Eczacıları dinleyen yok..!

eczacilari-dinleyen-yok

Bir yanda sektörün tüm bileşenleri "Eczacı fazlası var, fakülte kontenjanları daraltılmalı" noktasında hemfikir. Raporlar 8 bin eczacı fazlasından söz ediyor. Diğer yandan bu yıl eczacılık fakültelerine alınacak öğrenci kontenjanı yüzde 8 arttı. Ayrıca yeni bir eczacılık fakültesi kuruldu.


03 Ağustos 2015 00:00

Eczacılık sektöründeki hemen herkes, eczacı fazlası olduğunda hemfikir. Eczacılık Fakültelerinden yetişen yeni eczacıların nasıl istihdam edileceği konusunda ortada herhangi bir plan görünmüyor. Devletin kendi raporları 2023 yılında 8 bin eczacı fazlası olacağından söz ediyor. Gelin görün ki bu veriyi bir rapor halinde sunan kamu otoritesi, diğer yandan bu yıl da Eczacılık Fakültelerinin kontenjanlarını artırmaktan geri kalmadı..

Kontenjan azalmadı, arttı..

Bu yıl 29 Eczacılık Fakültesi öğrenci alacak. Bunların 19'u devlet üniversitesi, 10'u özel üniversite. Özel üniversitelerin 6'si İstanbul'da, 4'ü KKTC'de. Geçen yıl Eczacılık Fakültelerine yeni alınacak öğrenci kontenjanlarının toplamı 1.931 öğrenciydi. Bu sayı bu yıl 161 artarak 2.092'ye çıktı.

Sektördeki tüm ilgililer, yetkililer (belki de ilk defa) aynı noktada birleşerek "İstihdam fazlası var, eczacılık fakültelerinin öğrenci sayısı azaltılmalı.." diye sesini duyurmaya çalışadursun, devlet bu yıl yeni bir Eczacılık Fakültesini devreye soktu. Bu yıl Adıyaman Üniversitesi Eczacılık Fakültesi de, eczacılık eğitimi veren üniversiteler  kervanına katıldı..!

Eczacılık Fakültesi 2015-2016 öğretim yılı kontenjanlarına biraz yakından bakalım geçen yıl ile karşılaştırmalı olarak.

Hem devlette hem özelde..

18 devlet üniversitesindeki eczacılık fakültelerine yeni alınacak öğrenci kontenjanı toplamı geçen yıl 1.471 öğrenciydi. Bu yıl fakülte sayısı 19'çıktı, kontenjan da 1.582'ye.. Bir başka deyişle devlet üniversitelerinde eğitim görecek eczacılık öğrencisi sayısı bu yıl 111 arttı.

Özel Üniversitelerdeki eczacılık fakültelerinin kontenjanı geçen yıl 460 öğrenciydi, bu yıl 510'a çıktı. Eczacılık eğitimi veren özel üniversitelerin 6 tanesi İstanbul'da, 4 tanesi KKTC'de.

Devlet üniversitelerindeki kontenjan artış oranı yüzde 7.5, toplam kontenjan artışı ise yüzde 8 dolayında.. Hadi diyelim KKTC'deki üniversitelerin bir bölümünün müşterisi başka..! Ve fakat bir yandan eczacı fazlası var diye rapor yazan devlet, diğer yandan kontenjan artırıp yeni eczacılık fakültesi açıyor..!  

Bir de henüz öğrenci almayanlar var..

Hele bir de Çukurova Üniversitesi gibi Eczacılık Fakültesi açılış izni Resmi Gazete'de yayınlanan, ancak henüz öğrenci almayan fakülteler dizisi var ki, (genel toplam 40'ı aşıyor), o bambaşka bir sızı. Hani açtırma kutuyu dediklerinden..     

Mevcut yasalarla yeni eczane açmak, fakülteyi bitirmiş genç eczacı için bir tatlı hayal.. Şehir merkezlerinde önümüzdeki on yıllar boyunca eczane açmak mümkün görünmüyor 3500 kişiye bir eczane kuralı gereğince. Küçük şehirlerin ilçelerine ise eczacı gitmek istemiyor ekonomik nedenlerle. Hastanelerde eczacı istihdamı derseniz, henüz adı var kendi yok bir şehir efsanesi. Var olan da bu derde deva olacak çapta değil.

Geçen yıl bu zamanlar yine benzer bir tablo ile karşılaşmış ve sormuştuk.. "Ne iş yapacak bu çocuklar..?" diye.. Görünen o ki ve ne yazık ki, daha çok soracağız..

2015-2016 eğitim yılında eczacılık eğitimi verecek üniversiteleri ve kontenjanları için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Ziyaretçi
04/08/2015 12:03
İKİNCİ ECZACI İSTİHDAMI KANUNDAN ÇIKARTILMALIDIR İkinci bir eczacı çalıştırmak için mevcut iş kanununu mevzuatına göre bir engel bulunmamaktadır. İkinci eczacı uygulaması zincire giden yolda meslek kanunumuza yerleştirilmiş Truva atıdır. Meslektaşın işçileştirme projesidir. Yarın bize siyasi otorite Eczacının yanın da çalışan bir sermaye sahibinin yanında da çalışır derse ne cevap vereceğiz? Sağlık bakanlığı verilerine göre 2023 de 9.100 Eczacı işsiz kalacaktır. Bu sayı bana göre açılacak okullarla daha da artacaktır. Her eczanede bir Eczacı istihdam etsek bile mezun olacak eczacılara istihdam problemine çare olamayacaktır. Nüfusa göre sınırlama da mezun olan öğrencilerin girişimi ile ya düşürülecek ya da kaldırılacaktır. 5-10 sene içerisinde önümüze gelecek en büyük problem çok sayıda işsiz eczacılar olacaktır. Açılan 46 Eczacılık Fakültesi ile mesleğimiz itibarsızlaştırılıyor sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Yeterli eğitim öğretim elemanı ve laboratuvar olmadığı için yetişen eczacı kalitesi niteliği de düşüyor. Bu problemi YÖK ile çözmekte mümkün gözükmemektedir. Çünkü bu uygulamalar hükumet politikası haline gelmiştir. Bu konuyu siyasilere aktardığınızda, siz eğitime karşı mısınız? Halk açılan üniversitelerden son derece memnun, biz politika olarak eğitimli bir toplum yetiştiriyoruz, mesleki taassup yapıyorsunuz diye üste çıkıyorlar. Bu okullar zincirin alt yapıları. Ucuz iş gücü. İşçileştirme projesi Sağlık harcamaları son 10 yılda 4 katı artarak 80 katrilyona ulaştı. Önümüzdeki 5 yılda ise 100 katrilyonu aşacak. Bu nedenle sermayenin iştahı hiç düşmeyecek. Kanser ilaçları gitti. Yarın diyaliz ve başkaları giderse hiç şaşırmamalıyız. Cirosu düşük her eczaneye sahip çıkmalıyız. Yaşatmalıyız. Eczacı eczacının ticari rakibi değildir. Rekabet hizmet sunumunda olmalıdır. Cirosu düşük eczanelerin kapanması ile boşalan alan kesinlikle sermaye tarafından doldurulacaktır. İnsan gücü planlaması yapılmadan açılan eczacılık fakülteleri birleştirilmeli ve kontenjanları mutlaka düşürülmelidir. Tüm meslek kuruluşları olarak bu konu kırmızı çizgimiz olmalıdır. Bu konu ile ilgili odalar ortak projeler geliştirmeli komisyon kurmalıdır. Meslek kuruluşları odalarımızın bölünmüşlük görüntüsü doğru değil. Elbette bu örgütlerde de siyaset yapılıyor ama siyasetimizin öznesi sadece eczacılık mesleği olmalıdır. Aksi takdirde eczacılık mülkiyet hakkımızı kaybederiz. ( Mesul müdür ve sahibi) Eczacı Gözlükçü Taylan KÜÇÜKER 37 ci Bölge Sivas Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi
Yorum yaz