Oda sıcaklığında 30 gün dayanan aşı üretildi..  

bogazici-univesitesinde-oda-sicakliginda-30-gun-dayanan-asi-uretildi-nbsp-nbsp

Bu teknoloji ile soğuk zincirden bağımsız olarak dünyanın her yerine aşı gönderilebilecek..


20 Aralık 2017 12:37

İlaç sektöründe yürütülen projelerden sevindirici haberler geliyor. Sabah Gazetesi yazarı Şeref Oğuz önceki gün köşesinde iki projeden önemli gelişmeleri duyurdu. Bunlardan ilki Boğaziçi üniversitesinden.

Japonya ve ABD'den patent aldı..

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören'in önderliğinde geliştirilen projenin dünyada bir ilk olduğu belirtiliyor. Geliştirilen bir kimyasal ile aşının oda sıcaklığında 30 gün dayanabilmesi sağlandı. Bu teknoloji Japonya ve ABD'den patent aldı. Bu teknoloji ile soğuk zincir standartlarından bağımsız olarak dünyanın her yerine aşı gönderilebileceği özellikle de dünyası sarsan virüs tedavilerinde katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

Araştırma çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan araştırma projelerindeki kaynak yetersizliğine dikkati çekti. Boğaziçi'nin araştırma üniversitesi olarak seçilmesinin ardından kaynak ihtiyacının daha arttığına işaret ederek üniversitelerin akademik başarılarına göre bütçeden kaynak alması gerektiğini söyledi.

Araştırma Üniversitelerine daha fala kaynak..

Özkan şöyle konuştu: "Toplam bütçemiz 100 milyon doları bulmuyor. Yabancı rakiplerimizde 1.5 milyar doları bulan bütçeler mevcut. Öğrenci harçları biliyorsunuz artık alınmıyor. Sadece buradaki kaybımız bile 18 milyon lira. Bugün yılda bütçemiz diğer üniversiteler gibi yüzde 7 civarında artıyor. Yeni okullarda bu oran biraz daha fazladır normal olarak ama bu bütçeyle yaptıklarımız ortada.

Üniversitemizin bütçesini benzer başarı düzeyindeki uluslararası üniversitelerin bütçesiyle kıyasladığımızda 1:20 gibi çarpıcı bir oranla karşılaşıyoruz. Boğaziçi Üniversitesi 2011- 2016 yılları arasındaki araştırma performansıyla aralarında Harvard, Columbia, Princeton ve Yale üniversiteleri başta olmak üzere ABD'nin en başarılı sekiz üniversitesinin yer aldığı Ivy League'i ve İngiltere'nin en iyi 24 üniversitesinin oluşturduğu UK Russell Group'u yakaladı. Bütçemizi yüzde 30 artırsak neler yapabileceğimizi siz düşünün."

Oğuz'un bildirdiği diğer proje ise kanser araştırmaları alanında.

Kemoterapinin yan etkilerini azaltan ilaç

İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi'nin (İSEK) Genel Müdürü Prof. Dr. Rana Sanyal, kansere karşı akıllı tedaviler üzerine çalışan RS Research'ün kurucusu. Sanyal, 'hedefli kanser ilacı' projesini şöyle özetliyor:

"Vücuttaki tümör hücresine girerek kanseri yok ederken yan etkileri en az düzeye indiren bir ilaç yöntemi geliştirdik. Bu sayede kemoterapi ilaçlarının yan etkileriyle de savaşmış oluyoruz. Türkiye'de ilaç alanında ilk defa bir risk sermayesi fonundan yatırım aldık."

2010'da kurulan İSEK, Teknopark İstanbul koordinatörlüğünde ve İstanbul Sanayi Odası, Boğaziçi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi kurucu üyeliğinde 17 üniversitenin katkı sağladığı bir kümelenme. 150'den fazla firma bu projeden fayda sağlarken, 50'nin üzerinde araştırmacının çalıştığı ve farklı binalarda çalışmaların yürütüldüğü İSEK bugüne kadar 50 milyon TL fon kullanmış.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz