Dünyada sahte ilaç trafiğinin cirosu 200 milyar doları buldu..

dunyada-sahte-ilac-trafiginin-cirosu-200-milyar-dolari-buldu

Dünyada lisanssız sahte ilaç üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı Çin ve Hindistan’dan yapılıyor.


24 Nisan 2019 15:43

Dünyada sahte ilaç trafiğinin cirosu 200 milyar dolara ulaştı. Uluslararası İlaç Güvenliği Enstitüsü’nün araştırmasına göre, sahte ilaç trafiği son beş yıl içinde yüzde 60 artış gösterdi.

Yine enstitüye göre, yılda 200 milyar dolara varan sahte ilaç cirosu, dünya ilaç pazarının yüzde 20’sine denk geliyor. Sahte ilaç pazarı, Avrupalı ülkelerin en az 1,7 milyar euro vergi kaybına yol açıyor.

Çin ve Hindistan ilk sırada

Dünyada sahte ilaç üretiminde Çin ve Hindistan ilk sırada geliyor. Dünyada lisanssız sahte ilaç üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı Çin ve Hindistan’dan yapılıyor.

Kanser ilaçlarından, ağırı kesici ve cinsel gücü artırıcı ilaçlara kadar her türlü ilacın sahtesinin yapıldığı belirtilen araştırmada, bu alanda çalışan kaçakçılar sahte ilaç trafiğinden çok yüksek kar sağlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kontrollerin az olduğu Afrika’da neredeyse her 10 ilaçtan 7’si sahte. Uzmanlar, sahte ilaçların her yıl dünyada yüz bin kişinin hayata erken veda etmesine neden olduğu görüşünde.

İnternet üzerinden sahte ilaç satımına dikkat çekilen araştırmaya göre, sanal piyasada satılan ilaçların yüzde 90’ı sahte.

Interpol aracığıyla, 116 üye ülkede geçen yıl düzenlenen ortak operasyonlarda sahte ilaç satan 3 bin 671 internet sitesi kapatılırken, 859 kişi tutuklanmış, 500 tona yakın sahte ilaca el konulmuştu.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz