Eczacılık Fakültelerinde sorun var..

eczacilik-fakultelerinde-sorun-var

Yetişen yeni mezun eczacıların karşısındaki işsizlik sorunu önem kazanıyor.


21 Şubat 2018 12:16

Ankara Eczacı Odası, Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK),mevcut Eczacılık Fakültelerinin kontenjanlarının düşürülmesi ve yeni Eczacılık Fakültesi açılmaması konulu bir başvuru yaptı. YÖK de bu başvuruyu prosedür gereği Yükseköğretim Eğitim Programlan Danışma Kurulu” na havale ettiğini ve teklifin gelecek yıl için görüşülebileceği cevabını verdi.

Ankara Eczacı Odası'nın YÖK'e gönderdiği yazıda Türkiye'deki eczacılık eğitimi konusunda ilginç veriler yer alıyordu.

Örneğin nüfusu hemen hemen aynı olan Almanya'daki eczacılık okulu sayısı 22 olarak verilirken, Türkiye'deki eczacılık okulu sayısı 37'ydi. Eczacılık Fakültelerinde 2002 yılından itibaren açılan Fakülte sayısı ile birlikte eczacı sayısında yüzde 121’lik bir artış göstermişti.

Ankara Eczacı Odasının başvurusunda şöyle denildi;

"Diğer taraftan ,Eczacılık Fakültelerinde 2002 yılından itibaren açılan Fakülte sayısı ile birlikte eczacı sayısında %121’lik bir artış görülmesine rağmen, bu artış diş hekimlerinde %54’te kalmıştır (Tablo 6). 2002’de 22.289 olan eczane sayısı 2014 yılında 27.012’ye dayanmıştır ki, yukarıda da bahsedildiği üzere, nüfusa orantılı olarak 2023’te ulaşılması gereken eczane sayısına daha 2014 yılında ulaşılmıştır. Bu veriler de yeni Fakültelerin açılmasıyla yeni mezunların iş bulma konusunda ne kadar büyük zorluk yaşayacaklarına bir kez daha işaret etmektedir.

Şu anda öğrenci alan 35 Fakülteye ilaveten İstinye Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi izin alarak kurulma faaliyetlerine başlamıştır. Bu Fakülteler de dahil edildiğinde, 37 Eczacılık Fakültesinde mevcut atamalara göre; sadece 20 tanesinin Dekanı ve Dekan vekili Eczacı kökenli olup, kalan 17 tanesinde Dekanlar Kimya, Tıp, Biyoloji veya Veteriner kökenlidir."

Eczacılık eğitimine ilişkin talepler şöyle:

"Yukarıda sunulan ayrıntılı verilerin değerlendirilmesi sonucunda sunacağımız tespit ve tavsiyeler;

Türkiye’de 2017 yılı itibariyle mevcut Eczacılık Fakültelerinin verdiği ve vereceği mezunlarla bile 2023 yılında büyük oranda işsizlik ve istihdam sorunu yaşayacak bir meslek grubu olarak karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle yeni Eczacılık Fakültelerinin açılmasına izin verilmemeli ve mevcut kontenjanlar artırılmamalıdır.

Ayrıca akademik ve teknik donanımdan yoksun yeni Eczacılık Fakülteleriyle çağımızın ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma sahip eczacıların yetiştirilmesi mümkün görünmemektedir. Zira yeni ve köklü Fakülteler arasında eğitim-öğretim olanakları açısından büyük bir farklılık mevcuttur.

Yeni açılan Eczacılık Fakültelerinde eğitim-öğretim çoğunlukla eczacı kökenli olmayan öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Üniversiteler sadece bir mesleğin teknik olarak öğretildiği yerler olmayıp, aynı zamanda mesleğin ruhunun ve etiğinin de kazandırıldığı evrensel kurumlardır. O nedenle özellikle Eczacılık Meslek Bilimleri ve Eczacılık Teknolojisine bağlı Anabilim Dallarında sadece eczacı kökenli öğretim üyelerinin istihdam edilmesi daha faydalı olacaktır. Bu bağlamda ECZDEK’in “yeni açılacak eczacılık fakülteleri için öğrenci alması için asgari koşullar çalışmasının” bir an önce ÜAK’da görüşülmesi ve YÖK Yürütme Kurulu gündemine alınmasını önermekteyiz.

Eczacılık Fakültelerinin YGS puan aralığı çok geniş olup, bu varyasyonu daha homojenize bir hale getirmek için, Eczacılık Fakültelerine baraj uygulaması çok yerinde olacaktır. Bu konuda ECZDEK’in yaptığı ve YÖK’e sunduğu çalışma ile Eczacılık Fakülteleri için 60.000 taban sıralamasının 2018 yılından itibaren hayata geçirilmesini önermekteyiz.

Yeni açılan Eczacılık Fakültelerinde eğitim başka disiplinlerden öğretim üyeleri ile yaptırılmakta veya kıdemli Fakültelerden dönemlik olarak misafir öğretim üyesi desteği ile yürütülmektedir. Bu da öğrenciler tarafından eğitimi sıkıntılı hale getirmektedir. Bu nedenle YÖK tarafından özellikle eczacı kökenli öğretim üyelerinin yeni Fakültelerde istihdamını veya ders vermesini cazip hale getirecek maddi imkânlar sunulması olumlu bir adım olacaktır."

Avrupa Birliği üyesi bazı ülkelerle eczacılık okulu karşılaştırması:

Ülke                        Nüfus              Eczacılık okulu sayısı

Almanya 80.296.685   22
Çek Cumhuriyeti 10.512.800    2
İtalya 58.704.082   32
Hollanda 16.795.200    2
Portekiz 10.562.178    9
İngiltere 63.181.775   25
İspanya 47.059.533   19
Türkive 79.500.000   37

Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz