"Eligard" isimli ilaçta uygulama hataları yayınlandı..

eligard-isimli-ilacta-kullanima-bagli-uygulama-hatalari-yayinlandi

Astellas Pharma'nın, Eligard isimli ilaç için hazırladığı bilgilendirme mektubu.


13 Şubat 2018 13:21

Türk Eczacıları Birliği (TEB), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan gelen (TİTCK), "Eligard" isimli ilaç için hazırlanan bilgilendirme mektubunu yayınladı.

Mektupta, Eligard (leuprorelin) isimli ilacın kullanımına bağlı, güvenlik iğnesinin fazla sıkıştırılmasından kaynaklı sızıntıya bağlı ilaç uygulama hatası hakkında önemli bilgiler veriliyor.

Astellas Pharma tarafından hazırlanan bilgilendirme mektubunun özet bölümü şöyle:

Özet:

• Şırıngadan ilacın sızmasına bağlı ilaç uygulama hatalarına ilişkin raporlar kaydedilmiştir. Hazırlama sırasında güvenlik iğne yuvasının fazlaca sıkılması çatlaklara neden olarak enjeksiyon sırasında ürün sızıntısına yol açabilir ve bu da düşük doza bağlı etkisizlik riski oluşturabilir.

• Güvenlik iğnesinin B Şırıngasına, şırınga tutularak iğne sabitleninceye kadar yaklaşık üç çeyrek saat yönünde nazikçe çevrilmesi suretiyle sabitlenmesi oldukça önemlidir (bkz. Ek I, güncel KÜB bölüm 6.6, adım 11 ürünün hazırlanması)

• İğne yuvası çatlak veya hasarlıysa ya da sızdırma yapıyorsa, ürün kullanılmamalıdır. Ürün güvenli bir şekilde imha edilmelidir. Yeni bir ürün hazırlanmalı ve enjekte edilmelidir.

• Eligard T n hatalı kullanımından şüphelenildiği vakalarda testosteron seviyeleri ölçülmelidir.

• Ürün bilgisinde açıklandığı üzere ürünün sulandırılma adımlarının dikkatle izlenmesi gereklidir.

TEB'in duyurusu şöyle:

Eligard İsimli İlaç İçin Hazırlanan Sayın Sağlık Mesleği Mensubu Mektubu Hakkında

Birliğimize T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan gelen 04.02.2018 tarih ve 23917 sayılı yazı ile,

Sağlık mesleği mensuplarının ilaç güvenliliği ile ilgili konularda meydana gelen gelişmelerden ivedilikle haberdar olmaları amacıyla Sayın Sağlık Mesleği Mensubu Mektubu (SSMMM) dağıtılması uygulamasının Kurum tarafından yürütüldüğü,

Bu doğrultuda Eligard (Leuprorelin) kullanımına bağlı, güvenlik iğnesinin fazla sıkıştırılmasından kaynaklı sızıntıya bağlı ilaç uygulama hatası hakkında önemli bilgileri içeren ve Kurumca onaylanan SSMMM’nin Birliğimiz tarafından duyurulması istenmektedir.

İlgili Kurum yazısı ve mektup yazımız ekinde yer almakta olup bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.

Ecz. Arman ÜNEY / Genel Sekreter

TİTCK'nın yazısı için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz