Çocuklar arasındaki obezite artışında ürkütücü sıralama..

cocuklar-arasindaki-obezite-artisinda-urkutucu-siralama

Türkiye'de çocuklar arası obezite artış hızı ürkütücü boyutta.


12 Ekim 2017 23:59

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 11 Ekim Dünya Obezite ile Mücadele Günü kapsamında bir araştırma yayınladı. İsviçre’nin Cenevre kentinde duyurulan araştırma dünya çapında obeziteyle ilgili korkunç bir tabloyu da gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü, 1975 yılından beri çocuk ve gençler arasında obezitenin 10 kat arttığını duyurdu.

Yapılan araştırmada 130 milyon çocuk ve gencin boyu ve kilosu incelenirken böylelikle “Vücut Kitle Endeksi” hesaplandı. Bu verilerden yola çıkan bilim insanları 1975 yılından beri çocuk ve gençler arasında obezitenin 10 kat arttığını duyurdu. Dünya genelinde 124 milyon kız ve erkek çocuğunun fazla şişman olduğu sonucuna ulaşıldı.

Avrupa'da artış duraklıyor

Açıklamada, sağlığı tehdit eden bu eğilimin özellikle yoksul ülkelerde önümüzdeki yıllarda da süreceği belirtildi. Dünyanın zengin ülkelerinde ise gençler arasında bu eğilimin duracağının tahmin edildiği ancak bu ülkelerde de obez sayının çok yüksek olduğu kaydedildi.

Araştırmayı yapan ekibin başı Imperial College London’dan Mecit İzzeti’ye göre yüksek gelirli Avrupa ülkelerinde çocuklukta obezite sayısındaki artış duruyor gibi görünse de, dünyanın diğer bölgelerinde kaygı verici düzeyde yükseliyor. Araştırmacılar bunun başlıca nedeninin ucuz, kilo aldırıcı gıdaların yaygın bir şekilde bulunabilmesi ve teşvik edilmesi olduğunu söylüyor.

Tıp dergisi Lancet’te de yayımlanan ve alanının en büyüğü olan analizde 200’den fazla ülkedeki obezite trendleri incelenirken uzmanlar, obez çocukların büyük ihtimalle obez yetişkinler olacaklarını ve ciddi sağlık sorunları riski altına gireceklerini söylüyor.

Türkiye'den ürküten rakamlar

Araştırmada Türkiye’den de veriler yer alıyor… Sözcü Gazetesi'nin incelediği verilere göre hem erkek hem de kız çocuklarında obezite artışı gözler önüne serildi.

Kız çocuklarında obezite oranında geçmişte dünya sıralamasında 104’üncü sırada olan Türkiye son yıllarda obezitedeki artış dolayısıyla obezite oranı yüksek olan ülkeler sıralamasında 54’üncü sırada yer aldı.

Erkek çocuklarında ise durum daha farklı. 1975’te 118’inci sırada olan Türkiye, 2016 verilerine göre 73’üncü sıraya çıktı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz