Diyabet kalem iğne uçları kesintisinin iptali için kara..

diyabet-kalem-igne-uclari-kesintisinin-iptali-icin-emsal-karari-nbsp

İEO, diyabet kalem iğne uçları kesintisinin iptali için alınan kararı duyurdu.


18 Aralık 2018 23:49

İstanbul Eczacı Odası, Byetta ile birlikte reçete edilen kalem iğne uçları bedeline ilişkin olarak, yapılan kesintinin iptali ve iadesi için açılan davanın kazanıldığını duyurdu. Duyuruda konuyla ilgili mağduriyetlerin giderilmesi için bu davanın emsal teşkil ettiği kaydedildi.

İstanbul Eczacı Odası'nın duyurusu şöyle:

Byetta ile Birlikte Reçete Edilen Kalem İğne Uçları Bedeline İlişkin Yapılan Kesintinin İptali ve İadesi İçin Açtığımız Davayı Kazandık

Bilindiği gibi Byetta, Tip 2 şeker hastalığında kan şekeri kontrolünü sağlamak için enjekte edilerek kullanılan bir ilaçtır. Ancak bu ilacın kutusunda kullanımı için gerekli iğne uçları olmadığından, hekimler tarafından insülin kalemleri için kullanılan iğne uçlarıyla birlikte reçete edilmektedir.

Söz konusu iğne uçlarının Medula Eczane Provizyon Sistemine girişi esnasında, sistem tarafından herhangi bir uyarı verilmemekte ve reçete kayıtları onaylanarak Sosyal Güvenlik Kurumuna fatura edilmektedir.

Ancak Kurumca yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nin 3.3.5. maddesi;

"(2) İnsülin kalem iğne uçları bedelleri, insülin kartuşları ile birlikte ya da tek başına reçete edildiğinde bedeli Kurumca karşılanır" şeklindedir.

Bu maddeye istinaden ilacın kullanılması için hasta tarafından alınması zaruri olan bu iğne uçları, "İnsülin kullanmayan hastaya iğne ucu ödenmez" gerekçesiyle kesinti yapılarak ödenmemektedir.

2015 yılında meslektaşlarımızın daha fazla mağduriyet yaşamaması için Sağlık Uygulama Tebliği ve Medula Eczane Provizyon Sisteminde gerekli düzenlemenin yapılmasına dair Kuruma yapmış olduğumuz başvurular maalesef sonuçsuz kaldı.

Yine aynı dönemde bir meslektaşımız tarafından karşılanan söz konusu iğne uçlarından haksız kesinti yapıldığına dair gelen bildirim doğrultusunda Odamızın Hukuk Bürosu tarafından SGK aleyhine 27. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan dava kazanılmış olup karar kesindir. Bu konuyla ilgili mağduriyetlerin giderilmesi için davamız emsal teşkil etmektedir.

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz