Bu iki ilacın, fiyatları nasıl bu kadar farklı olabilir?

etken-maddesi-ayni-olan-iki-ilacin-fiyatlari-nasil-bu-kadar-farkli-olabilir

Aynı etken madde ve formdaki ilaçların fiyatları, Avrupa'da ülkelere göre çok fark ediyor.


13 Haziran 2017 14:58

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli'nin önceki gün yaptığı “Avrupa’da 10 Euro olan bir ilaç, Türkiye’de yaklaşık 13 TL’ye satışa çıkıyor” açıklamasına, Hollanda'da yaşayan Türklerden çok ilginç bir başka örnek geldi.

6 Diklofenak fitilin Hollanda fiyatı  

10 Euro'yu TL'ye çevirdiğimizde yaklaşık 39.5 TL yapıyor. Yani aynı ilaç, Türk parası ile bakıldığında, Avrupa'da 39.5 TL, burada 13 TL'ydi Dereli'ye göre. Habere farklı tepkiler geldi. Örneğin yapılan yorumlardan birinde, ülkeler arasındaki alım gücü farklılığına dikkat çekiliyor ve şöyle deniyordu;

"Avrupa'daki alım gücüyle Türkiye deki alım gücü aynı değil. Avrupa'daki ilaç maliyeti ile Türkiye'deki maliyet de aynı değil. Avrupa'nın sağlık sistemi ile Türkiye'deki sağlık sistemi ve devletlerin yaklaşımları aynı değil. Elma ile armut kıyaslanamaz."

Tam bu sırada Hollanda'lı bir Türk Doktor'dan fotoğraflı bir yorum geldi. 6 adet Diklofenak etken maddeli fitilin fiyatı 32.48 Euro olarak fotoğraflanmıştı. 32 Euro yani bugünkü kurdan yaklaşık 126 TL. Açıkçası inanamadık ve kendisiyle temas kurup sorduk. Doğruydu, tamı tamına 32.48 Euro'ydu bu Diklofenak etken maddeli 6 fitilin fiyatı.

Fiyat farkı

Bu bilgiden hareketle bir küçük araştırma yaptık.  

Hollanda'da 32.48 Euro'ya satılan Diklofenak etken maddeli, bir kutusunda 6 tane olan fitil formundaki 100 mg ilacın Türkiye'deki en yakın karşılığı, aynı etken maddeye sahip olan, Voltaren 100 mg 5 supozituar. Aynı ilacın 10'luk kutusu da var.

5'lik formunun TİTCK'nın referans bazlı fiyat listesindeki karşılığı 1.78 Euro. 6'lık formu olsaydı en fazla 2.2 Euro olacaktı. Güncel perakende fiyatı da 6.09 TL.

Ülkeler arasındaki büyük fark

Merak edilen konu, Türkiye'de neden bu kadar ucuz olduğu değil. Onun açıklaması belli. Özetle, "Bakanlık uyguladığı referans fiyat politikası ile Avrupa'da belirlediği 5 ülkeden en ucuzunun fiyatını referans alıyor" diye başlıyor ve devam ediyor.

Asıl soru şu: Aynı etken maddeye sahip ilaçların fiyatı ülkelere göre nasıl bu kadar farklı olabiliyor. 32 Euro nerede, 2 Euro nerede?

Ülkelerin kendi iç satış politikaları ve ilacın hastaya ulaşma mekanizmasında uygulama farklılıkları bu sorunun cevabını açıklamıyor.

Aynı atken maddeli ilacın fiyatları arasında ülkelere göre bu denli ciddi bir uçurum varsa ortada cevaplanacak çok başka sorular da olmalı.  


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz