Eczacı Odasından çağrı; Hadi hepimiz bu hafta birer hayat kurtaralım..!

eczaci-odasindan-cagri-hadi-hepimiz-bu-hafta-birer-hayat-kurtaralim

İstanbul Eczacı Odası, kök hücre bağışı için bir çağrı yaptı.


30 Nisan 2018 17:51

İstanbul Eczacı Odası, 5 Mayıs Cumartesi günü eczacıları kan ve kök hücre bağışında bulunmaya çağırdı.

İstanbul Eczacı Odası'nın çağrısı şöyle;

5 Mayıs Cumartesi Günü Hep Beraber Kan ve Kök Hücre Bağışında Bulunalım!

Kök hücre, herkesin bir yerlerden bir şekilde duyduğu ve hayatımıza girmiş bir kavram. Peki ya kök hücre bağışçısı? Pek çok hastanın hastalığından kurtulması için tek şansının kök hücre nakli olduğunu bilenlerimizin sayısı?

Potansiyel kök hücre bağışçısı olmak için ilk adım çok kolay: Kızılay'a giderek bir form dolduruyorsunuz ve 3 küçük tüp kan örneği veriyorsunuz. Bu işlem en fazla 5 ya da 10 dakikanızı alıyor. Doku analiziniz yapılınca hem ulusal hem de uluslararası kök hücre bağışçısı havuzuna katılmış oluyorsunuz. Yaşadığınız şehirdeki Kızılay kök hücre bağış noktasını  http://www.kanver.org/KanHizmetleri/KokHucreBagisiNoktalari/ linkindeki haritadan şehrinizi seçerek öğrenebilirsiniz.

Donör olabilmek için şu şekilde iki temel şart var:

1) 18-50 yaş aralığında olmak ve 50 kilonun altında olmamak

2) Kronik bir rahatsızlığa sahip olmamak

Yukarıda bahsedilen işlemden sonra tek yapacağınız şey beklemek. Yani belki kısa bir süre içerisinde ya da belki birkaç sene sonra biriyle eşleşebilirsiniz veya hayatınız boyunca kimseyle eşleşmeyebilirsiniz de. Bu istatistik hastaların uygun donörle eşleşme şansının hiç de kolay olmadığını ve bağışçı sayısının artışıyla eşleşme ihtimalinin artışını da gözler önüne serer nitelikte.

Diyelim ki bir hasta ile eşleştiniz, süreç nasıl işleyecek?

Biriyle eşleştiğiniz zaman hangi yöntemle bağış yapmak istediğinize en nihayetinde siz karar veriyorsunuz.

Günümüzde en çok başvurulan yöntem, pereferik kök hücre toplama yöntemi. Bu işlemde, kök hücrelerinizin kan dolaşımınıza katılması için size 5 gün boyunca bir aşı yapılıyor. Bu 5 günün sonunda  4 saatlik bir süreç ile kanınız bir kolunuzdan alınıyor, aferez yöntemiyle kök hücreleriniz ayrıştırılıyor ve öbür kolunuzdan kök hücreleri ayrıştırılmış kanınız size geri veriliyor ve işlem tamamlanmış oluyor. İşlem sonrasında hemen günlük yaşamınıza dönüyorsunuz.

Diğer yöntem ise günümüzde artık nadir başvurulan kalça kemiğinden ilik alımı yöntemi.  Bunda da genel anestezi altında kalça kemiğinizden, dikiş gerektiren herhangi bir kesi olmadan, iliğiniz şırınga ile toplanmış oluyor.  Anestezi aldığınız için 1 gün hastanede yatış gerekebiliyor. Sonrasında yine hemen günlük hayatınıza dönüyorsunuz. Her iki yöntemden sonra da vücudunuzdaki kök hücrelerimiz 1 ay içerisinde yenilenip eski sayısına kavuşuyor.

Özetle:

Hem uygun donör için bekleyen hastaların hem de bizlerin, bizden sonraki kuşakların ve çocuklarımızın hayatlarına yatırım yapmak için lütfen kök hücre bağışçısı olmayı ertelemeyin ve insanlara bu konunun önemini anlatarak teşvik edin.  Bizim "Haftaya yaparım" deme gibi bir şansımız bulunsa da ne yazık ki hastalar zamanla yarıştığı için onların "Haftaya yaşarım" deme şansı olmayabiliyor. En kısa sürede Kızılay'a giderek bu basit işlemi gerçekleştirmenizi diler ve 5 Mayıs 2018 Cumartesi günü saat 16.00'da toplu kan ve kök hücre bağışı için Kadıköy Rıhtım'da yer alan Kızılay aracında duyarlılığınızı göstermenizi bekler, ilginiz için şimdiden teşekkürlerimizi ve tebriklerimizi sunarız.

İstanbul Eczacı Odası Gençlik Meclisi

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz