Eczacılık Fakültesini tercih etmeli miyim? -2-

eczacilik-fakultesini-tercih-etmeli-miyim-2

İkinci bölüm ile devam ediyoruz.


02 Ağustos 2016 08:41

Taban başarı puanı sıralaması

Eczacılık fakültelerine girmek önümüzdeki yıldan itibaren daha zor olacak. Çünkü eczacılık fakültelerine de "Taban başarı puanı sıralaması" yöntemi geliyor.

İlk kez geçtiğimiz Mart ayında YÖK Başkanı açıkça söyledi. Dediği şuydu:

"Tıp, mühendislik, mimarlık ve hukuka  girişte taban başarı sırası getirdik. YGS barajını 140’tan 150’ye çıkardık. Başka programlar için de aynı istikamette karar almak için çalışmalarımız sürüyor. Bu yılki sınavlardan sonra eğitim, eczacılık ve diş hekimliği fakültelerine başarı sırası şartı getirmeyi düşünüyoruz. Zira bu ülkede diplomanın pul olduğu bir dönem yaşanmasın istiyoruz."

Bu konuda çalışma yapıldığı daha sonra diğer yetkililer tarafından da teyit edildi. Bu bilgiden şöyle bir sonuç çıkarabiliriz: 

Eczacılık Fakültesi'ne girmeyi düşünen lise mezunları için bu yıl en elverişli yıl olabilir çünkü bundan sonra girmek daha zor olacak. Dolayısıyla varsa niyetiniz, tercihinizi bu yıl kullanmanız daha gerçekçi gibi gözüküyor..

Eczacıların diğer istihdam alanları

Serbest eczane açmanın dışında eczacılık fakültesi mezunları başka hangi alanlarda çalışabilirler? Bu sorunun cevabını eczacıların en büyük meslek örgütü olan Türk Eczacıları Birliği (TEB), geçen yıl Temmuz ayında, eczacılık fakültesini tercih edecek öğrencilere hitaben yayınladığı bildiride sıraladı. Şöyle dedi TEB:

"..Mezun olan eczacılarımız sadece eczane açmak zorunda değiller. Eczane açmak dışında çok farklı alanlara da yönelebileceklerinin bilinmesini isteriz. Bu alanları belirtecek olursak;

• Hastane Eczacısı,

• Akademisyen Eczacılık,

• Kamu Eczacısı,

• Endüstri ve Sanayide Çalışan Eczacı,

• Kooperatif ve Ecza Depolarında Çalışan Eczacı,

• Yasayla birlikte Gelen İkinci Eczacılık Modeli"

Bu maddelerden bazıları için birkaç not sunalım.

Endüstri ve sanayide çalışmayı planlayan eczacı adaylarının, fakülte diplomalarının yanına bir de işletme mastırı eklemelerinin son derece yararlı olacağını söylemeliyiz. Çünkü ilaç firmaları, depolar, kooperatifler vb kuruluşlarda çalışacak eczacıların görevleri çoğunlukla çeşitli basamaklarda yöneticilik olacaktır ve rekabet ortamının getirdiği nokta budur. Eğitim şart.. Artık mastır da şart..!

İlaç üretimi aşamasında ise kimyacıların ağırlıklı olduğu görülüyor.

Bir de Eczacılıkta Uzmanlık Yasası diye de söylenen 6566 sayılı "Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" var.

Bu yasa eczacılıkta uzmanlığın önünü açıyor. Bakalım nasıl açıyor:

Eczacılıkta Uzmanlık Yasası

Yasa 2014 kasımında çıktı. "Yatak sayısı 100 ila 300 olan hastanelerde bir, 300’ün üzerindeki her 200 yatak için ilave bir uzman klinik eczacı istihdam edilir" diyor. Ancak uzman klinik eczacı istihdamı zorunluluğu 1/1/2023 tarihinde başlayacak. Zaman biraz uzak gibi görünse de "uzman eczacılık" eğitiminin sistematiği henüz tam olarak kesinleşmiş değil.. O tarihe kadar ancak uzman yetiştirilir..

Uzmanlık Klinik Eczacılık ve Fitofarmasi (bitkisel ilaçlar) olarak iki dalda uzmanlaşma olanağı getiriyor. Bu dallarda eğitim süresi 3 yıl.

Uzmanlık Yasası konusundaki gelişmelerin günümüzdeki durumunu öğrenmek için Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Bülent Gümüşel'e kulak verelim.

Prof. Gümüşel, Mayıs başında yaptığı açıklamada, Eczacılıkta Uzmanlık Eğitim Yönetmeliği’ni paydaşlarının görüşlerini alarak tamamladıklarını, 20 Nisan 2016 tarihinde yapılan EUK toplantısında oy birliği ile kabul edilerek Resmi Gazete işlemlerinin başlatıldığını söyledi. Ancak hemen hatırlatalım yönetmelik henüz Resmi Gazete'de yayınlanmadı.

Prof. Gümüşel bu açıklamayı yaptığı tarihte bir zaman planı da vermiş ve ilk eczacılık uzmanlık sınavının Aralık 2016’ta yapılmasının hedeflendiğini, bu konuda ÖSYM’ye başvuru yaptıklarını söylemişti. Ancak geçtiğimiz günlerde yaşadığımız olaylar, Eczacılıkta Uzmanlık çalışmalarını ve bağlı olarak sınav tarihini de geciktirebilir.

İkinci eczacılık..

Eczacılık dünyasındaki tartışmalı konulardan birisi de bu.

İkinci eczacı konusu 6308 sayılı yasa ile 2012 Mayıs'ında gündeme girdi ve 2014 Nisan'ında çıkan yönetmelikle de usul ve esasları belirlendi. Daha sonra hesaplama şekli üzerinde değişiklik yapıldı.

Özetle şunu diyebiliriz: Belli bir ciro ve reçete sayısını aşan eczaneler, ikinci bir eczacı çalıştırmak mecburiyetindeler.

Ne var ki üzerindeki tartışma henüz devam ediyor. Tartışma bir yanıyla hesaplama modeli üzerinden diğer yanı ile doğrudan yöntemin gerekliliği üzerinden devam ediyor. TEB uygulamayı savunurken, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) karşı çıkıyor.

TEB, konuyla ilgili olarak "Eczacılara istihdam alanı açmak ve dolayısıyla toplam kaliteyi artırmakla yükümlüyüz." derken, TEİS, 2. eczacı uygulamasının zorlama olduğunu ve eczane teknisyenlerinin işten çıkarılmasına yol açabileceğini savunuyor ve devletin istihdam sorununun eczaneler üzerinden çözülemeyeceğini söylüyor.

Eczacı adayını ilgilendiren yanı, eczacı için yeni bir istihdam alanı olması. Son hesaplamaya göre bu uygulama ile 47 ilde 672 eczacı için iş alanı açılacağı açıklanmıştı.

İkinci eczacılık uygulaması basit bir istihdam modeli gibi sunulsa da, uygulaması bazı beklenmedik sorunlara yol açabilecek gibi duruyor. Alt tarafta kaynayan henüz telaffuz edilmemiş başka sorunlar var, ikinci eczacılık modeline tepki gösterilmesine yol açan.. 

Yarın son:

Eczacı ne kazanırdı, ne kazanır, ne kazanacak..

Yeni modeller, Smart Eczane..

Olası işsiz eczacı ordusu ortamı nasıl etkiler..

1. bölüm için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz