Bu kazanılan kaçıncı dava..! İstanbul, Erzurum, Konya, İzmir..

bu-kazanilan-kacinci-dava-istanbul-erzurum-konya-izmir

İzmir Eczacı Odası Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü aleyhine açılan davanın kazanıldığını duyurdu.


23 Eylül 2016 17:17

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarım İl Müdürlükleri ile eczacılar arasında yurdun dört bir yanında, birkaç yıldır ciddi bir çekişme sürüyor.

Gıda takviyesi satan eczanelerin "işletme kayıt belgesi" alması gerektiğini öne süren Tarım İl Müdürlükleri, bu belgesi olmayan eczanelere ceza kesme çabası içinde.   

Eczacı Odaları ise 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki yasayı dayanak alarak, bu uygulamaya karşı çıkıyor. Eczacı kesimi yıllardır dava açıyor. Hem eczacılar kesilen cezalar için iptal davası açıyor, hem de odalar bu uygulamanın iptal edilmesi için davalar açıyorlar.

Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB), Haziran ayında Bakan ile yaptığı toplantının ilk maddesi de bu konuydu. Ancak TEB'in çabaları da pratiğe yansıyan olumlu bir sonuç vermedi henüz.

Davalar eczacı lehine sonuçlanıyor

Açılan davalar öteden beri eczacı lehine sonuçlanıyor. Mahkemeler uygulamanın veya cezanın iptali yönünde kararlar veriyorlar. İstanbul, Erzurum, Konya'da böyle oldu. Tarım Bakanlığına açılan davanın kazanıldığı haberi, artık o kadar sıradanlaştı ki, hani neredeyse haber olma özelliğini kaybetti.

Geçtiğimiz süre içinde bir yandan eczacıların açtığı davalar kazanıladursun, diğer yandan Bakanlık memurlarının şu ilde eczaneleri denetleyip ceza kestiği haberleri de eksik olmadı.. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, eczacılar üzerinde sanki bir tür yıldırma operasyonu uyguluyor gibiydi.

Mahkeme yine hukuka uygun bulmadı

Önceki gün İzmir Eczacı Odası yine Bakanlık aleyhine açılan bir davanın kazanıldığı haberini duyurdu. Mahkeme, Bakanlığın gıda takviyesi satan eczaneler için işletme kaydı belgesini zorunlu tutmasını yine hukuka uygun bulmamıştı.

Eczacı Odası duyurusunu;

"Kazanılan bu dava sonrasında ; İlçe Tarım Müdürlüklerince, “kayıt ve onay belgesi” alması talep edilen veya bu yüzden cezai işlem uygulanması söz konusu olan meslektaşlarımıza yönelik tüm işlemlerin sona erdirilmesi gerekmektedir." cümlesiyle bitirmiş.

Gerektiği kuşkusuz ama pratikte ne olacak onu hep beraber göreceğiz. Bakalım bu hak arama yarışı nasıl bir meyve verecek..?

İzmir Eczacı Odası'nın duyurusu şöyle:

Değerli Meslektaşımız;

Bir çok ilde olduğu gibi , İzmir’in bazı ilçelerinde Tarım İl Müdürlükleri’nce eczanelere “kayıt ve onay belgesi” almaları yönünde bildirimlerde bulunulması sonrasında ; Odamızca Tarım İl Müdürlüğü’ne  eczanelerin Sağlık Bakanlığından ruhsat aldığını ve bunun dışında yeni bir “kayıt ve onay belgesi”  almalarının zorunlu olmadığını içeren yazılar gönderilmişti.

Buna karşın; özellikle İlçe Tarım Müdürlükleri’nce eczanelere, “kayıt ve onay belgesi” alma zorunluluğu hakkında dayatma devam etmiş, bu belgeyi almayan meslektaşlarımıza idari para cezaları uygulanmıştır. Bu konuyla ilgili açılan davalarda kazanan meslektaşlarımız kadar kaybeden meslektaşlarımız da bulunmaktadır.

Konuyla ilgili olarak her platformda dile getirdiğimiz ; 81 il ve yüzlerce ilçede meslektaşlarımızca davalar açarak çözüme ulaşmanın mümkün olmayacağını, bu sorunun kalıcı çözümünün TEB’nin başvurusu sonrasında Tarım Bakanlığı’nca yapılacak kalıcı bir yasal düzenleme sonrasında ülke genelinde kalıcı çözüme kavuşturulması görüşümüzü bir kez daha yineliyoruz.

İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak , 12.08.2015 tarih 95/3 sayılı toplantımızda aldığımız karar gereğince ;

odamız hukuk müşavirliği tarafından , eczanelere kayıt ve onay belgesi alma zorunluluğu  uygulamasının iptali için İzmir Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne  dava açılmıştır.

Açılan bu dava  18.07.2016 tarihinde sonlanmış ve İZMİR 3. İDARE MAHKEMESİ uygulamanın iptali talebimizi haklı bulmuş ve başvurumuzun kabulüne karar verilmiştir.

Kazanılan bu dava sonrasında ; İlçe Tarım Müdürlüklerince, “kayıt ve onay belgesi” alması talep edilen veya bu yüzden cezai işlem uygulanması söz konusu olan meslektaşlarımıza yönelik tüm işlemlerin sona erdirilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize önemle rica olunur.

İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu

Mahkeme kararı için Tıklayınız.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz