var. Jama Dermotology dergisi bu hafta ilginç bir olayı aktardı.

Bir kadın hasta hem egzama hem de Alopecia Totalis adı verilen bir başka bağışıklık hastalığına yakalandı. Alopecia Totalis'in halk arasındaki bir adı da şiddetli saçkıran. Bağışıklık sistemi, nedeni bilinmeyen bir şekilde, kafatasındaki veya yüzdeki kılları döküyor.

Hekimler bu hastada egzama tedavisi için “Dupilumab” etken maddeli yeni bir ilacı denemeye karar verdiler.

Monoklonal antikor olan Dupilumab, 2017 mart ayında Sanofi ve Regeneron firmaları tarafından orta seviyeli ve ağır atopik dermatit (egzama) tedavisi için FDA onayı almıştı. Daha sonra Avrupa Birliği'nden de onay aldı.

6 hafta sonra yaşanan gelişme

Egzama tedavisi için yapılan 6 haftalık tedavi sonunda öngörülmeyen bir sonuç ortaya çıktı. Hastanın kafa derisinde ince bir tüylenme fark edildi. Yedinci ayın sonunda ise hastanın artık gözle görülebilir, renk pigmentleri taşıyan saçları vardı. Ancak Dupilumab tedavisinin kesilmesi ile birlikte saç uzamasının durduğu da anlaşıldı.

Acaba bu nasıl oldu? Araştırmacıların tezi şöyle; Hastanın şikayetleri egzama ve Alopecia Totalis. Her ikisi de bağışıklık sistemi ile ilgili. Dupilumab ise bağışıklık sistemini düzene soktuğu için her iki hastalıkta birden olumlu gelişmeler yaşandı. 

Ancak araştırmacılar, egzama ilacının Alopecia Totalis tedavisinde de kullanılabileceği konusunda henüz emin değiller. Şimdi sırada bu gelişmenin ayrıntılı olarak incelenmesi var. Beklenti egzama için geliştirilen ilacın bağışıklık sisteminden kaynaklanan başka hastalılara da deva olması. Örneğin erkeklerin yaygın şikayeti saç dökülmesine, namı diğer kelliğe..

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz