Eczacıların tepkileri yağmur gibi.. 

eczacilarin-tepkileri-yagmur-gibi-konu-ozur-dileme-sinirini-asti

Eczacılar, gazeteci Şeref Oğuz'un mesleklerini rencide edici sözlerine tepkili..


16 Temmuz 2018 12:12

Sabah Gazetesi yazarı Şeref Oğuz'un, katıldığı bir televizyon programında söylediği;

"Bir eczacının ilaçla ilgisi kalmadı. Barkot sistemiyle, doktordan gelen şeyi alıyor, bilgisayara giriyor. Bazıları belki kızacak ama para üstü vermek için insan beş sene okur mu?’’ şeklindeki sözlerine tepkiler artarak sürüyor.

Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) konuya ilişkin yayınladığı bildiriyi, TEB Başkanı Erdoğan Çolak sosyal medyada paylaştı. Duyurunun altı, tepki gösteren eczacıların yorumlarıyla doldu.

Oğuz'un sarf ettiği sözleri kınayan eczacılar, konunun basit bir özür dilemeyle kapatılamayacak kadar önemli olduğuna vurgu yaparak, gösterilmesi gerektiğini düşündükleri tepkiler konusunda, çeşitli öneriler geliştirdiler ve TEB'i harekete geçmeye davet ettiler.

TEB'in duyurusuna yapılan eczacı yorumlarının bir bölümünü altta sunuyoruz; 

T.U. Konu özür dileme sınırını aşmış dava konusu olmalıdır.

H.Ş. Kesinlikle

S.K. Evet kesinlikle hukuki süreç başlatılmalıdır.

H.K. TEB'in acilen dava açması gerekiyor bu bir özürle geçiştirilecek bir tutum değil.

Y.E. Sayın başkan, bu çıkışın gelişi güzel bir çıkış değil, bir planın parçası olduğunu sanırım düşünmektesiniz.

N.Z.T. Cnn de de eczacı ne yapıyor, barkot okutuyor dendi. Bu itibarsızlastirmaya dur demek şart..

M. G. Bunun arkasında zincir marketlerde ilaç satışı vardır, itibarsızlaştırma amacı!

A. A.  Maalesef kamuoyunda bu algı oluşturuldu.. öğrencilerime bu mesleği tercih konusunda eski ağırlığı kalmadı ileride ne olur bilmiyorum demek zorunda kalıyorum... Bakkalda ilaç satılacak söylentisi eczacılık bölümünü bitirdi...

A. N. G. Öncelikle OTC değişecek zincir gelecek bunun ayak sesleridir dillendirip hafızalarda yer edindiriyorlar aynı taktik yani... Keyif almaya bakın dert etmeyin kimsenin bir şey yapacağı da yok... Herkes daha çok kazanmanın peşinde, kimseye mesleki etik ve de değer lazım değil zaten

A. A. Kusura bakmayın meslektaşlarım ama, muadil ilacı bile halka verirken güven oluşturacak ve bizi destekleyecek bir kamu spotu bile yayınlatamamışsak, 50 yıldır 9 tane olan fakülte sayısı şimdilerde 50'lere ulaşmasına göz yummuşsak..

S. T. Rezillik, herkesin her konuya müdahalesi ve bilgi sahibi olması yeni moda.

G. A. Mesleğimiz, adım adım planlanan sona doğru götürülmeye çalışılıyor...

A. K. Mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik yapılan kötü, aşağılayıcı, söz ve hareketlerinde cezaları bence fotoğraflarını bulunduğu bölgedeki eczanelere koyarak rencide etmek lazım derim.

C. D. TEB'i Sayın Başkanım Ecz. Erdoğan Çolak'ın şahsında kutlamak isterim. Asla peşi bırakılmadan takip edilmeli, sonuna kadar da gidilmelidir. Hatta, Türkiye deki Eczacı sayısı kadar tazminat davası açılmalıdır. Sembolikte olmamalıdır. Yüz ve güç bulur..

Ö. Ö. TEB i hassasiyetinden dolayı kutluyor.Ve de hukukun gereğini yapmaya davet ediyorum. Bu zat kobilere eğitim verip geçimini sağlayan bir zatmış aynı zamanda. Çatı örgütümüzün altında da üyesi olan binlerce kobi bulunmaktadır. Bunla bağlantılı bir acısı mı vardır ki durduk yere genelleştirerek bir meslek hakkında ileri geri konuşmuştur.

F. K. Adam resmen 5 yıllık eczacılık eğitimiyle dalga geçmiş.

T. U. Bence sorulması gereken şu: Bu tarz haberler yapmak ve yayımlamak için 4 yıllık gazetecilik okumak şart mı?

Prof. Dr E. S. Değerli meslektaşım, meslek kuruluşlarında olan arkadaşlara söylediğim bir hususu tekrar etmek istiyorum. Bunu değişik Eczacılık Dernek üyelerinin TEB'de toplantıya çağrıldığımız zaman da söylemiştim. Ama TEB de hiç bir aktivite olmadı.

Yapılacak şudur: İyi bir ajans bulup, eczacılarla ilgili istenmeyen , hoş olmayan bir haber çıktığı zaman, ajans vasıtası ile cevap hakkı istemek. Aynı medya kuruluşunda cevap vermek.

Basın Bildirisi yayınlamak ile olmuyor. Bildiriler kendi aramızda konuşma oluyor. Bildirinin yaygınlığını kontrol edin haklı olduğumu anlarsınız. Ben sıradan bir öğretim üyesi olarak müracaat ettiğimde bile bazılarından cevap hakkı aldım. Söylenenlerin yanlış olduğunu söyleme fırsatım oldu. Karınca kararınca aydınlattım. Hala devam ediyorum. Doğru bilgileri ajan vasıtası ile yayıyorum. TEB veya TEB başkanı olarak bunu rahatça yapabilirsiniz. İyi bir tanıtım ajansı, program satın alarak eczacının imajını düzeltecek programlar yapılabilir.TEB'in bunu yapabilecek maddi gücünün olduğunu biliyorum. Hala çalışmaya, meslektaşlarını ve hastaları aydınlatmaya çalışan bir eski hoca olarak tavsiyem budur.

S. K. Sabah gazetesi yazarı Oğuz, 2015 yılında da aynı şekilde eczacılık mesleğimize yönelik çirkin ifadelerde bulunmuş TEB şiddetle kınamıştı. Aradan geçen üç yıl sonra aynı zat aynı şekilde sistematik olarak saldırılara devam etmiş olmasından TEB in çok acilen işi yargıya taşıması gerektiğini düşünmekteyim .

TEB'in duyurusu şöyle;

Basına ve kamuoyuna,

18 Ocak 2015 tarihinde Sabah Gazetesi’nde yer alan Şeref Oğuz’a ait ve “Peki ya para üstü verebilmek için 5 yıl okula giden eczacılık öğrencileri?” ifadesinin yer aldığı yazıya cevaben Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak tarafından bir açıklama yapılmıştı. Söz konusu açıklamada, Sayın Oğuz’a nezaket çerçevesinde eczacılık mesleğinin ne olduğu anlatılmıştı ve Sayın Oğuz eczacılık mesleğini itibarsızlaştırmaya çalışan ifadesi için tüm eczacılardan özür dilemeye davet edilmişti. Fakat üzülerek görüyoruz ki aradan geçen 3 yılı aşkın süre içerisinde Şeref Oğuz, eczacılık mesleğine ilişkin bilgi eksikliğini gidermeme konusundaki ısrarını sürdürmektedir. Bu şahıs, son olarak CNN Türk’te yayınlanan Ne Oluyor programında aynı üslubunu koruyarak eczacılık mesleğini itibarsızlaştırmaya yönelik tutumunu sürdürmüştür.

Türk Eczacıları Birliği olarak bir kez daha altını çiziyoruz: Türkiye’nin 81 ilinde 7/24 kesintisiz ilaç ve hasta danışmanlığı yapan bir mesleğin mensuplarının ilaçla bağının kalmadığını söylemek, eczacılık mesleğini para üstü vermeye indirgemek abesle iştigaldir.

Mesleğimize ve meslektaşlarımıza duyduğumuz güven ile bugüne dek eczacılık mesleğinin itibarsızlaştırılması amacıyla yapılan her türlü girişimin ve zihniyetin karşısında durduk; durmaya devam edeceğiz. 35 binden fazla eczacının temsilcisi bir meslek örgütü olarak akla, bilime ve mantığa uymayan sözlerinden dolayı Şeref Oğuz’u kınıyor, kendisini Türkiye’deki tüm eczacılardan özür dilemeye bir kez daha davet ediyoruz.

Medyada mesleğimize yönelik bu ve benzeri itibarsızlaştırma girişimlerine karşı tüm hukuki haklarımız saklı kalmak koşuluyla mücadele edeceğimizi ve bu noktadaki kararlığımızı tüm kamuoyunun bilgisine sunarız.

Türk Eczacıları Birliği


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz