Eczane teknisyenleri eczanede Coronavirüs testi önerisine karşı çıktılar..

eczane-teknisyenleri-eczanede-coronavirus-testi-onerisine-karsi-ciktilar

TEB'in önerisi halk sağlığı ile iş ve işçi güvenliğine tehdit olarak görüldü


27 Mart 2020 17:17

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak'ın önceki gün bir canlı yayında söylediği, "Sağlık Bakanlığınca eczanelere hızlı COVID-19 kiti dağıtılırsa, eczaneler de bu testi yapar" sözlerini son derece vahim ve endişe verici bir ifade olarak nitelendiren Eczane Teknisyenleri Dernekleri Federasyonları, ortak bir açıklamada bulundu. 

Mevzuat değişikliği ile eczanelerde Coronavirüs testi yapılabileceği önerisi daha sonra TEB'in resmi önerisi olarak da kamuoyuna duyurulmuştu.

"Birinci basamak sağlık kuruluşu olmasına rağmen, türlü gerekçelerle pansuman, enjeksiyon, şeker ölçümü... gibi hizmetler için onay verilmeyen eczanelerde Covit-19 testinin yapılmasını önermek, akla mantığa sığacak bir durum değildir." ifadelerinin yer aldığı,

Teknisyen Dernekleri Federasyonlarının duyurusu şöyle;

BASIN VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında Türk Eczacıları Birliği Başkanı Sn. Erdoğan Çolak  ”Sağlık Bakanlığınca eczanelere hızlı COVID-19 kiti dağıtılırsa, eczaneler de bu testi yapar” diyerek son derece vahim ve endişe verici bir açıklamada bulunmuştur.

Korana virüsünün hızla yayılmaya başladığı günümüzde, Sağlık Bakanlığı ve TEB tarafından 1.basamak sağlık kuruluşu olan eczaneler ve sağlık sektöründe üvey evlat muamelesi gören eczacı ve eczane teknisyenleri için yeterli standart koruyucu ekipmanların sağlanması, dezenfeksiyon ve izolasyon önlemlerinin alınması yönünde somut adımlar atılmamış ve bu nedenle hayatını kaybeden eczacılarımız ve eczane teknisyenlerimiz olmuştur. Hali hazırda bu hastalıkla mücadele eden ve karantina altında bulunan eczane teknisyenleri ve eczacıların durumu endişe ile takip edilmektedir. Her geçen gün  artan hasta sayısı ve  kendi imkanlarımızla almaya çalıştığımız önlemlerin yetersizliği nedeniyle meslektaşlarımız birer Covid-19 hastası olmaya adaydır.

Birinci basamak sağlık kuruluşu olmasına rağmen, türlü gerekçelerle pansuman, enjeksiyon, şeker ölçümü... gibi hizmetler için onay verilmeyen eczanelerde covit-19 testinin yapılmasını önermek, akla mantığa sığacak bir durum değildir. Testin yaygın uygulamasının virüs yayılımını azaltacağını ve ivedilikle yapılmasının gerekliliğinin farkındayız. Bakanlığın, TEB’in ve Eczacı Odalarının desteğinden mahrum, yetersiz korunan eczane ortamlarında Eczacıları ve Eczane Teknisyenlerini doğrudan, olası Covid-19 pozitif hastalarla yüz yüze getirecek olan bu öneri uygulanacak olursa bulaşımı artıracak ve salgın’ın logaritmik olarak hızlanmasına yol açacaktır. Halkın sağlığa en kolay ulaşabildiği bir olarak eczaneler, bu teste ihtiyacı olan olmayan herkes tarafından yoğun bir yığılmaya maruz kalacaklardır. Öte yandan klinik şartlarda, özel izolasyon ortamında ve özel giysilerle uygulanması gereken testin eczanelerde yapılmasını önermek, sağduyulu bir davranış olmamakla beraber pek mümkün de görünmüyor ayrıca.

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunca, sadece doktorların gerek gördüğü hastalara yapılması tavsiye edilen bu testlerin halka denetimsizce sunulması büyük bir kargaşaya ve riskin boyutunun daha artmasına neden olacaktır.

Eczanelerin mevcut fiziki durumları düşünüldüğü zaman, COVID-19 testi yapması için izole bir odası ve steril bir ortamı olması gerekmektedir.  Mevcut koşullarda bile yeterli hijyen güvenliği sağlanamazken, COVID-19 testinin eczanelerde yapılması eczane teknisyenlerinin, eczacıların ve eczaneye gelen hastaların can güvenliği için büyük bir tehdit oluşturacaktır. 

Türk Eczacıları Birliğinin dile getirmiş olduğu bu talebi kesinlikle kabul etmiyor, halk sağlığı, iş ve işçi güvenliği için tehdit oluşturan bu görüşten vazgeçilmesini istiyoruz.

Sahada bilfiil çalışan, her türlü riske göğüs gererek sağlık hizmeti yürüten meslektaşlarımızın haklarının savunucusu ve takipçisiyiz. Tüm kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İç Anadolu Eczane Teknisyenleri Federasyonu

Marmara Eczane Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu

Karadeniz Eczane Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu

Ege Eczane Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz