"Uygulamanın adı eczanelerin sırtından istihdam yaratmak"

bu-uygulamanin-adi-eczanelerin-sirtindan-istihdam-yaratmaktir

İzmir Eczacı Odası Başkanı'nın "Yardımcı eczacılık" başlıklı yazısı.


11 Eylül 2019 17:20

Yardımcı eczacılık uygulamasına ilişkin tartışma ve şikayetler durulmadı. Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) uygulamayı şiddetle savunmasına karşın, kimi Eczacı Odaları yardımcı eczacılık uygulamasının bir an önce kaldırılmasını talep ediyor.

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, bugün odanın web sayfasındaki köşesinde "Yardımcı eczacılık" başlığı ile bir yazı yayınladı.

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan'ın yazısı şöyle;

YARDIMCI ECZACILIK…

Eczacılık fakültelerinden mezun olan genç meslektaşlarımız için  “Eczacılar Ve Eczaneler Hakkında değişiklik yapan 6308 nolu yasa” ile zorunlu kılınan yardımcı eczacılık uygulamasına geçen yıl başlandı.

İki yıldır pratikte yaşananlara bakıldığında yardımcı eczacı uygulamasının bu haliyle sürdürülmesinin çok da mümkün olmadığı açıkça görülmektedir.

Yardımcı eczacı atamaları sonrasında ortaya çıkan sorunlar geçen iki yıla karşın tam anlamı ile çözülememektedir. Atamanın yapıldığı eczaneye konu ile ilgili yeterli bilgilendirme yapılmadığı için genç meslektaşlarla hoş olmayan diyaloglar bile yaşanabilmektedir.

Başta Kosgeb desteği olmak üzere belli teşvikler sağlanmadan dayatılan uygulama eczaneleri ekonomik olarak zorlamaktadır. Gerek yardımcı eczacı çalıştırmak zorunda kalan eczanelere getirdiği ciddi maddi yük , gerekse yeni mezun meslektaşlarımızın çalışma yaşamında bir yıllık gecikmeye yol açacak olması nedeniyle bu uygulamada ısrar edilmesi çok da anlamlı değildir.

ÖSYM verilerine göre ;

Eczacılık fakültelerinden 2020 yılında 2.000,

2021 yılında 2.300,

2022 yılında ise 2.600 civarında eczacının mezun olacağı öngörülmektedir.

Sayısı 50’ye ulaşan ama şimdilik 36 tanesinin öğrenci kabul ettiği eczacılık fakültelerinin 2019 yılı kontenjanı olarak 3.500 öğrenci kabul ettiği göz önünde tutulduğunda önümüzdeki yıllarda sorunun katlanarak artacağı net olarak görülmektedir.

Bu tabloya göre yardımcı eczacılık uygulamasında yaşanan sorunlar her yıl biraz daha artacak ve anlamsız hale gelecektir.

Yardımcı eczacılık uygulaması bu haliyle maddi yükünü eczanelerin üzerine bırakarak istihdam sorununu çözmeyi hedeflemekten ve yeni mezun meslektaşlarımızın işsizlik sorununu sadece bir yıl ötelemekten başka bir anlam taşımamaktadır.

Oysa mesleğimizin geleceğini doğrudan etkileyen en büyük sorun , eczanelere nüfusa dayalı kısıtlama getiren yasal düzenlemenin devamında kontrolsüzce açılan eczacılık fakültelerinin sayılarının ve kontenjanlarının hızla artıyor olmasıdır.

Sonuç olarak , sorunun temelini oluşturan “Fakülte sayısı ve kontenjanların azaltılması” için meslek örgütümüzün önderliğinde hep birlikte ciddi bir mücadele ortaya konulması zorunludur.

Daha fazla geç olmadan eczanelerin sırtından istihdam yaratmayı hedefleyen ve yeni mezun meslektaşlarımıza bir yıl kaybettirecek olan yardımcı eczacı uygulamasının tamamen kaldırılması da kaçınılmazdır.

Saygılarımla…

Ecz. Tuncay Sayılkan İzmir Eczacı Odası Başkanı

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz