Eczacılara iyi haber..! Eziyet bitmese de azalıyor..

eczacilara-iyi-haber-eziyet-bitmese-de-azaliyor

Hastaneye gitmeden önce aile hekimine başvuran hastalar, poliklinik muayenesi için katkı payı ödemeyecek.


09 Nisan 2018 18:15

Muayene ücretleri katkı payı tahsilatı, eczacıların şikayet ettikleri konular arasında ilk sıralarda yer alıyor. Görüştüğümüz pek çok eczacı, katkı payı tahsilatının eczacılar için bir angarya, hatta bir eziyet olduğu konusunda hemfikir.

Miktara itiraz eden, eskiden kalmış katkı paylarını reddeden, hatta bu paranın eczacının kasasına girdiğini veya komisyon aldığını ileri sürerek tatsızlık çıkaran hastalarla ilgili sayısız yaşanmış olay var eczanelerde.

Bu konuda eczacıları sevindirecek bir gelişme oldu. Katkı payı tahsilatı yükü, eczacıların omuzlarından bütünüyle kalkmasa bile önümüzdeki dönemde, önemli ölçüde azalacak gibi görünüyor. Müjdenin başlığı; "Hastaneden önce aile hekimine  başvuracak hastalara verilecek olan teşvik..!"

Teşvikin adı katkı payı istisnası

Hastanelerin acil polikliniklerindeki yoğunlaşmayı azaltmak amacıyla hazırlanan ve önce 4 pilot ilde başlayacağı duyurulan; hastaneden önce aile hekimine başvurma projesindeki teşvikin ne olduğu anlaşıldı.

Milliyet Gazetesinin haberine göre, 4 ildeki pilot uygulamayla devlet hastanesinin aciline başvurmayıp önce aile hekimliğinin aciline başvuran vatandaşlardan, bir sonraki gün özel hastanelerdeki poliklinik muayenelerinde, muayene katkı payı alınmayacak. Önce aile hekimliğinin aciline başvurduğu kayıtlarda görünecek. Uygulama devlet hastanelerinin poliklinik muayeneleri için de geçerli olacak.

Eczacıların yükü de azalacak

Pilot uygulama Malatya, Bartın, Edirne ve İstanbul’da bu yıl başlatılacak. Böylece katkı payı ödeyen hastalardaki sayısal azalma oranında, eczacıların üzerindeki tahsilat yükü de azalacak.

Başarılı olunması halinde 2019’da tüm Türkiye’de yaygınlaştırılacak. Bu kapsamda aile hekimlikleri de 2019’dan itibaren bünyelerinde oluşturulacak mini acil servislerinde gece 23.00’e kadar acil hasta muayenesi yapacak. Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinde 1. basamak olarak derecelendirdiği aile hekimliklerine başvuruların artması için yeni bir teşviki hizmete sokacak.

2019'da tüm ülkede uygulanması bekleniyor

Düzenleme devlet hastanelerinin acil servislerine de nefes aldırması bekleniyor. Basit tıbbi yöntemlerle tedavi edilebilecek hastalıklar aile hekimliklerinin acil ünitelerinde iyileştirilirken, aile hekimleri gerekli görürlerse poliklinik tavsiyesinde bulunacak.

Bu sayede aile hekimliklerine görünmeden devlet hastanesi polikliniklerine başvuruların sayısında ciddi azalma gerçekleşmesi bekleniyor.

 Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz