Beş yıldan uzun kullanmak kanser yapabiliyor..

bu-ilaclari-5-yildan-uzun-kullanmak-kanser-yapabiliyor

5 yıldan uzun süre kullanılan hormon ilaçları kanser riskini artırıyor.


01 Ekim 2018 16:03

Meme kanseri tüm kanserlerin yaklaşık 3'te birini oluşturuyor. Kadın kanserleri arsında ise en sık görüleni. Meme kanseri her 8 kadından birini etkiliyor. Bu hastalığa karşı yürütülen mücadele tüm hızı ile sürerken eskiden fark edilmeyen bazı yanlış uygulamalar da su yüzüne çıkıyor.  

Hormon ilaçlarında süre uzayınca risk artıyor

Dünyada meme kanserine bağlı ölüm oranlarının azaldığını vurgulayan Prof. Dr. Metin Çakmakçı;

“Bunu sağlayan nedenler arasında erken tanı da var, güçlü ilaçlar da var, daha etkili ameliyatlar, daha etkili radyoterapi var.

Eskiden menopoz döneminde kadınlara çok uzun yıllar hormon ilaçları veriliyordu. Şimdi biliyoruz ki bu hormon ilaçlarının 5 yıldan uzun süre kullanılması riski bir miktar artırıyor. Bu nedenle o ilaçları kesiyoruz." dedi.

"Sadece anne tarafından geçtiği yanlış inanış"

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı,

“Meme kanseri tüm kanserler gibi genetik bir hastalık. Ancak halk arasında sadece anne tarafından geçtiğine dair yanlış bir inanış var. Kadınlar benim annemde, teyzemde yok diyerek taramalarını önemsemiyor. Ancak büyüklerimizden gelen genler anne ve babadan eşit olasılıkta geliyor.

Teyze kadar hala da var, amca kadar dayı da var” dedi. Prof. Dr. Çakmakçı, "Eskiden menopoz döneminde kadınlara çok uzun yıllar hormon ilaçları veriliyordu. Şimdi biliyoruz ki bu hormon ilaçlarının 5 yıldan uzun süre kullanılması riski bir miktar artırıyor" açıklamasında bulundu

"Genler anne ve babadan eşit olasılıkta geliyor"

Meme kanserinin tüm kanserler gibi genetik bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Çakmakçı,

“Hücrenin içerisinde genetik kodlarda var olan değişikliklerle ilgili ama bir kısmı da anneden ve babadan iletilebilen bir riskle ilişkili. Anne ve babadan kelimesinin altını çiziyorum çünkü ‘teyzemde yok, annemde yok’ diyen kadınlar oluyor. Oysa büyüklerimizden gelen genler anne ve babadan eşit olasılıkta geliyor. Teyze kadar hala da var, dayı kadar amca da var” dedi.

"Risk yüzde 98 azaltılabilir"

Meme kanserlerinin yüzde 10-15’inin artmış bir riskten dolayı meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Metin Çakmakçı,

“Bazı kişilerde aile öyküsü önem kazanıyor. Bir kadının ailesinde; bir ya da iki tarafta meme kanseri öyküsü olan, genç yaşlarda ya da agresif türde meme kanseri tanısı alan kişiler varsa standart olarak 40 yaşından itibaren mamografi çektirmesini öneriyoruz” dedi.

Bu hastalara erken yaşta yapılacak farklı tetkiklerle meme kanseri riskinin ölçülebildiğini söyleyen Prof.Çakmakçı, “Risk varsa meme dokusunun cerrahi ile tamamen çıkartılması ve estetik bir ameliyat ile yerine protez yerleştirilmesi mümkün. Bu sayede dışarıdan görüntüyü bozmayacak şekilde meme kanseri olma riskini yüzde 98-99 oranında azaltma şansımız oluyor” açıklamasını yaptı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz