"Bu çalışmalar gözlükçüyü maaşlı işçi yapma projesidir.."

bu-calismalar-gozlukcuyu-maasli-isci-yapma-projesidir

Optisyenlik programlarının fazla sayıda açıldığı öne sürüldü, sınırlanması istendi.


07 Kasım 2017 13:42

Eczacı ve Gözlükçüler, Optisyenler Kooperatifi (Gözkoop) Eğitim Komisyonu üyesi Taylan Küçüker , üniversitelerdeki  optisyenlik programlarının sayısının fazla olduğundan şikayet ett..

51 üniversitede optisyenlik programının açıldığını söyleyen Küçüker, ön lisans olarak eğitim veren okulların her yıl 2.700 mezun vereceğini kaydetti.

Küçüker; “Türkiye’de hiçbir meslek dalında insan gücü ihtiyacı planlaması yapılmıyor. Optisyenlik alanında da gelecekte işsiz meslektaşlarımız artacak. “Toplumu eğitiyoruz siz eğitime karşı mısınız? Halk açılan üniversite ve eğitimden memnun” diyenler olabilir. Ancak bunlar bilmeli ki bu tarz uygulamalarla meslekler sürdürebilir olmaktan çıkıyor, işsizleştiriliyor, itibarsızlaştırılıyor. Mesleklere olan güven saygı azalıyor.

Bu çalışmalar gözlükçü ve optisyeni atölye ve satış sorumlusuna dönüştüren maaşlı işçi yapma projesidir. Mesleğimiz, sistemli, planlı, sürekli olarak perakende ve tedarikte tekel oluşturmak isteyen sermayenin karını artırmaya yönelik biçimde dönüşüme uğratılmaya çalışılmaktadır” açıklamasında bulundu.

"51 üniversitede açıldı"

Optisyenlik Programı Sayısı ve kontenjan artışına bakıldığında önümüzdeki yıllarda işsizliğin, mesleğin en önemli sorunlarından biri haline geleceğini söyleyen Küçüker, “Mevcut okullarımızın bile altyapı( hoca kitap laboratuar vs) imkânlarının yetersiz olduğunu, Optisyenlik programı sayısının katlanarak artmasının artık optisyenlik eğitiminin niteliğini de tartışılır hale getirmiştir.

Optisyenlik programı ve eğitiminin ilk olarak 1992 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde başlatıldı. Geldiğimiz süreçte 2017 yılı itibariyle, Optisyenlik program 51 üniversitede açıldı. İstihdam problemi nedeniyle bu sayı mesleğimizi tehdit eder bir duruma geldi. Ön lisans olarak eğitim veren okullarımızdan her yıl 2.700 meslektaşımız mezun olacaktır” dedi.

"Sonu gelecek"

Optisyenlik programı sayısı ve kontenjanlarının artmasının optik sektöründe olumsuz sonuçlar meydana getirdiğini belirten Küçüker, “İstihdam alanları oluşturulmadan, insan gücü ihtiyacı planlaması yapılmadan, her geçen gün kontrolsüzce optisyenlik programları açılmaya devam ediliyor.

2017 yılı itibariyle faaliyet gösteren optisyenlik müessesesi sayısı 6 bin 300’e ulaşmıştır.  Bu politikalar her sene hizmet sunumu verilecek vatandaş sayısı azalacağı içinde, optisyenlik müesseselerinin sonunu getirecektir. Mevcut pazarın bu hızlı artışı finanse edebilmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

"Sınırlandırma şart"

Bu durumun önüne geçmek için alınabilecek önlemleri de anlatan Küçüker, “İşsiz üniversite mezunu sayısı Optisyenlik programı sayısına ve öğrenci kontenjanlarına, eczanelerde olduğu gibi nüfusa göre bir sınırlandırma mutlaka getirilmelidir. Kamu ve sanayi alanında istihdamının önü mutlaka açılmalıdır.

Üniversitelerde akademisyen kadrolarının kapasitesinin geliştirilmesi ve koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Yardımcı optisyenlik uygulamasının yasalaşması, Kontenjanların azaltılarak var olan üniversitelerin eğitim kadro ve seviyesinin yükseltilmesi gerekir” diye konuştu.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz