Cezaevi reçetelerinin CETAŞ sistemine girişi..

cezaevi-recetelerinin-cetas-sistemine-girisiyle-ilgili-onemli-bir-bilgilendirme

Türk Eczacıları Birliği Cezaevi Reçete Takip Sistemi (CETAŞ) hakkında bilgilendirme.


07 Ekim 2019 18:35

Van Eczacı Odası, Türk Eczacıları Birliği Cezaevi Reçete Takip Sistemi (CETAŞ) hakkında dikkat edilesi gereken hususlar ve cezaevi reçetelerinin sisteme girişiyle ilgili önemli bir bilgilendirme yayınladı.

Van Eczacı Odası'nın açıklaması şöyle;

CEZAEVİ REÇETELERİNİN SİSTEME GİRİŞİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME

Değerli Meslektaşlarım;

Cezaevleri Genel Müdürlüğü ve Türk Eczacıları Birliği ile birlikte yürütülen çalışma kapsamında CETAS (Türk Eczacıları Birliği Cezaevi Reçete Takip Sistemi) hakkında dikkat edilesi gereken hususlar;

Tüm Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

Ecz.Emrah Uğurlu / Yönetim Kurulu Üyesi

1 – CETAS sistemine girilen Reçetelerin Medula sistemine reçete girişlerine devam edilmektedir. “55555555555” ile deneme reçete girişleri ve reçete çıktılarının alınması gerekmektedir. CETAS ve Medula Reçete girişi yeni protokol imzalanana kadar devam edecektir.

2 – CETAS’a reçete girişlerinde Tutuklu/Hükümlü T.C. kimlik numarası kullanır. Tutuklu/Hükümlü sözleşmeli olduğunuz cezaevinde değil ise reçete girişine izin vermez. CETAS Sisteminde, bazı tutukluların reçete kayıt aşamasında gelen “Cezaevi ile Sözleşmeniz Bulunmamaktadır.” İkazının nedeni giriş yapılmak istenen tutuklunun cezaevinde kaydının bulunmamasıdır. Bu durumda cezaevi yetkililerinden tutuklunun kaydını gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

3 – Tutuklu ve Hükümlü kayıtlarının güncel tutulması Cezaevi yetkililerinin sorumluluğundadır.

4 – Reçetelerin faturalandırılması sırasında iki tarih aralığı ve cezaevi seçilerek CETAS Uygulamasında kayıtlı olan tüm reçeteler listelenir. Bu reçeteler arasında tümünü veya bazılarını seçerek Fatura işlemi cezaevine gönderilir.

5 – Reçeteler en geç reçete tarihini takip eden 6 gün içinde girilmesi gerekmektedir. Reçete tarihinden itibaren 6 günden fazla geçen reçetelerin girişi mümkün değildir.

6 – Faturalama işlemlerinde hem CETAS’a hem de Medula reçete çıktılarında bakılacaktır. Yeni protokol imzalanana kadar Medula reçete çıktılarının toplam tutarları esas alınacaktır. Medula reçete çıktılarındaki toplam tutarlar Fatura Tutarı olarak kabul edilecektir.

7 – Reçete girişi silinmesi veya değiştirilmesi sadece Eczane tarafından yapılmaktadır. Cezaevi yetkililerinin reçete içeriğine herhangi bir müdahale yetkisi yoktur.

8 – Reçete girişlerinde dikkat edilecek hususlar

Tüm reçete, ilaç, fatura süreçlerindeki fiyatlandırma işlemleri merkezi ilaç veritabanı üzerinden eczacı iskontosu kullanılarak uygulanmaktadır. Eczacı iskontosu Türk Eczacıları Birliği EBS uygulamasından alınmaktadır. Reçete ve fatura işlemlerinde eczane otomasyonlarının fiyat bilgileri kullanılmamaktadır.

Uygulama içinde eczanenin reçete karşıladığı cezaevi ile sözleşme kontrolü yapılmaktadır. Sözleşmesi olmayan cezaevlerinden herhangi bir reçete girişi mümkün değildir. Cezaevi reçete girişi için bağlı bulunduğunuz eczacı odasından sözleşme alınması zorunludur.

Reçete girişleri sırasında sistem hasta bazlı takip yapmaktadır. Reçete girişinde hasanın kullandığı ilaçlar arasında doz-dozaj, eşdeğer ve ilaç dışı ürün kontrolleri sağlanmaktadır. Hastanın elinde kullanıyor olduğu bir ilaç bitmeden o ilacın veya eşdeğerinin reçete kaydı gerçekleşmemektedir.

Sisteme ilaç dışı ürünlerin girilmesi mümkün değildir.

Eczanenin elinde ilacın olmadığı ve hastanın o ilacı alıp alamayacağının bilinmediği durumlarda “Ürün Seç” butonuyla yazılan ilaç seçilir ve hastanın o ilacı veya eşdeğerinin kullanıp kullanmadığı görünebilir. Hasta reçete yazılı ilacı kullanıyorsa ne zaman biteceğiz bilgisi de görüntülenir.

Sistem içinde “Kaydet ve Aktarma” seçeneği, reçetenin anlık karşılanmayacağı durumlarda (stok eksikliği, depodan ilacın beklenmesi, reçetedeki düzeltmenin yapılması vb. ) kaydedilmesi fakat cezaevine gönderilmemesi için hazırlanmıştır. Bu seçenekte reçete kaydedilir cezaevi provizyon sistemine gönderilmez. Bu tip reçetelere Cezaevi menüsünün içindeki “Aktarılmamış Reçeteler” menüsünden erişilebilir. Sağ tuş ile karekod eksiği var ise karekod girişi yapılıp Cezaevleri provizyon sistemine aktarılabilir.

Girilen tüm reçete bilgileri Cezaevleri yetkilileri tarafından görünmektedir. Ambar Memurları reçete tutar bilgilerini, Sağlık Memurları Tutuklu Reçete İlaç bilgilerini görmektedir.

Detaylı Kullanım kılavuzları eklerde yer almaktadır.

TEBEOS_Kılavuz.pdf

TEBEOS_Alternatif Kılavuz_2-pdf.

Botanik_CETAS.pdf

byte_cetas sistemi reçete kayıt işlemleri.pdf

Ezcanem_cetas.pdf

Farmakom_cetas.pdf

İlon365_Cetas.pdf

RxEys_cetas.Pdf

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz