Maliyeti 3 kuruş.. Ya hasta memnuniyetinin getirisi..

eczaciya-maliyeti-3-kurus-ya-hasta-memnuniyetinin-getirisi

Her kutunun üzerine teker teker dozunu yazmanın yerini ilaç etiketleri alıyor.


05 Şubat 2018 19:01

Aldığı ilaçları nasıl kullanması gerektiği konusunda hastaya doğru bilgi vermek, eczacının temel görevleri arasında ama bu görevi kusursuz yapabilmek o kadar da kolay değil aslında. Diğer yandan bu görev, kusursuz yapılmasını zorunlu kılacak kadar da önemli.

İlacın dozu ve uygulama şekli konusunda hastayı bilgilendirmenin alışılmış şekli, ilaç kutusunun üzerine not düşmektir. Önce ilaç kutusu üzerinde uygun, boş bir alan bulunur ve hastanın hatırlaması gereken bilgiler buraya yazılır.    

Okunaklı yazı istiyor

Her ne kadar doktor reçetelerinin adı çıkmışsa da, Türk insanının el yazısının genel ortalama olarak güzel olmadığı da unutmamak gerek. Dolayısıyla eczacıların veya teknisyenlerin tamamının el yazısının okunaklı olduğunu savunmak fazla iddialı olur. Ayrıca sırada bekleyen diğer hastalar veya günlük işlerin yoğunluğu gibi sebeplerle, ilaç kutularının üzerine düşülen bu notların her zaman çok özenli olamadığı da söylenebilir.

E kolay iş değildir günde kim bilir kaç kutunun üzerine aç karnına şöyle, tok karnına böyle diye yazmak ve bu arada hastaların sonu gelmeyen sorularına cevap yetiştirmek. Kısacası yazması mesele, okuması ayrı mesele.

Birkaç yıl önce bu konuya pratik bir çözüm getirildi, ilaç etiketleri. Matbaada basılmış, üzerinde ilacın dozunun ve kullanımının en açık şekliyle ve büyük puntolarla yazılı olduğu yapışkan etiketler. Artık bu iş tezgahın üzerinden ilgili etiketi alıp kutunun üzerine yapıştırmak ne kadar kolaysa, o kadar kolay bir hale geldi.

Maliyeti 3 kuruş

Anadolu'dan gelen bir hastanın elinde gördüğümüz ilaç kutusu oldu bize bu satırları yazdıran. Tokat, Betül Yüzer Eczanesi de ilaç kutularının üzerine not düşmektense, etiket yapıştırmayı seçen eczanelerden.  Telefonu açıp izlenimlerini aldık.

Eczacı Betül Yüzer, yaklaşık 2 yıl önce geçmiş etiket metoduna. Şu anda 7-8 çeşit etiket kullanıyormuş ancak uygulamadan o kadar iyi geri dönüş almış ki, önümüzdeki günlerde kullandığı etiket çeşitlerini artırmaya karar vermiş. Önemli soru bu etiketlerin eczacıya maliyetiydi. Betül Hanımın kutu başına etiket maliyetinin 3 kuruşu geçmediğini söyledi, telefonu kapatmadan önce söylediği son cümle ise şöyleydi; "Ben memnun, hastalar memnun, daha ne olsun."


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz