"Domaç unutmuş..!"

domac-unutmus

TEB eski başkanı Mehmet Domaç'ın yayınladığı yazı teknisyenlerden tepki gördü..


20 Haziran 2018 11:27

Türk Eczacıları Birliği (TEB), eski başkanı ve eski milletvekili Mehmet Domaç'ın önceki gün "Yardımcı eczacılık" başlığı ile yayınladığı yazıda kullandığı dil, eczane teknisyenleri dünyasından tepki gördü. Eczane teknisyeni dernekleri bu konuda protesto yazıları yayınlamakta gecikmediler.

Eczane Teknisyenleri Konfederasyonu Başkanı Aydın Dağ da yayınladığı yazıda; "Eczane Çalışanlarının nitelikli olmak yada olmamakla ilgili düzmece bir kaç cümle sarf etmiştir.." ifadesini kullandı.

Aydın Dağ nazik bir üslupta kaleme aldığı yazısında, eczane teknisyenlerinin eğitimleri konusunda bilgi verdi ve  

"... Bunun yanında Sayın Domaç'la mesleksel çalışmalar hakkında konuştuğumuzda bizlere 'kısa zamanda büyük işler başardınız' diyor.." ifadesini kullanarak, Domaç'ın söylediklerini unuttuğunu ima etti..

Aydın Dağ'ın yazısı şöyle;

Merhaba Eczane Teknisyeni/Teknikerleri meslektaşlarım; Sayın Ecz. Mehmet DOMAÇ Eczacının Sesi sitesinde "kendi kendine" soru ve cevap olarak bir yazı kaleme almıştır.

Bu yazıda "Eczane Çalışanlarının" nitelikli olmak yada olmamakla ilgili düzmece bir kaç cümle sarf etmiştir...

Oysa Ülkemizde bulunan tüm Eczanelerde "Eczacı, Eczane Teknisyeni/Teknikeri" niteliğe sahip olarak meslek bilgisi, müşteri ilişkileri, Eczane muhasebe ve programları hakkında tam donanımlıdır.. Bu konularda gerek Derneklerimiz, gerek Federasyonlarımız ve Konfederasyonumuz her türlü fedakarlıkları yaparak bu bilgileri üyelerine vermektedirler..

Ancak sayın DOMAÇ uzun zamandan beri (20 yılı aşkın süredir) idarecilik yapmaktadır. Eczane çalışma koşullarından uzaktır. Ülkemizde mevcut Eczanelerde çalışan kişi sayısı 90.000 civarındadır.. Buna istinaden her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de eksiklikleri olan arkadaşlarımız olabilir, bizler (Konfederasyon) çalışarak ve yeniden eğitimler açtırarak bu arkadaşlarımızı da kazanacağız...

Sayın DOMAÇ'ı 2000 yılından sonra defalarca ziyaret ettik.. Bununla beraber Türk Eczacıları Birliği Eczacı akademisinde "Eczane Teknisyeni" eğitimleri verilmiş ve daha sonra Halk Eğitim Merkezleri ve Yüksekokullarda eğitimler verilmiş ve devam etmektedir.. Bu anlamda "Eczane Teknisyenleri /Teknikerleri" meslektaşlarım tam "KALİFİYE"ye sahip Eczacısının gözetiminde mesleklerini" EN İYİ "bir şekilde icra etmektedirler..

Bunun yanında Sayın DOMAÇ'la mesleksel çalışmalar hakkında konuştuğumuzda bizlere" kısa zamanda büyük işler başardınız "diyor..

Tüm Eczane çalışanları meslektaşlarımı" Eczanelerin/Eczacılarına ve halkımıza verdikleri "DOĞRU" hizmetten dolayı tebrik ediyorum.. İnanıyorum ki ; Derneklerimiz, Federasyonlarımız ve Konfederasyonumuz daha da öz veri ile çalışarak başarı çitasını dahada yükselteceklerdir.. Selam ve Saygı ile Aydın DAĞ (Eczane Teknisyenleri Konfederasyonu Başkanı)

Mehmet Domaç ne demişti?

YARDIMCI ECZACILIK

ECZACILIK yasasına yeni maddeler ilave edildiği bazı maddelerin değiştirildiği yasa çıkalı beş yıldan fazla oldu. Tarihleri ve yasa numaralarını tek tek yazarak ayrıntıda kayıp olmanızı istemiyorum. Şimdilerde bu konuda yazanlar ve konuşanlar var çok mu değil onlara daha önceleri nerelerdeydiniz demeyeceğim, geleneksel Türk gecikmeciğilinin ne olduğunu  biliyorum. Ne zaman gerçek anı yakalayacaksınız sorusu yeterli çünkü daha sonraki sorularım boşa gitmesin. Evet şimdi sorularımı yardımcı ECZACILIK konusunda yazanlara, konuşanlara ve meraklısına sorabilirim cevaplamak isterseniz sevinirim.           

1-ECZACILIK fakültelerindeki 5 yıllık eğitimin 5’inci yılının 4 yıllık eğitim üzerine ECZACILIK ve sağlık alanına  katkıları konusunda: ECZACILIK fakültelerinin ECZACI odalarının merak eden bir araştırmacının araştırma kuralları içinde yaptığı bir araştırma var mı?

2-ECZACI dışında eczanede çalışan kişilerin nitelikleri,eğitim durumları konusunda ciddi bir araştırma var mı?

3-Eczanede çalışan kişiler yaptıkları işle hastaya, halk sağlığına bir katkı sağlıyorlar mı?          

4-Eczanede çalışan kişilerin reçete karşılama, hastaya ilaç verme, öneride bulunma yetkileri var mı?   

YARDIMCI ECZACILIĞA  ekonomik yönden bakanlara da birkaç sorum  var:

1-Ülkemizde asgari ücretin altında kişi çalıştırılamadığına göre yardımcı eczacının 1,5 asgari ücretle çalıştırılması fazla mı? Siz yardımcı ECZACI olsaydınız ne talep ederdiniz?

2-Ekonomik yönden bakanlar a-)İş-Kur yeni  istihdam; b-)Kadın, genç istihdam desteğini incelediniz mi?; c-)KOSGEP nitelikli istihdam desteğini incelediniz mi?

3-ECZACInın verdiği hizmetle niteliği bilinmeyen herhangi bir elemanın eczanenin ekonomisine katkısını ölçtüğünüz bir araştırma var mı? Önce bunu ölçmeniz gerekmiyor mu?

YAPTIĞIMIZ SAĞLIK HİZMETİ YÖNÜNDEN SORULARIM VAR:

1-)Yardımcı ECZACInın hastaya yaptığı katkı ile herhangi bir çalışanı karşılaştırıp bu eczacıdan  daha iyi hizmet verir diyebiliyor musunuz? 

2-)Sağlık hizmetlerinin niteliği hizmet sunanın niteliği ile çok yakından bağlantılı olduğuna göre sağlık, halk sağlığı ilaç ve ECZACILIK hizmetlerinin nitelikli sunulması için yardımcı eczacıdan başka yerine koyabileceğiniz bir hizmet sunucusu düşünebiliyor musunuz? Düşünüyorsanız kimdir?

BAZI YAZAR VE KONUŞANLARA BİRKAÇ SORUM DAHA VAR:

1-)Yardımcı ECZACILIK yapmak isteyenlerin hastane eczanesinde yardımcı ECZACILIK yapamayacakları kanunun neresinde yazıyor? Aksine bir hastane eczanesinde çalışanlar yardımcı ECZACILIK yapmış sayılmıyorlar mı?

2-)Bazıları da yeni mezunların acemi olduklarını yazıyor, yardımcı eczacı olduklarında acemiler de eczane açtıklarında acemi değiller mi? Sanırım işin bu tarafınını düşünmemişler. ÇOK ÖNEMLİ SORU yeni mezun ECZACInın yardımcı ECZACILIK yapmak istemediği yardımcı  ECZACI çalıştıracak ECZACInın yardımcı eczacıyı istemediği yazılıp, konuşuluyor şimdi soru:

Hizmet etmek için eğitilip görev yaptığınız bu ülke insanına sordunuz mu  hiç? Eczaneden hizmeti eczacıdan mı almak istersin niteliği bilinmeyen bir kişiden mi? Bu kanun hazırlanırken taraf olan çıkması için uğraş veren çıkınca çok sevinen ve kanunu, yardımcı eczacılığı destekleyip şimdi karşı olanlar bulundukları yerleri bırakıp öz eleştiri yapmak durumunda değiller mi? Bu soruların mantıklı, eczacılık ve ülke ihtiyaçlarına uygun yanıtlarını yazabilirsiniz.

Çünkü bu sorular benim sorularımın bir kısmı daha sorulacak SORULARIM, aydınlatılması gereken konular ve almayı beklediğim yeni cevaplar var.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz