Biz bal gibi tüccarız..

biz-bal-gibi-tuccariz

Akmerkez Eczanesi sahibi, 35 yıllık eczane işletmecisi Adile Özdağ ile röportajımızın konusu; "Ne olacak bu eczanelerin hali.."


14 Şubat 2015 00:00

Ak Merkezi bilirsiniz. İstanbul'un en eski AVM'lerinden biridir; çoğu İstanbul'lu yolu düşmese de, en az bir kere meraktan gezip dolaşmaya gitmiştir. Adile Özdağ'ın eczanesi de Akmerkez'in içinde.

Adile Özdağ 35 yıllık eczane sahibi. İlk eczanesini Bağlarbaşı'nda açmış, daha sonra Kadıköy Cemil Topuzlu'da ve 21 yıldır da Akmerkez'de. Meslek kuruluşlarında etkin görevler almış yıllarca; konferanslara kongrelere sıkça çağrılır.

Aslında bir yılan hikayesi olan, ancak son yıllarda yeniden gündemin ön sıralarına çıkan OTS konusunda büyük deneyim sahibi olduğunu biliyoruz. Son IVEC kongresindeki sunumu da OTS üzerineydi.. Biz de Adile Hanımın kapısını çaldık.. Konumuz ne olacak bu eczanelerin hali..!

Eczane gelirlerinin azalması son yılların eczacılık çevrelerindeki en önemli konusu. Şikayetçi olmayan yok gibi. Siz ne diyorsunuz?

İlaç fiyat politikasının getirdiği sonuçları biliyorsunuz. İlaç gelirleri ciddi oranlarda azaldı, bu açıkça ortada..

Hangi eczane sahibi ile hangi konuyu konuşsak laf dönüp dolaşıp buraya geliyor, para kazanamadığından bahsediyor.. Sizce eczacı bu sıkıntılı dönemi nasıl aşabilir?

Sadece ağlayarak olmaz bu, alan çok büyük ve yapılacak çok şey var..

Alan çok büyük derken kastınız..

Bir çok ürünü markete terketmişiz. Önce bunları geri almalıyız. Itriyat ürünleri; markete terk etmişiz.. Gazlıbez, şampuan, ruj sayın sayabildiğiniz kadar. Bunları geri alabilmek için, marketten pay kapmak için çaba sarfetmek gerek.

Mesela ıtriyatta kar marjını azaltıp sürüme geçmek bir yoldur. Biz bunu yapıyoruz. Itriyatta en ucuz eczane olduğumuzu söyleyebilirim. Kar marjımız yüzde 15-20 dolayında.

Ki Akmerkez burası, genel imajı fiyatların pahalı olduğu yönündedir..

Evet ama işte itriyat konusunda en ucuz olduğumuzda iddialıyız..

Alan geniş demiştiniz..

Slogan şu olmalı. Önce sana ait ürünleri geri al.. Mama, şampuan, saç ürünleri, dermokozmetik ve şimdi pharma kozmetik geliyor. Kişisel bakım ürünleri var çok geniş bir alan. Kişisel sağlık ve bakım ürünleri, diş macunu, ağız gargarası, diş ipi.. Bunlara sahip çıkılmalı..

Mesela diyorum ki, pişik kremine sahip çık.. Eczanenin yüzde 80 şansı vardır. Tabii bu arada eczane tüketicinin ihtiyaçlarına göre dizayn edilmelidir. Bunun için de önce tüketicinin ihtiyaçlarını dinlemek, onu gözlemek, davranışlarını incelemek gerekir.

Asıl mesele tüketicinin ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak ve ve bunlara cevap vermekte. Başarı, ihtiyaç ve ürünü birleştirmekten geçiyor. Müşteriyi dinliyorum ve çözüm üretiyorum. Karşınızdaki kişiye bana sahip çıkıyor duygusunu aşılamanız gerek. Eczanelere yalnızca hasta gelmiyor ve ben eczanemin kapısından girene hasta değil ziyaretçi diyorum.

Tüketicinin ihtiyacı nasıl ortaya çıkarılabilir?

Onu dinleyerek ve inceleyerek. Size bir örnek yöntem söyleyeyim. Mesela her eczanede güvenlik kamerası vardır. Acaba kaç arkadaşımız o kamera kayıtlarına bakıyor. Oysa tüketicinin davranış modellerini en iyi bu kayıtlarda görebilirsiniz. Kapıdan girince önce nereye gidiyor, nereye bakıyor, nasıl davranıyor vs.. Bu kayıtları inceleyerek tüketici davranışı konusunda çok önemli bilgiler elde edebilirsiniz. Ama tabi önce isteğiniz olacak ve çalışacaksınız.

Siz basbayağı ciddi ticari yöntemlerden bahsediyorsunuz. Benim gördüğüm eczacının ticari yaklaşımları konusunda farklı düşünenler var.. Etik endişelerden bahsedenler var..

"Ben ticaret tarafına girmem, çünkü etiğim, eczacı etiğine uymaz.." Tamamen yanlış..! Bir eczane günümüzde bilim ve ticaretin birleşmesidir. Uygulayacağınız kurallarını kendiniz koyun. Biz bal gibi tüccarız! Kurallarınız bilgi, dürüstlük ve dostluk olmalı. Ticareti de bilmiyorsak öğreneceğiz, artık başka yolu yok..


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Ziyaretçi
23/02/2015 9:20
veterinerlerin ilaç satmasından bahsetmemeişsiniz ahmet
Yorum yaz