Bu bakteriyi yok edecek antibiyotik kalmadı..! Şimdi ne olacak?

bu-bakteriyi-yok-edecek-antibiyotik-kalmadi-simdi-ne-olacak

Bilinen tüm ilaçlara dirençli bakterilere bir yenisi daha eklendi. Hindistan kaynaklı yeni bir süper bakteri, tıp dünyasını çaresiz bıraktı. Bu bakteriyi hiçbir antibiyotik öldüremedi.


15 Ocak 2017 14:45

ABD, Nevada'da yaşayan ve Hindistan'ı ziyaret ettikten sonra hastalanan 70'li yaşlardaki ABD'li kadın, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Tam 26 farklı antibiyotiği deneyen doktorlar hiçbirinin bakteriye etki etmediğini ve kadının eylül ayında hayatını kaybettiğini açıkladı.

ABD Salgın Hastalıklarla Mücadele Merkezi, bakterinin içinde bulanan "metalo-beta laktamaz" adlı enzimin, bilinen tüm ilaçları etkisizleştirdiği ortaya çıkardı.

Gereksiz antibiyotik kullanımının yüksek boyutlara ulaşması nedeniyle ortaya çıkan antibiyotik direncinin yarattığı tehlike giderek büyüyor.

Bu ilk değil..

Geçtiğimiz aylarda ABD'de 4 kişide "MCR-1" adlı süper bakteriye rastlanmış, çok büyük yan etkileri sebebiyle son çare olarak başvurulan "kolistin" adlı ilaç bile etkisiz kalmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü ise "bazı hastalar için" ecza dolabında hiçbir şey kalmadı diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekiyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Ziyaretçi
18/01/2017 21:35
oluşan antibiyotik direncini yuzde 70 e yakın kısmı hayvancılıkta kullanılan antibiyotiklerden mütevelliddir.. tabi yanlış kullanım insan yada hayvanda sürekli direnöç gelişimini hızlandıracaktır..
Ziyaretçi
15/01/2017 15:38
benim acizhane bildiklerim. Staphylococcus Aureus betalaktamaz enzimidir ve çok dirençlidir. bu genelde solunum yollarında çok görülür ve hastane patojeni olarakta bilinir bu bakteri kendini iyi koruru bu gibi bakterilere her antibiotik verilmez tabiiki bunda engüçlü antibiotik vancomisin sonrada sefazol enjetabl etkili olurdu sonrada 2 .kuşak sefuroksim axetil çıktı ev o sıralar piyasada mevcud bazı ürünlere sulbaktam gibi ekler yapılarak piyasaya girdiler .oral ve enjektabl olarak çıkan bu ilaçların değerini son zamanlarda pek bilemediler gereksiz hastalıklarada yazılmaya başlayınca ve her firma FARKLI İSİMLERDE ÇIKARMAYA VE ÇALIŞMAYA BAŞLAYINCA yaygın hale geldi ve kullanılmayacak vakalarda mesela dişte kullanılmaya başlanınca ve dengesiz ( 2-3 gün gibi kullanıp fayda etti veya etmedi diye bırakılması ile direnç oluştu.oysa bu ilaçlar ilk çıktıkları zamanlarda yatan hastalar haricinde özellikle ayaktakilere laboratuarda kültür -ANTİBİOGRAM YAPILARAK VERİLİRDİsonra piyasada serbestleşmiş ve sağlık ocakları dahi rahatça yazmaya başlayınca direnç oluşmamasına imkan kalmadı ,diğer suşlar yazmama gerek yok en çok bu Staphylococcus Aureus görülür hastanelerde üsye kronik hastalarda dün 125 mg,250 mg yeterli iken şimdi 500 mg yetmez oldu. betalalaktamaz üreten patojenlere betalaktamaz inhibütörleri olmazsa hiç faydası olmaz .Bir zamanlar SGK bile günde yeri geldiğinde 8 saatte verilmesi gereken ilacı (sefuroxim aksetil) nasıl olduysa içindeki miktar arttı diyemi nedir günde tek doz verrmişti (2008 lerde)oysa her antibiotiğin yarılama süresi değerlendirilirip verilirse direnç oluşmaz.hiç bir antibiotik içinde miktar arttı diye (kontrollu salınmı hariç,ki bu antibiotikler için olacağını sanmıyorum çünkü bakteri hep canlıdır) daha fazla detay a girmiyorum .Bu konu uzadıkça uzar.Benim fikrim bildiklerim bunlar .Ama doktor değilim)
Yorum yaz